Bebeluș

Cinism guvernamental bebeluşii rămân fără bani sumele, la pensii şi salarii?

204
(reînnoit 15:05 07.11.2018)
Se amână acordarea cupoanelor sociale de 500 de euro pentru nou-născuţi până la finalul lui 2020, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind prorogarea unor termene dar şi pentru modificarea unor acte normative.

BUCUREŞTI, 7 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Executivul României invocă, în susţinerea propunerii, posibilitatea ca plata acestor ajutoare să ducă la depăşirea deficitului bugetar asumat. Şi aceasta pentru că 1,7 milioane de copii ar urma să primească această sumă, iar impactul bugetar ar fi de 4 miliarde de lei.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează clar faptul că având în vedere imposibilitatea susţinerii financiare a măsurilor prevăzute de art. 27 alin. (6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în special în privinţa sprijinului de 500 de euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuţi începând cu data intrării în vigoare a legii, se impune şi pentru aceste măsuri prorogarea termenului de aplicare.

„Ceea ce ar însemna plata dreptului pentru aproximativ 1,7 milioane copii născuţi în această perioadă, pentru implementarea acestei măsuri fiind necesari aproximativ 4 miliarde de lei şi ţinând cont de necesitatea bugetului de stat aprobat pentru anul 2019 şi încadrarea în limitele de deficit bugetar asumate se impune şi pentru aceste măsuri prorogarea termenului de aplicare”, se arată în documentul menţionat, potrivit adevarul.ro.

Prorogarea termenului de aplicare atât a Legii nr.196/2016, cât şi a măsurilor prevăzute de art. 27 alin.(6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din  Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 este necesar a fi efectuată înainte de aprobarea legii bugetare anuale, astfel încât fundamentarea bugetului să fie realizată pe baza actelor normative aprobate, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Statul sprijină educaţia doar de formă

Trebuie spus că art. 27 alin. (6) prevede faptul că statul sprijină educaţia timpurie, ca parte componentă a învăţării pe tot parcursul vieţii, prin acordarea unor cupoane sociale. Textul de lege menţionat mai precizează, de asemenea, că aceste cupoane vor fi acordate în scop educaţional, conform legislaţiei în domeniul asistenţei sociale, în funcţie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, art. 362, alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede că măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând cu data de 31 decembrie 2014.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, acordarea celor 500 de euro se amână până la data de 31 decembrie 2020. 

Pensii şi salarii mărite

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 decembrie de la 1900 de lei brut la 2080 de lei brut, iar de la 1 ianuarie ar urma să se aplice creşterea diferenţiată a salariului minim pe economie în funcţie de vechime şi de studii.

Astfel, angajaţii care au mai mult de 15 ani vechime sau cei care au studii superioare ar urma să primească de la 1 ianuarie câte 2.350 lei brut. 

Proiectul de Lege a pensiilor va intra săptămâna viitoare în dezbatere la Comisia de muncă din Senat, a spus ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu. Aceasta a sugerat că dacă se vor depune prea multe amendamente legea va deveni inaplicabilă, pentru că nici un guvern nu poate să-şi asume o sumă mai mare decât cea prevăzută de Gvernul PSD. 

204
Tagurile:
acoperire, Deficit bugetar, Ordonanță, amânare, ajutoare familii, Copii
Tematic
20% dintre copii născuți în Germania au mamă străină. Vezi „aportul” româncelor
A lăsat pe toți cu gura căscată: cum arată o mamă care a născut 7 copii - (Foto)
Ajutoarele pentru nou-născuţi şi elevi, blocate de guvernul PSD

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

45
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

45
Tagurile:
Israel

Загрузка...
Liviu Pleșoianu

Pleșoianu revine cu o lucrare la nivel internațional!

204
Fostul deputat revine în atenție cu un demers de excepție, o lucrare la nivel internațional – un gest de mare curaj împotriva a ceea ce se dorește a fi ”Noua Ordine Mondială”

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Deși lumea l-a cam dat dispărut, fostul deputat și marea speranță a luptei anti-sistem revine, dovedind că nu a pierdut timpul – ci chiar a reușit să facă o lucrare de excepție.

Este vorba de o carte – și chiar în limba engleză. ”Mă bucur să vă transmit că tocmai am publicat cartea "The Real Great RESET" - “Adevărata Mare RESETARE”, o alternativă profundă și uman-sănătoasă la “Falsa Mare RESETARE” promovată de “elitele” de la Davos...”, scrie Pleșoianu.

Dar, spune autorul, această carte ”NU este doar o reacţie faţă de „noua ordine mondială” anunţată la Forumul Economic de la DAVOS şi intitulată „Marea RESETARE”, ci este un semnal de alarmă, un semnal de trezire şi un semnal de adunare”.

Cartea este structurată pe 500 de puncte ”care converg către concluzia cu care începe şi se termină: „Utopic nu e să crezi că lumea poate fi schimbată în bine, ci să crezi că ea mai poate continua aşa cum este acum…””.

”Cei 500 de paşi vor purta cititorul pe treptele Piramidei Decizionale, ca într-un tur virtual, oferind o perspectivă complet diferită despre cum este condusă de fapt lumea şi de către cine”, explică Pleșoianu.

În concepția sa, ”vârful piramidei nu e vârf, e doar mijloc... Lumina raţiunii contemporane nu e lumină, e doar întuneric vândut ca „lumină”... Ceea ce pare a fi nu este, iar ceea ce este e făcut să pară a nu fi...”.

De fapt, totul este inversat, spune Liviu Pleșoianu, astfel încât ”miliarde de oameni sunt abil plasaţi într-o bulă socială artificială care îi împiedică să vadă realitatea propriei fiinţe şi realitatea propriei lumi”.

”Omul profund, care trăieşte şi acţionează în centrul fiinţei sale, este determinat, fără să realizeze, să trăiască şi să acţioneze la extrema sa periferie. Apoi, în loc să li se prezinte realitatea conform căreia problemele umanităţii apar tocmai pentru că oamenii sunt determinaţi să trăiască la periferia propriei fiinţe, aceştia sunt ţinuţi ocupaţi cu tot soiul de “proiecte” şi “programe”, de “sesiuni electorale” şi “soluţii” care sunt concepute tot la periferie, fără nicio legătură cu omul profund şi cu absolut necesara societate profundă a omului profund”, încheie Pleșoianu prezentarea excepționalului său demers publicistic… și nu numai.
204
Tagurile:
Liviu Pleșoianu

Загрузка...