Răzvan Savaliuc

Clasamentul presei: cei mai buni ziariști și realizatori TV ai anului 2018

8076
Un clasament obiectiv pe mai multe domenii: presa de investigație, analiști politici și de eveniment, analiști în domeniul economic-financiar, management de presă, agenții de presă - cine a reprezentat mai bine puterea presei.

BUCUREȘTI, 30 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Sputnik continuă analiza anului 2018 cu domeniul cel mai important pentru informarea și formarea opiniei publice – presa.

Am analizat doar câteva domenii ale mass media – mai exact cele care se referă la aspectele serioase, care contează cu adevărat – nu la presa de scandal sau la cea mondenă.

Astfel, am ales domeniile: presa de investigație, analiști politici și de eveniment, analiști în domeniul economic-financiar, management de presă, agenții de presă și, nu în ultimul rând, cine a reprezentat mai bine puterea presei.

Presa de investigație: ”Lumea Justiției” și Răzvan Savaliuc

Din punctul nostru de vederem reflectat în interesul cititorilor Sputnik, cea mai merituoasă publicație a fost, în 2018, ”Lumea Justiției” - LuJu.ro. Echipa condusă de Răzvan Savaliuc, cu o remarcă specială pentru Elena Dumitrache, a ținut capul de afiș cu anchetele și dezvăluirile sale.

LuJu a contribuit decisiv în cazuri celebre – situația de la DNA, casele lui Klaus Iohannis etc, iar Răzvan Savaliuc, cea mai proeminentă figură a publicației, s-a impus prin analizele sale exacte, concrete și documentate. Pe de altă parte, Adina Anghelescu (cofondator al publicației) și Elena Dumitrache au prezentat argumentări juridice nu numai docte, dar și într-o manieră inedită.

Presa politică și de eveniment: Victor Ciutacu și Bogdan Chirieac

Deși lipsit de aportul unui trust de presă de talia Antena – Jurnalul, experimentatul jurnalist s-a menținut în prim planul dificilului domeniu, luând-o de multe ori înaintea colegilor de la celalte trusturi.

Ciutacu și-a perfecționat stilul său original – dezinvolt, extrem de franc, fără partizanate politice; astfel, în ciuda faptului că nu este nicidecum un interlocutor comod, Ciutacu a fost preferat de multe personaje care doreau să facă declarații ”bombă” sau dezvăluiri șocante – riscând, la rândul lor, să fie supuse interogatoriului inteligentului jurnalist.

Tot la acest capitol se cuvine o mențiune specială pentru invitatul său cvasi-permanent, analistul Bogdan Chrieac, fondator al cunoscutei agenții DC News. Seria de dialoguri Ciutacu – Chireac a fost, în 2018, un adevărat reper pentru cei care au dorit să înțeleagă fenomenul politic – dincolo de aparențele generate înșelător și interesat de oamenii politici.

Presa financiar – economică: Cristian Hostiuc și Elena Cristian

Meritul major al directorului editorial al ”Ziarului financiar” este acela de a fi reușit să mențină un echilibru al analizei într-o perioadă profund dezechilibrată – atât din punct de vedere al promisiunilor guvernamentale, cât și al inițiativelor politice.

Profesionistul Hostiuc nu a alunecat pe panta criticii ironice, nu a transformat analiza în pamflet – deși, uneori, demersurile autorităților sau ale spectrului politic... cereau asta, parcă!

Concret, într-un an al derapajelor faptice și declarative, Cristian Hostiuc și ”Ziarul Financiar” au rămas un reper vizibil pentru cei care mai cred logica soluțiilor economice și financiare.

Tot la acest capitol o menționăm pe jurnalista Elena Cristian, promotoarea unei critici tăioase, argumentate,  la adresa celor ce au pârghiile economice, indiferent de culoarea lor.

Analist neutru politic, Elena Cristian a făcut o notă aparte în peisajul emisiunilor ”Antena 3”, punând deseori în dificultate invitații care credeau că ”joacă pe teren propriu”. Actualmente s-a raliat echipei DC News, completând excelentul proiect mediatic cu un intersant capitol economic.

Concept editorial și management de presă: ”Evenimentul zilei” – ”Capital”

Trustul patronat de cunoscutul jurnalist Dan Andronic a strălucit anul acesta la două capitole – calitate, prin ”Evenimentul zilei”, și ponedere pe piață, prin ”Capital”.

Unul dintre cele mai puternice cotidiane din istoria presei române a reușit, în opinia noastră, să fie în topul calității prin selecția și oportunitatea materialelor – aici meritul fiind al experimentatei Simona Ionescu, redactor-șef, și prin forța dezvăluirilor și a informațiilor „în exclusivitate” – unde a strălucit unul dintre cei mai experimantați investigatori de presă, jurnalistul Mirel Curea, redactor-șef adjunct.

O mențiune pentru editorialiștii ”de profesie” – Simona Ionescu și Dan Andronic, dar și pentru cei cooptați, la loc de frunte fiind cunoscuta juristă Ingrid Mocanu.

Abilul om de presă Dan Andronic a reușit și o lovitură de piață, dând pe mâna tinerei și spectaculoasei jurnaliste Anca Andrei publicația ”Capital” – iar efectul a fost devastator... pentru concurență.

Tânăra redactor-șef a realizat poate cel mai important salt de ”accesări” din mass media ultimilor ani, ajungând în fruntea topului în numai câteva luni.

