Inspectori de patrulare reținuți pentru acțiuni coruptibile

România, "cea mai coruptă țară"? O minciună, iată care este realitatea

510
Datele oficiale prezentate de Comisia Europeană vin să contrazică un mit des vehiculat, care ne creează o imagine proastă, necorespunzătoare cu realitatea.

BUCUREȘTI, 4 sep — Sputnik, Daniel George Nistor. Un clișeu circulă în spațiul public până la saturație.

"România este cea mai coruptă țară, din cauza asta nu vin investitorii străini și trăim în sărăcie, corupția reprezintă cea mai mare problemă a noastră".

Am auzit sau citit astfel de fraze la nesfârșit, până când am ajuns să credem că nu mai avem altă treabă decât să eradicăm corupția, și apoi tot binele din lume va veni de la sine.

Dar iată că statisticile oficiale la nivel mondial contrazic mitul acesta.

România a coborât pe locul 14 la corupție în Europa, cu 80% dintre repondenți estimând că fenomenul e răspândit, față de doar 15% care cred că e foarte rar, cu 13% mai puțin decât acum cinci ani, în 2013, după cum arată cel mai recent Eurobarometru (470/2017) pe tema corupției, comisionat de DG Home/Comisia Europeană, citat de romaniacurata.ro

Rezultatele în ce privește experiența cu corupția arată că nivelul acesteia a scăzut. Numai 13% dintre români știu pe cineva care a dat sau a luat mită (media europeană e 12%) — ceea ce ne plasează pe locul 14 — dar numai 3% au fost aproape de o experiență, de orice natură, cu corupția în ultimele șase luni; ceea ce înseamnă locul 17.

"Deși mai sunt multe de făcut, ideea că România e cea mai coruptă țară din Europa este un mit și e timpul să nu mai lăsăm românii să se exprime așa de neglijent în țară și mai ales în Europa, pentru că asta afectează direct investițiile, dobânda la credite și soarta aflată în cumpănă a zeci de mii de români din Marea Britanie", spune politologul Alina Mungiu-Pippidi.

Ea face referire la faptul că în urma Brexit-ului, românii care lucrează în Regatul Unit ar putea să își piardă joburile, pe motiv că provin dintr-o țară coruptă și trebuie trimiși acasă.

Țările din Uniunea Europeană unde corupția este considerată mai mare decât în România sunt, în ordine: Slovacia, Polonia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Croația.

Astfel, România se află pe locul 30 în lume în clasamentul celor mai puțin corupte state, cu o notă de 7,66, primul loc fiind ocupat de Norvegia, cu 9,79, conform Indicelui de Integritate Publică (IPI), întocmit de integrity-index.org.

Slovacia se clasează pe locul 31 cu nota 7,57, Polonia pe 32 cu 7,56, Ungaria pe 34 cu 7,43, Grecia pe 38 cu 7,25, Bulgaria pe 39 cu 7,18, Croația pe 41 cu 7,03.

510
Tagurile:
poziție, Clasament, corupție, integrity-index.org, Eurobarometru, România
Tematic
Ruleta capitalismului. Un scandal de corupție ar putea salva Sidex Galați
Fără plic! Românii şi-ar putea alege spitalul în funcţie de cum combate corupţia.
Plafon pentru demnitarii corupți, ce pot păți dacă fură peste jumătate de milion
Ambasadorul Kuzmin: Putin luptă împotriva corupţiei şi redă demnitatea ţării
Organizație finanțată de Soros: Ungaria, mai coruptă decât România
Corupție şi ascunderea banilor iliciți: Elveţia, SUA şi Germania, ţări fruntașe
Vaccin

Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane

173
Rusia a demarat livrările vaccinului rus împotriva coronavirsului Sputnik V în unele țări din Africa.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи
BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Rusia a demarat livrările vaccinului împotriva coronavirusului Sputnik V pe continentul african, a declarat agenției RIA Novosti, viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov.

“Au început livrările, acum avem deja niște exemple concrete”, a spus el, fără a specifica despre ce țări este vorba.

“Interesul este foarte mari, sunt foarte multe solicitări, însă nu am vrea să supărăm pe cineva. Ne-am dori ca toate adresările, pe care le-am primit din partea prietenilor noștri africani să fie satisfăcute”, a menționat viceministrul rus.

