Seismograf

Ce spune cel mai mare seismolog despre cele 10 cutremure produse în Marea Neagră

186
(reînnoit 08:04 07.02.2019)
Au legătură cutremurele din Marea Neagră cu cele care se produc în munții Carpați și ar trebui să ne așteptăm oare la un cutremur devastator în Moldova – iată ce spun specialiștii din țara noastră.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Zece cutremure semnificative s-au produs în doar câteva ore, miercuri dimineață, în Marea Neagră. Seismologul român Gheorghe Mărmureanu spune că este vorba de o activitate seismică normală.

Numărul mare de cutremure înregistrat într-un scurt interval de timp în Marea Neagră nu constituie o problemă deosebită, este de părere seismologul.

„Acestea cutremure nu au nicio importanţă. Este o activitate normală. Nu reprezintă nicio problemă. În Marea Neagră s-au înregistrat mii de cutremure de-a lungul timpului. Cel mai mare a fost în 1902, care a avut puţin peste 4 grade”, a explicat Mărmureanu, potrivit digi24.ro.

Institutul român pentru Fizica Pământului a înregistrat, la ora 10:29, cel de al zecelea cutremur consecutiv produs astăzi în Marea Neagră. Particularitatea acestor seisme este că toate s-au produs la adâncimea de cinci kilometri.

Seria acestor seisme semnificative a început la ora 05:42, în zona bulgară a Mării Negre, dar la mică distanță de România. Primele șase cutremure au avut loc într-un interval de o oră.

UPDATE Val ciudat de cutremure în Marea Neagră
Val ciudat de cutremure în Marea Neagră

Cel mai puternic cutremur a avut loc la ora 05:51, având o magnitudine de 3.7 grade pe scara Richter.

În contextul seismelor produse astăzi în Marea Neagră, directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, a declarat pentru Sputnik că acestea nu au nicio legătură cu mișcările seismice care au loc în regiunea Carpaților.

Totodată, el a amintit că, potrivit datelor existente, cutremurele devastatoare în Carpați se produc o dată la 36-37 de ani. Putem vorbi de exemplu de cutremurele din 1940 și 1977. Pornind de la statisticile care s-au făcut de-a lungul anilor, la fiecare sută de ani au loc trei astfel de cutremure. Din 1977 nu a mai avut loc o asemenea degajare puternică de energie astfel că suntem în așteptarea unui asemenea eveniment. Important este să fim pregătiți de asta în orice moment și să nu intrăm în panică, a conchis Nicoară.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

186

Загрузка...