Trafic în București

Bucureștiul, mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu. Pe locul 5 în lume la...

507
(reînnoit 15:22 23.11.2018)
Acest oraș ocupă locul 5 în lume în topul celor mai mari probleme de trafic, iar mijloacele de transport în comun sunt tot mai puține.

BUCUREȘTI, 23 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Modul cum a evoluat (sau mai bine zis a involuat) transportul public din Capitală în ultimii 28 de ani ar trebui să dea de gândit autorităților.

Dacă în 1990 pe străzile Bucureştiului circulau 880 de tramvaie, anul trecut numărul acestora a ajuns la 491, arată datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de ZF.ro

Statistica precizează că acesta este numărul vehiculelor în inventar pentru transportul public local de pasageri şi se referă la totalitatea vehiculelor pentru transportul public efectuat în interiorul unei zone administrative, în acest caz Bucureştiul.

Tot datele de la INS arată că dacă în 1990 în Capitală erau 1.153 de autobuze şi microbuze, anul trecut mai erau înregistrate 1.147. La troleibuze, lucrurile au evoluat un pic, astfel că faţă de cele 243 din 1990, la finalul anului trecut erau 297. Cifrele de la Statistică ar putea fi optimiste, pentru că datele din inventar nu coincid cu cele care chiar funcţionează.

Potrivit unor date trimise de RATB (Regia Autonomă de Transport Bucureşti), transformată recent în STB (Societatea de Transport Bucureşti) la începutul acestui an, parcul activ numără 1.369 de vehicule, din care 285 tramvaie, 185 troleibuze şi 899 autobuze. În niciun tramvai şi niciun autobuz din Bucureşti nu există aer condiţionat, vechimea medie a parcului fiind de circa 9,4 ani. Există însă şi vehicule cu zeci de ani la activ.

Trafic mai greu decât la Istanbul

Bucureştiul este al cincilea oraş la nivel mondial în materie de probleme ale traficului rutier şi primul în Europa.

În medie, bucureştenii petrec în trafic un timp suplimentar de 50%, mai mult decât în Istanbul sau Rio de Janeiro, arată studiul Tom Tom Traffic Index, realizat de compania olandeză de navigare şi cartografiere Tom Tom.

Există interes pentru rezolvarea acestor probleme? Avem vești bune, dar deocamdată ele sunt mai mult la stadiul de... vești.

Astra Vagoane Arad are mari șanse să câștige licitațiile pentru livrarea de tramvaie la Galați, Oradea, Cluj-Napoca și se pregătește pentru București. 

De asemenea, primarul general Gabriela Firea a cumpărat deja 400 de autobuze de la compania turcă Otokar și a anunțat că urmează 100 de tramvaie și 100 de troleibuze. Primele 20 de autobuze au ajuns în București și urmează să intre în circulație luna aceasta.

507
Tagurile:
Trafic, tramvai, Gabriela Firea, București
Tematic
Măsură drastică împotriva Gabrielei Firea
Gabriela Firea, acuzată din interiorul PSD: „Tunuri imobiliare, ilegalități”
Cine va beneficia de locuinţele pentru medici promise de Firea – acuzaţii grave
Firea e terminată: lovitură cumplită, reacție aiurea! Face încă o greșeală uriașă!
Coronavirus SARS-CoV-2 (photo d'archives)

Prima fotografie a variantei britanice a Covid-19, obținută în Rusia

31
(reînnoit 11:24 25.01.2021)
Varianta coronavirusului descoperită la mijlocul lunii decembrie în Marea Britanie a fost fotografiată pentru prima dată de centrul rus Vektor. Oamenii de știință au folosit un microscop electronic cu transmisie pentru a obține o imagine cu mărire de 100 000 x.

Centrul științific rus Vektor din Novosibirsk a obținut o fotografie a noii tulpini de coronavirus care a apărut la mijlocul lunii decembrie în Regatul Unit, relatează agenția de sănătate Rospotrebnadzor.

Fotografia a fost făcută cu un microscop electronic cu transmisie la o mărire de 100 000 de ori. Acesta prezintă o particulă virală rotunjită cu un diametru de aproximativ 140 nanometri, dar și spiculule, adică creșteri pe suprafața sa de aproximativ 20 de nanometri lungime.

Oamenii de știință au făcut această fotografie ca parte a studiului în desfășurare cu privire la specificul acestei tulpini de coronavirus, a spus Rospotrebnadzor. Ei studiază trăsăturile structurale și manifestările sale în culturi celulare și modele experimentale folosind animale de laborator.

