Rusoaică

Zilele Culturii Ruse 2018, ediţia a opta regal de muzică, film şi fotografie

328
(reînnoit 14:01 27.09.2018)
Acestea se vor desfăşura la Bucureşti, evenimentul devenind, deja o tradiţie – acest an se remarcă prin ceva special - aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

BUCUREŞTI, 27 sept — Sputnik, Georgiana Arsene. Seria de manifestări culturale dedicate evenimentului „Zilelor Culturii Ruse", aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc duminică, 14 octombrie, la orele 19.00, la Sala Radio, acolo unde renumitul pianist rus Eduard Kunz va susţine un concert, despre care v-a povestiti deja Sputnik

De asemenea, în foaierul Sălii Radio poate fi văzută o expoziţie foto inedită ce reflectă activitatea tuturor ambasadorilor ruşi în România prin prisma documentelor diplomatice, poze de epocă şi recente, informează vestidinrusia.ro

În data de 23 octombrie, la ora 18.00, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti va avea loc vernisajul Expoziţiei de pictură „Graţia sufletului rus", care este o poveste despre frumuseţea şi omplexitatea sufletului, redată pe pânză prin graţia expresivă a baletului de pictor Elena Borisova, iar, o zi mai târziu, este organizat un master class cu pictorul, la ora 18.00. Intrarea este liberă.

Tot la ora 18.00, dar în data de 7 noiembrie, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură va avea loc o serată de muzică şi artă dedicată tradiţiilor naţionale ale Rusiei şi relevanţei lor în lumea modernă — „Ornamentele din Nordul Rusiei".

Un duo de la Moscova, cu origini în Republica Komi — artista Alevtina Struchkova şi pianistul Maxim Betekhtin — va prezenta publicului un program cultural diversificat. Şi anume, este vorba despre o expoziţie grafică şi un concert de muzică clasică. Expoziţia include aproximativ 45 de tablouri, format 30x40 cm, realizate în tehnică grafică alb-negru.

Aceste lucrări au fost realizate de artistă în anul 2018 special pentru turul cultural „Moscova — Syktyvkar-Bucureşti". Recitalul va include faimoasele opere ale compozitorilor ruşi: M. Musorgskii Suita „Tablouri dintr-o expoziţie" şi S. Prokofiev Sonata nr 7. Fiecare dintre aceste piese este unică, reflectă atât identitatea naţională a cuturii ruse, cât şi istoria dramatică a Rusiei secolelor XIX-XX.

Publicului îi va fi prezentată o colecţie de căni pentru ceaiul aromat, decorate de artistă cu scene şi ornamente tradiţionale Republicii Komi. Preţul invitaţiei la eveniment costa 30 de lei.

În data de 25 octombrie se deschide la Bucureşti Festivalul Filmului Rus, ediţia a IX-a, la Cinemateca Eforie din Strada Eforie nr. 2, cu proiecţia filmelor recente.

Festivalul este organizat împreună cu Ministerul Culturii din Rusia. Veţi putea viziona filmele „Vremea celor dintâi", 2017, regia Dmitri Kiselef, „Bolşoi", 2016, regia Valerii Todorovski, „Vinerea", 2016, regia Evgheni Şeliakin, „Sobibor", 2018, regia Konstantin Habenski, „Viking", 2016, regia Andrei Kravciuk, „Ciornă", 2018, regia Serghei Mokritski, „Antrenor", 2018, regia Danila Kozlovski, „Matilda", 2017, regia Aleksei Ucitel.

Accesul se face pe bază de bilete, puse în vânzare la Cinematograful Eforie.

Filmele din cadrul Festivalului pot fi vizionate şi la Cluj, între 8-11 noiembrie la Cinema Victoria, dar şi la Baia Mare, între 9-11 noiembrie.

Vernisajul Expoziţiei unice a celebrelor baticuri ruseşti „Baticul din Pavlovski Posad" va avea loc pe 13 noiembrie, la orele 18.00, la Bucureşti, în sălile de expoziţie ale Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură. Baticurile şi şalurile pot fi achiziţionate, iar intrarea este liberă.

Împreună cu editura „Zlatoust" din Rusia, specializată în editarea manualelor de învăţare a limbii ruse ca limbă străină, dar şi cu sprijinul Agenţiei Federale a Căilor Ferate din Rusia, universităţile de resort vor participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus în perioada 14-18 octombrie de la ROMEXPO. Aici vor avea loc lansări de carte: „Antologia de poezii a poeţilor-diplomaţi din Rusia", „Rusia-fapte, nume, locuri", „140 de ani de relaţii diplomatice dintre Rusia şi România". Editura menţionată va prezenta noutăţile sale în domeniul limbii ruse, iar împreună cu Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură se vor organiza numeroase concursuri şi recitaluri de poezii. Programul detaliat urmează să apară pe pagina de Facebook a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură.

