Столкновения протестующих с полицией в Бухаресте, Румыния

Patriarhia, reacţie la protestul de ieri ce mesaj a transmis

881
Biserica Ortodoxă Română, deşi neutră din punct de vedere politic, este sensibilă la problemele sociale – ura, violenţa, polarizarea sociatăţii nu sunt benefice pentru ţară.

BUCUREŞTI, 11 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. „Întreaga ţară este îngrijorată de evenimentele recente soldate cu violenţe ale căror victime sunt atât civili, cât şi forţe de ordine", transmite Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ca reacţie la violenţele înregistrate la protestul de ieri, întins până noaptea târziu.

Trebuie remarcat faptul că este o premieră ca această instituţie să ia atitudine, dar asta dezvăluie şi cât este de gravă situaţia — de însăşi Patriarhia a ieşit cu un mesaj prin care îndeamnă la pace.

„Biserica Ortodoxă Română, neutră din punct de vedere politic, dar sensibilă la problemele sociale, în calitatea ei de „factor al păcii sociale" (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), îndeamnă la rugăciune, pace, dialog și coresponsabilitate socială. Ura, violenţa și polarizarea societății nu sunt benefice pentru ţară", informează instituţia menţionată, potrivit basilica.ro.

Patriarhia îndeamnă preoţii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române să se roage pentru pacea şi unitatea poporului român, mai ales în acest an, al Centenarului, atât de important pentru noi.

Concomitent trebuie încurajate şi cultivate dialogul şi coresponsabilitatea, pentru binele României, au punctat reprezentanţii Patriarhiei.

Menţionăm că şi în seara aceasta se aşteaptă ca protestul din Piaţa Victoriei să degenereze în manifestări violente, aşa cum s-a întâmplat cu 24 de ore în urmă.

881
Tagurile:
10 august 2018, jandarmi, violențe, manifestație, diaspora, proteste, Piața Victoriei, București
Тема:
Acțiunea de protest pe 10 august la București (62)
Tematic
Imagini cu impact: cum s-au desfășurat protestele din 10 august
Gaze lacrimogene, mesaje anti PSD şi jandarmi - reportaj dintre protestatari
Ultima oră: Autoritățile, plângere penală și somație contra unui cunoscut protestatar
Mesaj neaşteptat al Jandarmeriei Române înainte de protest - nu va ierta nimic
Protestul diasporei - cifre uriașe, violență, dar nimeni nu mai răspunde!
Protest la București: e o apocalipsă a porcului românesc - VIDEO
Viorel Hușanu

Hușanu: ”Vă arde de experimente salariale cu personalul din sanatate?”

56
(reînnoit 18:40 09.07.2020)
Liderul SANITAS București face un apel către președintele Klaus Iohannis și premierul României, Ludovic Orban, atrăgându-le atenția că, în absența unei consultări cu sindicatele, modificarea legislației cu privire la salarizare naște anomalii.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Tensiuni în Sănătate, generate de legislația în vigoare cu privire la salarizare: parlamentarii au modificat articolul 25 din Legea Salarizării mărind aparent limitarea procentului de sporuri la 35%.

Informația a fost făcută publică de liderul SANITAS București, Viorel Hușanu, care a adresat un apel către președinte și/sau premierul României.

Aceta susține că legea vorbea de limitarea pe ordonator principal de credite – minister sau autoritate publică locală – iar modificarea se referă la ordonator de credite – unitate sanitară.

Asta înseamnă că pe cei din subordinea ministerului Sănătății nu îi ajută, procentul necesar fiind undeva la 40%, iar pe unitățile monoprofil – psihiatrie, pneumologie etc – se încurcă. Și aceasta pentru că ele beneficiază, în prezent, de un spor minim de 55% pe care acum ar trebui să îl scadă ca să se poată încadra ca ordonatori de credite în cei 35%.

În opinia lui Hușanu, soluția este ca președintele Klaus Iohannis să nu promulge această lege sau Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență care să modifice acest procent. Altfel, spune liderul SANITAS București, vom asista la o avalanșă de discriminări.

Problema este gravă, pentru că, potrivit sursei citate, în ultima vreme, discriminările ”au curs gârlă” atât în Sănătate cât și în asistență socială, fapt care demotivează personalul medical. În același timp, TESA este ”cam omisă” de peste tot.