Detectabil prin teste PCR

Agenția rusă pentru sănătate subliniază că testele PCR din Rusia detectează în mod fiabil această nouă tulpină și că testele de screening mai avansate o disting de tulpinile anterioare ale SARS-CoV-2.

Ea observă că varianta britanică nu are niciun impact asupra eficacității vaccinului EpiVacCorona, dezvoltat de centrul Vektor. Include antigene peptidice din coronavirus care nu au fost afectate de mutație.

31
Tagurile:
COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Profesor

Vești rele pentru profesori: impozit pe banii pentru ore remediale

269
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț care va deranja, cu siguranță, cadrele didactice. Este vorba despre banii pe care dascălii ar urma să îi primească pentru orele remediale.

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Profesorii primesc vești nu prea fericite de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat că suma de 100 de lei primită de un profesor care face cursuri de recuperare cu elevii, cunoscute drept ”ore remediale” este una brută.

Drept pentru care banii vor fi impozitați.

Cîmpeanu a spus, de asemenea, că se intenționează alocarea a 144 de milioane de lei din fonduri europene pentru învățământul primar și gimnazial la care să se adauge 96 de milioane de lei din programul ROSE, Romanian Secondary Education, un proiect al Guvernului României împreună cu Banca Mondială, în total 240 de milioane de lei.

Un cadru didactic ar urma să primească, lunar, la o medie de 5 ore pe săptămână, suma de 2000 de lei brut.

Pentru perioada de 16 săptămâni, avansată de ministrul Educației ca perioadă necesară pentru aceste ore de recuperare în Semestrul II, un cadru didactic care face toate aceste ore ar primi 8.000 de lei brut, scrie edupedu.ro.

Din suma totală, angajatul primește 57%, iar statul ia aproape 43% din bani, potrivit unei impozitări a venitului pe modelul salariului.

Suma de 240 de milioane de lei anunțată de Cîmpeanu ar ajunge pentru 30.000 de profesori, din care 18.000 de gimnaziu și învățământ primar iar restul de la liceu, potrivit împărțirii pe fondurile destinate elevilor până la 16 ani din Programul Operațional Capital Uman – fonduri europene și elevilor de liceu din Proiectul ROSE, bazat pe împrumutul cu dobândă redusă de la Banca Mondială.

Cîmpeanu a explicat că programul se va numi Planul național de acțiuni remediale și că va fi prezentat printr-o ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri.

269
Tagurile:
Impozit, ore, Profesori

Загрузка...
Frontiera Franței, control

MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19

0
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe Român informează cetățenii în legătură cu noile condiții de intrare pe teritoriul Republici Franceze, în contextul pandemiei de COVID-19. Ce este interzis.

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Românii care doresc să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze trebuie să știe că s-au luat măsuri suplimentare în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, în plus față de măsura prezentării unui test tip PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța pe cale aeriană sau maritimă din țările spațiului european - Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția - vor prezenta, la îmbarcare, o declarație pe propria răspundere, prin care: se angajează să se autoizoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franța, declară că vor efectua un al doilea test PCR la finalul acestei perioade de autoizolare și declară că nu prezintă simptome specifice COVID-19 și nu au intrat în contact cu o persoană pozitivă în ultimele 14 zile înaintea sosirii pe teritoriul francez.

Totodată, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile franceze, sunt exceptați de la aceste măsuri - prezentarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și măsura autoizolării) lucrătorii transfrontalieri, transportatorii și călătorii care sosesc pe cale terestră (rutieră sau feroviară, informează mae.ro.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33 (0)1 47 05 29 66, +33 (0)1 47 05 27 55, +33 (0)1 45 50 39 97, +33 (0)1 47 05 10 40, Consulatului General al României la Strasbourg: +33 369.321.938, Consulatului General al României la Marsilia: +33 4 91221741, Consulatului General al României la Lyon: +33 (0) 478.607.252, +33 (0) 478.607.266, +33 (0) 478.607.322, +33 (0) 478.607.077, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Mai mult decât atât, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Paris: +33 (0)6 80 71 37 29, Consulatului General al României la Strasbourg: +33 6 27 05 00 22, Consulatului General al României la Marsilia: +33 6 10027164, Consulatului General al României la Lyon: +33 6 43627736.

0
Tagurile:
Intrare, coronavirus, COVID-19, Franța
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...