Parteneri: Ministerul Culturii din Rusia, Departamentul de arhivă al MAE din Rusia, Arhiva Centrală de documente foto, fono şi de cinema din Sankt Petersburg, Radio România, Centrul de cinema „Kinofest" din Moscova, Editura „Zlatoust", Arhiva Naţională de Filme — Cinemateca Română, Asociaţia „Art Viva", Petrotel Lukoil, Gazpromexport, filiala Lukoil Overseas Atash, Asociaţia Vostok, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, TMK Artrom.

328
Tagurile:
Zielele Culturii Ruse, 2018, Rusia, România
Тема:
Relațiile româno-ruse (267)
Tematic
Rusia și România, în grupul statelor cu un înalt grad de dezvoltare umană
România face cu gazul rusesc "ce zice UE, nu ce face UE"
Româncă, vedetă în Rusia, a povestit despre relația sa cu un fotbalist de la „Spartak"
Țările europene, după nivelul de ură față de Rusia. Unde se află România
Politolog rus: “Maidanizarea” României este periculoasă pentru țară
Ambasada Rusiei la Bucureşti: „No comment - este o chestiune internă a României"
„Prinţul rus al pianului", Eduard Kunz, concertează în România
Câți litri de benzină își permite să cumpere un român față de un rus
Ultima oră: Un Su-24 rusesc „interceptat” în apropiere de apele teritoriale ale României
Campionatul de fotbal din Rusia, surpriza mondială a anului - ce spun românii
Istoricul român despre relațiile româno-ruse: „trebuie să reintre pe un făgaș firesc”
Patru iulie: 15 ani de la semnarea Tratatului de prietenie-cooperare România-Rusia
"Spioana română" din Rusia și Bătălia pe "legea Offshore" din România
În timp ce în România e scandal pe manuale, în şcolile ruseşti ele vor dispărea
Sputnik V

Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%

68
Analiza ultimelor date 3,8 milioane de persoane vaccinate arată că eficiența vaccinului rusesc Sputnik V este de 97,6 la sută.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Eficaсitatea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V constituie 97,6 la sută, potrivit rezultatelor analizei datelor a 3,8 milioane de ruși vaccinați, a anunța Centrul Gamaleia și Fundația Rusă pentru Investiții Directe.

Într-o declarație comună, se susține că în Rusia este gestionat un registru a persoanelor care au fost vaccinate, precum și a cetățenilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

“Potrivit datelor cu privire la vaccinarea a 3,8 milioane de ruși, vaccinați în totalitate cu ambele componente în perioada 5 decembrie 2020 și 31 martie 2021 în cadrul programului de imunizare în masa a cetățenilor, morbiditatea din a 35-a zi de la prima injecție a constituit 0,027 la sută”, se menționează în comunicat.

Potrivit președintelui RFPI, Kirill Dmitriev, datele publicate de revista medicală The Lancet demonstrau o eficiență a vaccinului de 91,6 la sută.

“Așa cum arată analizele datelor a îmbolnăvirii aproximativ a 4 milioane de persoane vaccinate, eficiența vaccinului este mai mare și ajunge la 97,6 la sută. Astfel de indicatori permit să susține cu încredere că Sputnik V asigura una din cele mai bune protecția împotriva coronavirusului, din toate vaccinurile din lume”, a declarat el.

Totodată, în opinia directorului Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg, eficiența reală a vaccinului “ar putea fi mai mare decât arată rezultatelor analizelor existente”, pentru că datele sistemului de contabilizare a numărului bolnavilor “admit o distanță temporară între prelevarea probelor (data reală a îmbolnăvirii) și diagnosticarea”.

Pe 2 februarie, una din cele mai prestigioase publicații științifice medicale, The Lancet, a publicat un material în care se afirmă că vaccinul rus Sputnik V poate asigura o protecție deplină în cazul infectării cu coronavirus.

68
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V
Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V
India a aprobat solicitarea pentru autorizarea Sputnik V

Загрузка...

Testele de antrenament pentru BAC 2021, publicate

48
Ministerul Educației a publicat setul 7 al testelor de antrenament petnru examenul național de bacalaureat 2021. Până acum au fost lansate 6 asemenea teste, începând cu data de 22 februarie 2021.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului a lansat, începând cu data de 22 februarie 2021, nu mai puțin de 6 teste de antrenament pentru Bacalaureat.

Pentru examenul național de bacalaureat testele vor fi publicate, toate, luni, 19 aprilie 2021, iar baremele de evaluare, vineri, 23 aprilie 2021.

Testele de antrenament pentru bacalaureat 2021, setul 7, pot fi descărcate de aici.

Sputnik a publicat, aici, setul 6 al testelor de antrenament pentru examenul național de bacalaureat 2021

Calendar examen bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie:

31 mai – 4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

·4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

·14-16 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

·16-17 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

·18-23 iunie 2021: Evaluarea competențelor digitale – proba D

·23-25 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

·28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

·29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

·30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

·1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

·5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

·6 – 9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

·9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale.

 


 

48
Tagurile:
Teste, BAC
Tematic
Rezultate simulare bac 2021, publicate de Ministerul Educației
Simulare BAC 2021, uman: Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie
Setul 5 al testelor de antrenament pentru Bac, disponibil

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...