”În condițiile în care numărul de pacienți confirmați pozitiv cu SARS-CoV 2 este în creștere, vouă vă arde de experimente salariale cu personalul din sănătate?”, le-a transmis Hușanu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Viorel Hușanu
Tematic
Hușanu: ”Nimeni nu a avut resursele și puterea de a ”tăia răul din rădăcină”
Hușanu, acuzații dure: ”cablarea privaților la banii publici din sănătate - genocid”
Vor fi dați afară medicii și asistenții care iau șpagă? Ce spune Hușanu, SANITAS
Viorel Hușanu: ”Șpaga, pierderile din Sănătate sunt la achiziții!”
Hușanu, reacție în cazul Pintea: ”Cine a avut dreptate, Șeherezada?”
Hușanu, SANITAS: ”Au văzut că asistenții din UE sunt și ”scumpi” și pretențioși”
COVID-19 în România. Hușanu: ”În aceste clipe, tot personalul medical este în prima linie”

Загрузка...
Бизнес

Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, dau drumul la fabrici”

124
(reînnoit 23:00 09.07.2020)
Ioan Niculae, fondatorul și patronul grupului Interagro, aflat acum în insolvență, spune că nu a primit sprijin guvernamental sau de la bănci în România și subliniază că a găsit ajutor în Rusia.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae vine cu vești bune, afirmând că un număr de cinci din cele șase uzine chimice ale grupului Interagro vor fi redeschise în 2020. Mai mult, două au și fost redeschise, iar Niculae caută să angajeze 4000 de oameni.

Drumul până aici nu a fost, însă, deloc ușor, omul de afaceri aducând acuzații serioase băncilor din România. Guvernului și producătorilor de gaze, în special societății Romgaz SA, care, deși închide sonde pentru că nu are cine să îi consume gazul, refuză să îl vândă fabricilor sale.

Gazul consumat de fabricile lui Niculae este unul integral rusesc, omul de afaceri semnând un contract direct cu Gazprom, document care poate fi prelungit.

Facem precizarea că Ioan Niculae este unicul consumator din România care are un contract direct cu gigantul rus.

Băncile, reticente la investitorii români

Acesta atrage atenția asupra unei norme a Băncii Naționale, despre care spune că ”a distrus capitalul românesc”, potrivit căreia dacă există un proces pe rol firma în cauză nu se mai califică la credite, indiferent când se va pronunța instanța.

El spune că firma care operează combinatele nu are nici o legătură cu insolvența, fiind o firmă nouă, solidă, care stă foarte bine din punct de vedere financiar-contabil, doar că acest impediment al noutății contează la bănci.

”Reticența băncilor față de investitorii români este fantastică”, subliniază Niculae.

 Omul de afaceri amintește de o discuție avută cu premierul României, care l-a surprins, fiindcă știa foarte bine lucruri de amănunt din industria gazului și a energiei electrice. Ludovic Orban i-a spus că firmele mari producătoare de gaz din România nu prea discută cu Executivul, chiar dacă una e controlată de stat, pentru că sunt firme independente.

Mai mult, Niculae acuză băncile că ar fi rezistente la investitorii români și că nu a reușit să găsească înțelegere sub nici o formă la nici o bancă. Firma sa cerea o garanție bancară pentru a plăti gazul în luna de livrare.

Situația sa nu este singulară.

”Ca mine sunt mulți români cu investiții în producție”, a adăugat omul de afaceri.
În ceea ce privește relația cu Romgaz SA, Niculae nu a putut încheia un contract pe termen lung cu ei, reprezentanții societății ne mai dând nici un semn. Nici la Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei nu a găsit vreun sprijin, ba, mai mult, a fost redirecționat către furnizorii de gaze, care are oricum cantități mici.

Nevoia sa e reprezentată de un contract bilateral, negociat, la prețurile pieței, însă, acest lucru nu e permis în România, dar este permis cu furnizorii străini.
Acesta este motivul pentru care Niculae cumpără gaz direct de la Gazprom.

Îngrășămintele pe care le va produce nu vor fi vândute în Rusia, fiindcă aceasta este, la rândul său, mare producător de îngrășăminte. Mare parte se va vinde pe piața românească, rastul pleacă la export în SUA, Elveția, Marea Britanie.

Ajutorul a venit din Rusia

Ioan Niculae a vorbit pe larg despre datoria Interagro către Romgaz și a precizat că instanța supremă s-a cam lămurit. În cei 25 de ani de când a cumpărat primul combinat chimic, Interagro nu a primit niciodată vreun metru cub de gaz subvenționat.