Agenții de presă: portalul DC News

Agenția creată de foștii jurnaliști de la ”Adevărul” Val Vâlcu, Bogdan Chirieac și Corina Drăgotescu a cunoscut anul acesta o evoluția spectaculoasă, nu numai prin știrile prezentate obictiv, prompt și inteligent, dar și prin interviurile (video) – majoritatea marca Val Vâlcu. Interviurile DC News au fost o sursă de informații inedite pentru întreaga presă, indiferent de orientare.

Puterea presei: Mihai Gâdea și ”Antena 3”

Ultima evidențiere este cea dedicată puterii presei. La acest capitol, organul de presă care a influențat categoric opinia publică, dar și viața social politică din România este clar postul condus de Mihai Gâdea - și emisiunea acestuia, ”Sinteza zilei”.

Chiar dacă există critici cu privire la orientarea - uneori evidentă – pro sau contra unei zone de putere, este de admirat faptul că realizatorul, Mihai Gâdea, a invitat în dezbateri toate părțile aflate în conflict – ceea ce alte televiziuni/emisiuni nu au făcut.

Dar, dincolo de opinii pro sau contra ”orientării”postului, trebuie recunoscut că anul 2018 a fost anului lui Mihai Gâdea și al ”Antenei 3” din punct de vedere a tot ceea ce numim puterea presei de a influența celalte ”puteri” ale statului – precum și societatea, în general.

Un aport deosebit l-au avut colaboratorii (cvasi)permanenți și realizatorii de marcă ai postului – Diana Tache, Oana Stancu Zamfir, generalul Pabel Abraham, Mugur Ciuvică, av. Alice Drăghici ș.a. – dar mai ales Mircea Badea, apreciatul realizator punctând pe final, cu ironie dar și obiectivitate, esența celor discutate în puternicele dezbateri de sub bagheta lui Mihai Gâdea.

Deci, pentru că realizatorul ”În Gura presei” citează emisiunile cu bucătari, un premiu special, eventual ”Topingul Sinteza Zilei și al Antenei 3”, i se cuvine lui Mircea Badea –unicul!

8076
Tagurile:
clasament, presa, România
Tematic
Iohannis, reacții halucinante în fața presei!
Capcana în care a căzut presa: face jocul ”Statului paralel”! Savaliuc a avertizat!
Ion Cristoiu, declarație șocantă - după o viață în presă!
Raed Arafat

Arafat se vaccinează în direct? Ce spune șeful DSU

27
Secretarul de stat în Sănătate a precizat că, în momentul în care vaccinul anti-COVID va ajunge în România, el se va vaccina în direct. Declarația lui Streinu-Cercel.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Vaccinul anti COVID-19 stârnește controverse, iar în România, pe rețelele de socializare a apărut deja întrebarea dacă Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență se va imuniza.

Arafat a precizat că el se va vaccina anti COVID în direct, în momentul în care vaccinul va ajunge în România.

În opinia sa, exemplul personal va duce la creșterea încrederii românilor în vaccinare.

”La acest moment, cred că, prin puterea exemplului, la un anumit moment, vom putea arăta populației că oameni cum suntem noi care spunem că trebuie, o să ne vaccinăm și noi la momentul respectiv. 

La rândul său, Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș” din Capitală a explicat ce trebuie făcut pentru ca pandemia de coronavirus să se încheie în România în decurs de 14 zile.

În ceea ce privește vaccinul Streinu-Cercel a subliniat că dubiile aruncate asupra acestuia nu fac decât râu. Mai mult, el nu pricepe de ce în România nu se fac testări în masă.

”A doua intervenție este folosirea anticorpilor monoclonali, care să oprească pandemia. Noi dacă am împrăștia acești anticorpi monoclonali în 70% din populație în două săptămâni de zile nu am mai vorbi de incindența SARS-CoV 2 în circulație în România. Și a treia intervenție este vaccinarea”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Reamintim că Donald Trump a beneficiat de un tratament cu anticorpi monoclonali.

 

27
Tagurile:
Vaccinare, Raed Arafat
Tematic
Crăciun și Revelion 2020: Arafat, despre restricții
Arafat, ultimele clarificări despre noile restricții
Arafat, răspuns cinic care va enerva sute de mii de români

Загрузка...
Renunțarea la carne: Savanții spun care ar putea fi consecințele

Renunțarea la carne: Savanții spun care ar putea fi consecințele

32
(reînnoit 12:24 25.11.2020)
Iată ce spun oamenii de știință de la Universitatea Oxford despre riscurile la care sunt supuși cei care renunță la consumul de carne.

BUCUREȘTI, 25 nov - Sputnik. Oamenii de știință au descoperit că renunțarea la consumul de carne crește riscul fracturilor osoase, scrie The Independent, citat de RIA Novosti.

Cercetătorii Universității Oxford au efectuat un studiu care a implicat peste 54 de mii de voluntari, inclusiv vegetarieni, vegani și cei care au mâncat carne sau pește. În total, participanții au raportat 3.941 de fracturi, după care oamenii de știință au analizat relația acestor leziuni cu dieta.

S-a dovedit că primele două grupuri au un aport redus de calciu și proteine ​​în organism, ceea ce crește fragilitatea oaselor. În același timp, vegetarienii și persoanele care au preferat peștele în locul cărnii au avut un risc mai mare de fracturi de șold comparativ cu consumatorii de carne.

Veganii au avut un indice de masă corporală mai scăzut și o incidență crescută a fracturilor - leziunile au crescut cu 20 la mia de persoane, pe parcursul a 20 de ani. În același timp, riscul fracturilor de șold s-a dublat.

 

32
Tagurile:
savanți, Carne
Tematic
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Aceste șapte alimente ajută la îmbunătăţirea memoriei
Alimente periculoase pentru ficat

Загрузка...