Stalin

Pipa lui Stalin, confecţionată din chihlimbar românesc. Povestea celui ”cu paguba”

140
(reînnoit 17:25 12.07.2018)
Chihlimbarul de la Colţi, judeţul Buzău, cel mai valoros dintre toate tipurile existente, a fost materialul din care s-a realizat celebra lulea oferită de Gheorghe Gheorghiu Dej conducătorului URSS.

BUCUREŞTI, 12 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Chihlimbarul care, în cea mai mare parte a lui este de nuanță negru-verde, se găseşte în comuna buzoiană Colţi, acolo unde se află şi celebrul Muzeu al chihlimbarului.

Bătrânii din localitate spun că un medalion realizat din prețiosul zăcământ, în care erau încrustate picături de apă şi insecte fosilizate, a fost dăruit soţiei regelui George al V-lea, regele Angliei.

Diana Gavrilă, custode al Muzeului local, spune că obiecte din chihlimbarul de la Colţi, cunoscut de asemenea ca rumanit, au ajuns și în alte palate, inclusiv cel de la Kremlin,  notează opiniabuzău.ro.

Buzoianul Gheorghe Crâstian povesteşte că în 1951 activiştii de partid au venit la Colţi aflând că acesta avea o mostră rarisimă, de culoare galbenă-roșie, pe care plătise 200 de lei. I-a fost luată, cam cu voie, cam fără voie, cu promisiunea ca va fi plătită. 

Un timp, omul nu a mai ştiut nimic de bucata sa de chihlimbar, dar ulterior a aflat că din ea s-a confecţionat celebra pipă pe care Gheorghe Gheorghiu Dej i-a oferit-o lui Iosif Visarionovici Stalin în anul 1951.

”Stalin a rămas cu luleaua, iar eu cu paguba”, își încheie povestea Gheorghe Crâstian.

140
Tagurile:
confecționare, pipă, Chihlimbar, Iosif Stalin, Colți, județul Buzău, România
Tematic
România consultă vremea după ceasul lui Putin (FOTO)
”Alegerea Kremlinului” poate fi gustată și savurată
Paza înaripată a Kremlinului

Загрузка...