Euro

Scandalos! Banii de asigurări de sănătate ai românilor, fraudaţi!

219
(reînnoit 18:27 11.07.2018)
Un fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate rupe tăcerea şi dezvăluie ce se întâmplă cu banii pe care românii îi plătesc la fondul de sănătate - 7 miliarde de euro anual.

BUCUREŞTI, 11 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Pentru 2018, bugetul prevăzut pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este de 34 miliarde de lei, asta însemnând 7,3 miliarde de euro, mai mult cu 17 procente comparativ cu anul trecut. Cea mai mare creştere la bugetul CNAS vine de la contribuţiile asiguraţilor.

Cu toate acestea, plafoanele pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice se termină încă din primele zile ale lunii. Astfel, pacienţii cu bilet de trimitere sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi plăti analizele recomandate de medic.

Cele mai recente date arată că doar în primele trei luni din acest an CNAS a strâns cam 5 miliarde de lei din contribuţiile angajaţilor români, în creştere cu 80% faţă de primul trimestru al anului trecut. Avansul semnificativ al încasărilor din contribuţii se vede după ce anul acesta a intrat în vigoare trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor, începând cu 1 ianuarie 2018.

Pe teren, însă, situaţia nu este deloc mai bună pentru pacientul cu bilet de trimitere, fiindcă acesta nu simte majorarea bugetului de pe hârtie. Şi anume, cu greu reuşeşte să facă analize sau sau investigaţii gratuite.

În mod firesc se pune întrebarea unde se duc cele 7 miliarde de euro, buget anual al CNAS?

Laurenţiu Mihai, fost şef al instituţiei în perioada noiembrie 2017-februarie 2018 spune că România are cel mai mic procent al contribuţiei la cel mai mic venit din Europa şi că sunt puţini bani la Casă. Chiar în aceste condiţii, cu fonduri insuficiente, banii sunt fraudaţi.

„Apoi banii se strâng şi începe frauda, se scurg peste tot, cazurile făcute publice sunt doar o mică parte", a precizat Laurenţiu Mihai, potrivit zf.ro, adăugând că, pe vremea când se afla la şefia instituţiei, a dispus mai multe controale.

În privinţa rezultatelor acestor verificări, Laurenţiu Mihai nu s-a pronunţat, ci a precizat că trebuie întrebat Răzvan Vulcănescu, actualul şef al CNAS.

„Sistemul funcţionează prost. Există în sistem şi costuri foarte mari cu câteva cazuri ce ajung să fie diagnosticate prea târziu", a explicat Laurenţiu Mihai.

Anul trecut, Casa Naţională de Asigurări Sănătate a fost marcată de scandalul de corupţie în care mai multe persoane, inclusiv şeful instituţiei de la acea vreme, Marian Burcea, sunt anchetate pentru o fraudă de 3 mil. euro din decontări fictive de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu.

219
Tagurile:
dezvăluire, Fraude, CNAS, Laurenţiu Mihai, România
Tematic
ANAF se laudă: strânge bani mai rapid decât crește economia țării
Angajații migrează către serviciile medicale private
Cum ar funcționa medicii de familie fără Casele de Asigurări de Sănătate
Raed Arafat

Ne paște starea de urgență? Raed Arafat, explicații de ultim moment

9
(reînnoit 08:08 06.07.2020)
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre situația în care ne aflăm la momentul de față din punct de vedere epidemiologic și s-a arătat îngrijorat. Ce a declarat.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus din ultima perioadă stârnește îngrijorarea autorităților din România. De altfel, la cel mai înalt nivel, se vehiculează deja ideea reintrării în starea de urgență.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că, la un moment dat, este posibil să se suplimenteze locurile la terapie intensivă, mai ales că semnale de alarmă există.

Oficialul a reluat rugămintea adresată populației de a respecta regulile de protecție. Mai exact, trebuie să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să ne spălăm pe mâini.

”Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme”, a spus Arafat.

Acesta a subliniat că medicii nu pot fi detașați așa ușor și că nu se poate pronunța dacă se va ajunge sau nu la starea de urgență. Mai mult, Arafat a subliniat că încearcă să facă să nu se ajungă în situația de a alege dintre doi pacienți pe care din ei să îi pună la ventilator.

Reamintim că, în data de 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență. Aceasta a fost prelungită cu încă o lună.

În perioada stării de urgență au fost date 12 ordonanțe militare care au restricționat dreptul la libera circulație, la educație și la sănătate.

Peste două luni, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu starea de alertă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Stare de urgență, Raed Arafat
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram în vileag o situație incendiară din UE, în care românii sunt victime!

90
(reînnoit 07:41 06.07.2020)
”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””

BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Carmen Avram pune în fața opiniei publice și a autorităților române și UE un caz extrem de grav care vizează muncitori români din Olanda.

”M-am întâlnit cu un grup de muncitori români care lucrează în Olanda și care mi-au vorbit despre ceea ce ei consideră că ar fi forme de rasism, combinate cu abuzuri grave”, scrie într-o postare Carmen Avram, detaliind:

- autorități locale din Olanda care ”le ignora strigătul de ajutor când sunt păcăliți sau chiar furați la bani”;

- contracte care, ”doar pentru ei, sunt întrerupte abrupt, iar muncitorul român e aruncat imediat în stradă, fără nicio idee unde va dormi peste noapte”;

- ”reprezentanți ai statului român care fie nu răspund la telefon, fie le spun că trebuie să se descurce singuri”;

- agenții de intermediere care ”fac milioane pe spatele unor oameni disperați, trimițându-i prin Europa fără o minimă verificare a contractelor sau a condițiilor de cazare, inumane de foarte multe ori”.

Cunoscuta teleastă sintetizează impresia pe care acești români i-au făcut-o: ”Am văzut oameni epuizați emoțional, scurși de orice urmă de speranță că vor mai fi tratați vreodată ca ființe umane cu drepturi egale”.

”Le-am spus că singura șansă e să se unească și să devină o forță, așa cum o fac alți muncitori transfrontalieri din foste țări comuniste, mai ales polonezii”, scrie Carmen Avram subliniind ”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””.

Chiar dacă europarlamentarul a promis ”să îi ajut cum pot”, reputata jurnalistă, care combate de mulți ani fenomenul acestei marginalizări și auto-marginalizări a românilor în Europa, conchide ferm: ”Dar, dacă nu învățăm care ne sunt drepturile și că ne naștem egali cu ceilalți, de oriunde ar fi ei, nu vom reuși să ne impunem în fața celor care comit abuzuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...