Bebeluș

Cinism guvernamental bebeluşii rămân fără bani sumele, la pensii şi salarii?

204
(reînnoit 15:05 07.11.2018)
Se amână acordarea cupoanelor sociale de 500 de euro pentru nou-născuţi până la finalul lui 2020, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind prorogarea unor termene dar şi pentru modificarea unor acte normative.

BUCUREŞTI, 7 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Executivul României invocă, în susţinerea propunerii, posibilitatea ca plata acestor ajutoare să ducă la depăşirea deficitului bugetar asumat. Şi aceasta pentru că 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, iar impactul bugetar ar fi de 4 miliarde de lei.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează clar faptul că având în vedere imposibilitatea susţinerii financiare a măsurilor prevăzute de art. 27 alin. (6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în special în privinţa sprijinului de 500 de euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuţi începând cu data intrării în vigoare a legii, se impune şi pentru aceste măsuri prorogarea termenului de aplicare.

„Ceea ce ar însemna plata dreptului pentru aproximativ 1,7 milioane copii născuţi în această perioadă, pentru implementarea acestei măsuri fiind necesari aproximativ 4 miliarde de lei şi ţinând cont de necesitatea bugetului de stat aprobat pentru anul 2019 şi încadrarea în limitele de deficit bugetar asumate se impune şi pentru aceste măsuri prorogarea termenului de aplicare”, se arată în documentul menţionat, potrivit adevarul.ro.

Prorogarea termenului de aplicare atât a Legii nr.196/2016, cât şi a măsurilor prevăzute de art. 27 alin.(6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din  Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 este necesar a fi efectuată înainte de aprobarea legii bugetare anuale, astfel încât fundamentarea bugetului să fie realizată pe baza actelor normative aprobate, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Statul sprijină educaţia doar de formă

Trebuie spus că art. 27 alin. (6) prevede faptul că statul sprijină educaţia timpurie, ca parte componentă a învăţării pe tot parcursul vieţii, prin acordarea unor cupoane sociale. Textul de lege menţionat mai precizează, de asemenea, că aceste cupoane vor fi acordate în scop educaţional, conform legislaţiei în domeniul asistenţei sociale, în funcţie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, art. 362, alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede că măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând cu data de 31 decembrie 2014.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, acordarea celor 500 de euro se amână până la data de 31 decembrie 2020. 

Pensii şi salarii mărite

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 decembrie de la 1900 de lei brut la 2080 de lei brut, iar de la 1 ianuarie ar urma să se aplice creşterea diferenţiată a salariului minim pe economie în funcţie de vechime şi de studii.

Astfel, angajaţii care au mai mult de 15 ani vechime sau cei care au studii superioare ar urma să primească de la 1 ianuarie câte 2.350 lei brut. 

Proiectul de Lege a pensiilor va intra săptămâna viitoare în dezbatere la Comisia de muncă din Senat, a spus ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Aceasta a sugerat că dacă se vor depune prea multe amendamente legea va deveni inaplicabilă, pentru că nici un guvern nu poate să-şi asume o sumă mai mare decât cea prevăzută de Gvernul PSD. 

204
Tagurile:
acoperire, Deficit bugetar, Ordonanță, amânare, ajutoare familii, Copii
Tematic
20% dintre copii născuți în Germania au mamă străină. Vezi „aportul” româncelor
A lăsat pe toți cu gura căscată: cum arată o mamă care a născut 7 copii - (Foto)
Ajutoarele pentru nou-născuţi şi elevi, blocate de guvernul PSD
Poliția română

Migranți sirieni de negăsit: au fugit dintr-un centru de carantină din Turnu Severin

45
(reînnoit 17:54 10.08.2020)
La fel ca și în Italia, și în România șase migranți sirieni au fugit dintr-un centru de carantină din Drobeta Turnu Severin.

BUCUREȘTI, 10 aug - Sputnik. Migranții care fug din centrele de carantină au devenit o problemă în Italia, autoritățile temându-se să nu răspândească infecția cu coronavirus. Dar o situație similară s-a petrecut și în România, la Drobeta Turnu Severin, unde șase sirieni au fugit din centru și sunt de negăsit.

Migranţii au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din Mehedinţi în data de 2 august, când încercau să intre ilegal din Serbia în România și au fost duşi într-un centru de carantină din Drobeta Turnu Severin. Ei ar fi trebuit să stea 14 zile în izolare, sub paza poliţiştilor locali, dar ulterior au fugit din centru și sunt dispăruți de trei zile, în ciuda eforturilor a zeci de poliţişti şi jandarmi care îi caută.