173
Tagurile:
Africa, Rusia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Vaccinul AstraZeneca - erori în timpul studiilor preliminare
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”
Efectele secundare ale vaccinurilor de la Moderna și Pfizer

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis a promulgat legea: zile libere pentru părinți

84
Președintele României a promulgat legea privind aprobarea OUG prin care părinții primesc zile libere pentru supravegherea copiilor, dacă se limitează ori se suspendă activitățile didactice care presupun prezența elevilor în bănci.

BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. Părinții elevilor din România primesc o veste bună de la Cotroceni: președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență prin care se acordă zile libere pentru părinți ca să supravegheze copiii dacă activitățile didactice se limitează sau se suspendă. Vorbim despre cele care presupun prezența elevilor în bănci.

Măsura este luată pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Facilitatea se extinde şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Prevederile se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, iar celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Atenție! Locul de muncă al părinților nu trebuie să permită munca la domiciliu ori telemunca.

Deputaţii au introdus şi condiţia ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Prin excepţie, ”beneficiază de aceste prevederi şi părintele sau reprezentantul legal al cărui copil, cu vârsta de până la 12 ani, înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, suferă de o boală cronică, indiferent dacă activităţile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate”, notează economica.net.

În acest caz, părintele celălalt nu trebuie să beneficieze de aceste zile libere.

Dacă angajatul solicită acest drept, angajatorul trebuie să acorde aceste zile libere.

Prin excepţie, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din reţeaua de transport feroviar, din unităţile care asigură transportul în comun şi serviciul de salubrizare a localităţilor, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, din unităţile de comerţ alimentar, servicii financiare, distribuţie de carburanţi, producţie şi distribuţie de medicamente şi echipamente sanitare, precum şi în cazul personalului din unităţile farmaceutice.

De zile libere nu beneficiază angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice.

Dacă unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută.

În cazul în care ambii părinți lucrează în aceste domenii, doar unul dintre ei are dreptul la majorarea acordată.

84
Tagurile:
Zile libere 2020, Klaus Iohannis
Tematic
COVID-19: reguli pentru părinți, dacă vor zile libere să stea cu copiii
Școală online: de ce nu primesc părinții elevilor zile libere
Școală online: ce părinți pot cere zile libere plătite
Zile libere 2021: calendarul sărbătorilor legale în România

Загрузка...
Donald Trump

Trump: Există o singură modalitate ca Biden devină președinte

0
(reînnoit 20:21 27.11.2020)
La începutul acestei săptămâni, Trump a spus că va pleca de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe democratul Joe Biden drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că există o singură modalitate ca Joe Biden să devină președinte: dacă va dovedi că „80 de milioane de voturi nu au fost obţinute ilegal sau fraudulos”. „Când vedeți ce s-a întâmplat în Detroit, Atlanta, Philadelphia și Milwaukee, o fraudă masivă, [Biden] are o mare problemă de nerezolvat!”, a scris Trump.

Twitter a marcat postarea lui Trump cu avertismentul „Această afirmație despre frauda electorală este contestată”.

​Postarea vine după ce Trump a declarat presei, la începutul acestei săptămâni, că va „pleca cu siguranță” de la Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral îl va certifica pe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2020. El a mai spus că, dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden, acest lucru va fi o „greșeală”.

După alegerile din 3 noiembrie, presa principală din SUA s-a grăbit să-l pronunțe pe democratul Joe Biden drept câștigător, deși Trump a susținut că victoria ar fi fost a lui dacă nu ar fi existat ilegalităţi majore în timpul votului prin corespondență și fraude din partea democraților. Echipa de campanie a lui Trump a intentat mai multe procese în statele cheie, unde susține că au avut loc fraude electorale în masă.

Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie pentru a vota următorul președinte al Statelor Unite.

În ciuda opoziției atât de puternice din partea echipei lui Trump față de rezultatele alegerilor, procesul de transfer al puterii către Biden a început deja. La începutul acestei săptămâni, Biden și-a anunțat nominalizările pentru posturile-cheie din viitoarea administrație americană, potrivit Sputnik News.

0
Tagurile:
Joe Biden, SUA, Donald Trump
Tematic
Avocatul lui Trump: A existat un plan unic de fraudare a alegerilor
Sondaj: Peste jumătate dintre republicani cred că Trump a câștigat alegerile
Știrea nopții: Schimbare în premieră între Trump și Biden!
Știrea nopții: Trump a făcut marele anunț!
Rusia dă o lecție de seriozitate Europei (și) în cazul Trump
Trump își cheamă susținătorii să „inverseze” rezultatele alegerilor prezidențiale

Загрузка...