Intervenție SMURD, imagine simbol

Motivul pentru care atacul de la Brăila s-ar putea repeta

121
Un jurnalist brăilean susţine că modul în care este observat fenomenul infracţional din localitate este nesemnificativ – ce exemple a mai dat.

BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Nenorocirea petrecută ieri la Brăila, când un tânăr a intrat cu maşina peste oamenii aflaţi în parcarea unui mall nu a rămas fără urmări. Şi nu este vorba aici de reţinerea făptaşului sau de faptul că victimele au ajuns la spital – din fericire, starea lor este bună – ci de o serie de lucruri care ne duc cu gândul că evenimentul de ieri se poate repeta oricând.

Un jurnalist brăilean susţine că, atât în cazul faptelor petrecute ieri, cât şi în cazul evenimentului din 4 aprilie 2016, când cinci persoane au murit după ce un şofer a intrat în plin într-o staţie de maxi taxi, arată că Poliţia şi Serviciul Român de Informaţii nu prea şi-au făcut treaba.

„Cele două cauze sunt, în cazul Brăilei, uşor controlabile doar dacă măsurile de prevenţie, dar şi activităţile specifice unităţilor specializate atât din Poliţie cât şi din SRI şi-ar face treaba”, a scris Cătălin Iordache pentru infobraila.ro.

Întrebări fără răspuns?

Jurnalistul brăilean lansează un demers interogativ ce derivă, după cum spune, din afirmaţia sa legată de felul în care structurile din Poliţie şi SRI îşi fac sau nu treaba la Brăila.

Iordache spune că modul în care este observat fenomenul infracţional brăilean este insignifiant şi precizează că este foarte bine cunoscut faptul că mulţi locuitori ai judeţului obţin ilegal sume de bani şi le afişează ostentativ.

„Categoria socială” care râde în nas autorităţilor a plătit, măcar odată, vreun impozit?”, punctează Iordache.

În ceea ce priveşte atacurile menţionate anterior, aceeaşi sursă susţine că s-a presupus, în ambele cazuri, faptul că ar fi fost comise pe fondul consumului de droguri, fie ele şi „legale”, aşa cum sunt etnobotanicele.

„Ce face Poliţia şi SRI în acest caz? Capturile de câteva grame de „iarbă” sunt succesele cu care se laudă aceştia. De unde sunt distribuitorii? Unde sunt cei care aduc „marfa” la aceştia? Dar numai de „iarbă” e vorba aici?”, a scris jurnalistul.

O altă problemă ridicată de jurnalistul brăilean, extrem de justă, este cea referitoare la sursele de venit ale consumatorilor de stupefiante, mai ales că majoritatea acestor atacatori sunt fără sursă de venit legală care să le permită asemenea achiziţii.

Ce fac oamenii legii?

Iordache le atrage atenţia poliţiştilor că „modul în care este observat operativ fenomenul infracţional brăilean este insignifiant” şi vorbeşte despre poziţia Poliţiei în plan social.

Mai exact, dacă oamenii de rând se conformează dispoziţiilor legale în vigoare, există situaţii când aceştia privesc cum „categoria socială” are parte de un tratament preferenţial din partea autorităţilor. Sunt autorităţile corupte sau le este teamă?

„Cazuri rare în care sunt prezentate cazuri flagrante de corupţie sunt îngropate, ceea ce explică teama celei de-a doua categorii, ce se vede „neprotejată” chiar de către propriii colegi”, mai spune sursa citată.

În aceste situaţii, în care autorităţile nu iau măsuri pentru stoparea infracţionalităţii, posibilitatea producerii unui alt atentat similar celui de ieri – despre care Sputnik a vorbit aici  – sau mai grav pare doar o chestiune de timp…

121
Tagurile:
Motive, posibilitate, Repetare, Atac, Mall, Brăila
Tematic
Un automobil a intrat într-o mulțime în Franța. Există persoane rănite
Un automobil a intrat în plin în mulțime la Melbourne: sunt morți și răniți
Șoferul care a intrat cu automobilul în mulțime la New York a fost reținut
Copil refugiat

ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid

95
(reînnoit 20:06 18.09.2020)
Consecințele economice și sociale ale politicilor adoptate pentru a opri răspândirea coronavirusului ar putea de fapt provoca mult mai mulţi morţi decât boala actuală, a avertizat șeful PAM, o organizaţie a ONU pentru combatere foametei.

BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik. 30 de milioane de persoane riscă să moară dacă Programul pentru alimentaţie la nivel mondial (PAM) nu primește mai multe finanțări, a declarat șeful agenției, David Beasley, pentru Consiliul de Securitate al ONU, citat de RT.

Până în acest an, PAM a acordat ajutor pentru 85 de milioane de oameni, dar pandemia de coronavirus a restrâns resursele si a creat o nevoie mai mare de asistenta, a spus acesta. Va fi nevoie de 4,9 miliarde de dolari pentru a ne asigura că zeci de milioane de oameni, dependenți complet de ajutorul ONU pentru a supraviețui, nu vor mori. Beasley a făcut apel la miliardarii lumii, mulți dintre aceştia înregistrând profituri enorme în timpul pandemiei, să ajute la prevenirea foametei în masă.

„Facem aproape tot ce putem pentru a împiedica cedarea barajului. Dar, fără resursele de care avem nevoie, un val de foamete amenință să facă ravagii peste tot globul”, a avertizat Beasley.

O mare parte din activitatea agenției sale se concentrează pe oferirea de ajutor civililor din zonele de război, cum ar fi Yemenul, însă restricțiile impuse la nivel mondial pentru combaterea Covid-19 au intensificat aceste crize umanitare, a spus acesta. „Măsurile severe” impuse pentru a opri răspândirea virusului nu trebuie să interfereze cu lanțurile de aprovizionare și cu comerțul, iar națiunile trebuie să „se ferească de consecințele neintenționate” ale politicilor lor privind coronavirusul, fiindcă acestea ar putea „să lovească cel mai greu în oamenii săraci”.

Restricțiile împotriva Covid-19 ar putea fi devastatoare pentru Africa. Beasley a citat un studiu care a estimat că la fiecare deces prevenit legat de coronavirus, 80 de copii pot muri din cauza lipsei imunizărilor de rutină.

„Există marele pericol ca mult mai mulți oameni să moară din cauza consecințelor economice și sociale pe scară largă ale Covid-19 decât din cauza virusului în sine, în special în Africa. Și ultimul lucru de care avem nevoie este ca măsurile de soluţionare a situaţiei să fie, de fapt, mai rele decât boala în sine”, a avertizat şeful PAM.

Beasley nu este primul oficial al ONU care trage semnale de alarmă cu privire la consecințele blocării și ale altor măsuri împotriva Covid-19. În iulie, directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a spus că „repercusiunile pandemiei cauzează mai mult rău copiilor decât boala în sine”. De asemenea, un studiu publicat în The Lancet a dezvăluit că impactul blocărilor și al altor măsuri de diminuare a pandemiei ar putea duce la 10.000 de decese suplimentare în rândul copiilor în fiecare lună.

Mai mult, şeful PAM a ocupat prima pagină a ziarelor în august după ce a declarat că lumea se va confrunta cu o foamete de „proporții biblice”, prezicând că foametea îi va afecta probabil şi pe cei care nu au cunoscut-o înainte.

95
Tagurile:
ONU, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Pandemia a pus lacătul pe ultima fabrică de sticlă din România - a funcționat 400 de ani
Românii din Marea Britanie: noile restricţii după creşterea numărului de cazuri
VIDEO Tel Aviv: Proteste împotriva măsurilor de carantină

Загрузка...
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Școlile din Capitală pun lacătul pe ușă: cât va dura

128
Schimbări pentru elevi și profesori, determinate de condițiile speciale în care se desfășoară alegerile locale 2020, dar și prevederile legale referitoare la măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

BUCUREȘTI, 18 sept – Sputnik. Alegerile locale 2020 se apropie cu pași repezi, iar acest lucru vine la pachet cu câteva schimbări pentru elevi și profesori. Și aceasta pentru că multe dintre școli găzduiesc secții de votare.

Părinții elevilor din Capitală au fost deja informați în legătură cu această schimbare.

Astfel, având în vedere situația specială în care se desfășoară alegerile locale 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare, se arată în mesajele primite pe grupurile de Whatsapp.

Cursurile fizice vor fi suspendate total în aceste zile în unitățile de învățământ. Elevii, însă, dar și profesorii, nu vor avea parte de o minivacanță. Și aceasta pentru că în toate aceste 4 zile vor fi desfășurate cursuri online.