Datoriile despre care vorbește Romgaz sunt, spune Niculae, majorări și penalități la un contract din care s-a plătit toată datoria de bază, plus rate de dobândă.

”Când a apărut Coldea, impusa lui Alina Bica, dosarul cu Niculae cu gazul, Romgaz s-a speriat și a spus că nu îmi mai dau gaz. Dar ce motiv aveți? Am vreo datorie? Ei zic: nu. Plăteam în avans, și gazul pe care îl consumam pe luna respectivă și cele două milioane de dolari, lună de lună, iar clauza era că dacă nu plătesc trei luni îmi opresc gazul. Nu au ținut cont de ea, și au tăiat gazul brusc, fără niciun motiv, după o singură notificare, pentru că a început acel dosar penal”, spune Niculae.

Atunci, în 2012, a fost pentru prima dată, când a avut un contract direct cu Gazprom. Mai exact, Niculae a fost chemat la Moscova, unde a purtat o discuție cu Alexei Medvedev - directorul Gazprom Export de atunci. I s-a oferit contract cu gaz-nerusesc, din cotele de gaz pe care le primesc ei de la țările din jur, Kazahstan, Turkmenistan, Cecenia, etc.

De asemenea, i s-a oferit un preț mai bun, care să îi asigure funcționarea. Potrivit sursei citate, prețul era cu 112 dolari pe mia de metri cubi sub cel la care vindeau ei în România. În schimb, nu a avut voie să revândă un metru cub de gaz, putea fi folosit doar pentru el, pentru industria chimică.

”Nu aveam de unde să iau gaz după ce m-a oprit Romgaz, nu era vorba doar de preț. Tot Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”, a subliniat Niculae.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
Afaceri, Om, fabrici, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse
Tematic
Om de afaceri român: „Piaţa rusă, alternativă de aur pentru România"
Cum să devii bogat? Sfaturi de la un om de afaceri de succes
Celebru om de afaceri și fost lider liberal - condamnat la ani grei de pușcărie!

Загрузка...
gaz lichefiat

Nu au rezistat concurenței: Europa și Asia renunță la gazul lichefiat american

0
(reînnoit 18:56 09.07.2020)
Marile companii din Europa și Asia renunță masiv la gazul lichefiat din SUA. Iată care sunt motivele.

MOSCOVA, 9 iul – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile la gaz au ajuns la un minim istoric în Europa și Asia. Nu mai are niciun sens achiziționarea gazului lichefiat american, fapt pe care l-a recunoscut chiar și Ministerul Energeticii din SUA. Clienții au renunțat la peste 200 de livrări planificate pentru această vară. În consecință, exportul s-a prăbușit cu 63,6 la sută. De ce nimeni nu mai are nevoie de gazul de dincolo de ocean, aflați în materialul RIA Novosti.

Prețurile s-au prăbușit

Anul trecut exportul net al gazului natural din SUA a ajuns la 54,7 miliarde de metri cubi – cu 20,7 miliarde mai mult decât în anul 2018. Potrivit datelor Cheniere Energy, cel mai mare producător de gaz lichefiat, în primul trimestru al anului volumul vânzărilor pe piața mondială a ajuns la 100 de milioane de tone, cu zece milioane mai mult decât în 2019. Această creștere, în mare parte, se datorează americanilor.

Planurile erau destul de ambițioase: în 2020 – 67,2 miliarde de metri cubi, în 2021 – 79,5. Astfel de indicatori au fost anunțați în luna ianuarie de către Administrația Informațiilor Energetice (EIA) a Ministerului Energeticii din SUA. Însă a devenit evident că toate aceste lucruri nu se vor realiza.

Creșterea ofertei, în contextul unei ierni calde și reducerea cererii din cauza pandemiei coronavirusului, a prăbușit piețele de gaz din Europa și Asia.

Astfel, prețul mediu la hub-ul olandez TTF în Europa, în primele patru luni ale anului, s-a redus de două ori în comparație cu perioada similară a anului 2019, livrările spot în Japonia s-au redus cu 44 la sută.

În aprilie exportul gazului lichefiat american în Europa a devenit nerentabil din punct de vedere economic. Cele mai mari companii europene și asiatice și-au anulat contractele pentru iunie-iulie.