De menționat că niciunul din acești migranți nu a fost testat pentru SARS-CoV2.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Andreea Rădoi, declară că polițiştii locali care aveau misiunea să-i păzească sunt cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Corina Moraru, susține că migranții au vârste între 18 și 40 de ani și că acestora li s-a făcut triajul epidemiologic.

Deoarece au venit din Serbia, cei șase sirieni trebuiau să stea în izolare 14 zile chiar dacă nu prezentau nicio fel de simptome și nu aveau febră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
carantină, sirieni
Tematic
Marea Britanie ar putea reintra în carantină - ministrul britanic al Sănătății
Firmă din Germania cu sute de angajați români, în carantină
Românii din UK: de azi intră în carantină aceste zone din Marea Britanie
Lista țărilor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină și izolare
Alertă media: primul județ care ar intra în carantină! Măsuri confirmate de Prefectură
De azi, noua listă a ”zonei galbene” - toți care vin de acolo stau 14 zile în CARANTINĂ
PSD, propunere inteligentă în cazul legii pentru ”izolare și carantină”! De nerefuzat!
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină

Загрузка...
Azotat de amoniu

La Galați au fost găsite 35 tone de azotat de amoniu, substanța care a explodat în Beirut

188
(reînnoit 16:00 10.08.2020)
35 de tone de azotat de amoniu, substanța care a provocat deflagrația de la Beirut, au fost descoperite de poliție la Galați, materialul fiind depozitat în condiții periculoase.

BUCUREȘTI, 10 aug - Sputnik. Poliția Română a anunțat că polițiștii au găsit 35 de tone de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii, în sediul unei firme din județul Galați, iar administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice.

Substanța este foarte periculoasă, ea provocând explozia tragică de la Beirut. În România, în 2004, a avut loc o explozie la Mihăilești, din 2004 din cauza unui camion care a sărit în aer și care conținea 20 de tone de azotat de amoniu. Prin comparație, explozia din Beirut a fost declanșată de depozitarea improprie a unei cantități de peste 2.700 de tone de azotat de amoniu.

Potrivit informării făcute de Poliție, pe 7 august, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Galați au efectuat un control la punctul de lucru, din localitatea Vlădești, al unei societăți comerciale unde au fost descoperite 2 kilograme de insecticid, produs clasificat „foarte toxic”, deținută ilegal și 73 litri de produse de protecția plantelor, expirate, față de care administratorul societății nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată. De asemenea, polițiștii au găsit 35.000 de kilograme de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii.

„Acum, administratorul societății este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de produse și substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
Beirut, Galați

Загрузка...
Hassan Diab

Orientul, din nou aruncat în aer: premierul Libanului a demisionat, haos și revolte

45
(reînnoit 18:16 10.08.2020)
Premierul Hassan Diab a depus la Palatul Prezidențial demisia colectivă a Guvernului – în contextul misterioasei explozii, al revoltelor interne și a presiunilor internaționale

BUCUREȘTI, 10 aug – Sputnik. Acum puțin timp, premierul Hassan Diab a prezentat la palatul prezidențial demisia Guvernului.

În prealabil, agențiile internaționale anunțaseră intenția iminentă. ”Întregul guvern al Libanului va demisiona în scurt timp, pe fondul creșterii furiei publice și a protestelor în urma exploziei devastatoare din portul Beirut”, declarase ministrul Sănătății, Hamad Hassan, transmitea Russia Today.

Ministrul Sănătății a precizat că premierul Hassan Diab își va da demisia ”în numele tuturor miniștrilor”.

Totodată, ex-premierul Hassan Diab, urmează să susțină o declarație sau o conferință de presă în această seară. E posibil să aflăm mai multe detalii despre deteriorarea bruscă a situației din Liban.

Știre în curs de actualizare

45
Tagurile:
Hassan Diab, Demisie, Guvern, Liban
Tematic
Crește numărul deceselor provocate de explozia din Beirut
La Galați au fost găsite 35 tone de azotat de amoniu, substanța care a explodat în Beirut
Eșecul integrării: în următorii 10-20 de ani, Franța va fi noul Liban
Explozia din Beirut, posibile cauze: interferență externă prin rachetă sau bombă
Activitatea medicilor și salvatorilor ruși în Beirut - Foto
Israelul anunță că a descoperit încă un tunel subteran săpat dinspre Liban. VIDEO

Загрузка...