Președintele Klaus Iohannis declara, la un moment dat, că este perfect de acord că trebuie să se găsească cele mai bune soluții pentru organizarea alegerilor.

"Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale. După ziua votului este foarte clar că este nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă”, spunea președintele României.
128
Tagurile:
București, școli
Tematic
Romaniuc: ”Înțeleg îngrijorările și temerile, dar vreau să nu pierdem sensul școlii!”
Premierul Orban, mesaj COMIC cu ocazia începerii noului an școlar, sfidare a dascălilor
Romaniuc: ”Ce an școlar ne așteaptă! Azi mi-a fost greu să-mi stăpânesc tristețea”
Iohannis, despre problemele din școli
Poziția Oanei Moraru despre purtarea măștilor în școli

Загрузка...

UK: „Vine al doilea val de COVID-19” - un nou lockdown?

14
(reînnoit 13:17 19.09.2020)
Întrucât Regatul Unit a înregistrat alte 4.322 de noi cazuri de COVID-19 confirmate, directorul medical al serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie, Yvonne Doyle, a avertizat că „va urma o situaţie şi mai gravă”.

BUCUREŞTI, 19 sept – Sputnik. De asemenea, prim-ministrul britanic Boris Johnson a recunoscut vineri că Marea Britanie „asistă acum la un al doilea val” al epidemiei de coronavirus.

„Observăm foarte atent răspândirea pandemiei şi modul cum evoluează în ultimele zile și nu există nicio îndoială, așa cum spun de câteva săptămâni, că ne putem aștepta (și) vedem acum un al doilea val venind. Îl vedem în Franța, în Spania, în întreaga Europă şi mi-e teamă că este absolut inevitabil că îl vom vedea şi în această țară”, a spus Johnson, citat de Daily Mail.

De asemenea, Johnson și-a exprimat îngrijorarea că populaţia a ignorat regulile privind adunările sociale, precum „regula celor șase” recent anunțată. În acelaşi timp, a insistat că un al doilea blocaj („lockdown”) este „ultimul lucru pe care ni-l dorim”, dar a adăugat că măsurile actuale pot fi revizuite.

„Nu vreau deloc să adoptăm măsuri şi mai stricte de blocare, vrem să menținem școlile deschise. Vrem să menținem economia deschisă atât cât putem, dorim ca afacerile să continue. Singurul mod în care putem face acest lucru este ca oamenii să urmeze îndrumările”, a mai declarat premierul, potrivit Sputnik

Guvernul a luat în considerare diverse scenarii în iarnă și modalități de a alterna perioadele de măsuri mai stricte cu intervale de relaxare.

Primul nivel ar presupune măsurile care sunt în prezent în vigoare în majoritatea zonelor din Regatul Unit, punându-se accent în principal pe distanțarea fizică, de exemplu „regulă a celor șase” implementată.

Un al doilea nivel ar reflecta evoluțiile anunțate în nord-estul Angliei, înainte de a fi impuse reguli similare în nord-vest, Midlands și West Yorkshire, unde au fost anunțate închiderea localurilor de ospitalitate la o anumită oră și interzicerea întâlnirilor între gospodării.

Al treilea nivel ar implica măsuri de blocare mai stricte dacă cele menționate mai sus nu au efect.

În cazul în care guvernul va continua planul, se așteaptă ca restricțiile de nivelul doi să fie puse în aplicare de fiecare regiune în parte.

În ultimele două săptămâni, s-a înregistrat o creștere accentuată a numărului de cazuri de coronavirus din Marea Britanie, iar directorul medical al serviciului de Sănătate Publică, Yvonne Doyle, a emis un avertisment că „va urma o situaţie şi mai gravă”.

Cazurile înregistrate se dublează la fiecare șapte până la opt zile în Marea Britanie, fiind 4.322 de noi cazuri confirmate de COVID-19 vineri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
UK
Tematic
Birmingham, UK: din 15 septembrie sunt interzise petrecerile cu prietenii
Vremea în UK în luna august: nou val de căldură – care vor fi zonele cele mai afectate
Românii din UK: de azi intră în carantină aceste zone din Marea Britanie
UK - 14 zile de izolare pentru cei care revin din alte 6 țări, amenzi pentru lipsa măștii
Românii din Marea Britanie: unde au loc cele mai multe infectări cu coronavirus în UK
UK: Centre de îngrijire primeau instrucţiuni „neetice” privind pacienţii cu Covid - studiu

Загрузка...