Potrivit datelor ale agenției Bloomberg, descărcările din uzinele de gaz lichefiat din SUA au scăzut în aprilie cu aproximativ 30 la sută. Spre luna mai exportul s-a redus cu peste o treime, inclusiv din cauza restricțiilor legate de pandemie.

Nesustenabil din punct de vedere economic

Prognozele din iunie ale Administrației Informațiilor Energetice a Ministerului Energeticii din SUA sunt destul de pesimiste. Cumpărătorii europeni și asiatici au renunțat la 110 partide de gaz lichefiat: au fost anulate 70 pentru iunie-iulie și 40 pentru august. Livrările gazului către terminalele maritime americane s-au redus de două ori de la sfârșitul lui martie – e un indicator record de 227 milioane de metri cubi pe zi.

“Prețurile spot scăzute la gazul natural și gazul lichefiat în Europa și Asia au slăbit vitalitatea economică a exportului din SUA, care este extrem de sensibil la prețuri”, constată analiștii EIA.

Potrivit aprecierilor lor, în luna iunie, din SUA au fost expediate în Europa și Asia în medie 101 milioane de metri cubi pe zi, iar în iulie și în august va fi de 62 de milioane. Nici mai mult, nici mai puțin, e vorba de 25 la sută din tot potențialul de export.

Își continua căderea

Avertismentele experților despre renunțarea continuă a clienților la gazul american, cel puțin până sfârșitul lui septembrie, s-au confirmat: prețurile la contracturile futures în SUA depășesc cele europene până în septembrie.

Șase uzine americane de gaz lichefiat, care activau la limita posibilităților în ianuarie – aprilie, și-au redus producția în mai cu 65 la sută din totalul capacității. Spre începutul lui iulie va fi 50 la sută sau chiar mai puțin, se menționează într-o analiză din iunie a Platts Analytics.

“Odată ce a dispărut avantajul prețului, renunțarea la livrărilor americane a devenit doar o chestiune de timp”, constată expertul Centrului american pentru studii strategice și internaționale Nikos Tsafos.

Potrivit lui Igor Iușkov, analistul Fondului Securității Naționale Energetice, acum cumpărătorii sunt gata să plătească pentru gazul lichefiat american un preț care nu ar fi în stare să acopere chiar și cheltuielile operaționale pentru lichefiere și transport. Cel mai mult are de suferit primul și cel mai mare terminal american Sabine Pass: echipamentele au fost cumpărate pe fundalul unor prețuri înalte, iar în momentul dării în exploatare în 2016 situația s-a schimbat. De atunci uzina generează doar pierderi.

Potrivit Ministerului Energeticii, exportul gazului lichefiat din SUA în decursul primelor patru luni ale anului 2020 a constituit în medie 218 milioane de metri cubi pe zi, însă a scăzut cu 17 la sută în perioada aprilie-mai. EIA speră că livrările vor începe să crească în septembrie, pentru că cererea mondială la gazul natural se restabilește treptat.

Suprasaturați de gaz

Totuși, cele mai mari bănci de investiții nu împărtășesc acest optimism. Potrivit explicațiilor analiștilor, în lume s-a acumulat o cantitate imensă de combustibil. Comerțul internațional cu gaz lichefiat s-a prăbușit, blocând niște canale importante de vânzare a petrolului de șist american. Odată ce petrolul s-a scumpit din nou până 40 de dolari pentru un baril, petroliștii și-au reluat producția și în calitate de produs secundar plasează pe piață mult gaz ieftin.

Din cauza prăbușirii prețurilor în Europa, care se consideră, potrivit analizei BofA Securities, o “groapă de gunoi” pentru gazul lichefiat american, acesta nu mai este solicitat. Acum, în loc să vândă combustibilul în străinătate, îl concentrează în rezervoare și depozite.

Potrivit calculelor Goldman Sachs, din cauza anulării exportului, rezervele americane au crescut cu 21,52 de miliarde de metri cubi. Aproximativ cu o treime a fost depășit nivelul înregistrat acum un an și cu 18 la sută indicatorul mediu pentru ultimii cinci ani. Spre luna octombrie capacitățile de păstrare a gazului s-ar putea epuiza, ceea ce va determina o reducere record a extragerii și producției de gaz lichefiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
America, GAZ, Asia, Europa
Tematic
Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american
Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa
Europenii renunță masiv la gazul lichefiat american

Загрузка...