Plecare amânată sau contramandată?

Turiștii rămași fără vacanțe primeau de 40 de ori mai puțin decât plătiseră

82
(reînnoit 18:24 09.07.2018)
Ministrul Turismului a dat un exemplu: agenția de turism făcea o pagubă de 2 milioane dolari, iar clienții trebuia să împartă o compensație de 50.000 de dolari.

BUCUREȘTI, 9 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Au fost multe cazuri în care agențile de turism au intrat în insolvență, iar clienții au suferit prejudicii totale de milioane de lei, dar o directivă a Comisiei Europene prevede că aceste servicii trebuie garantate, pentru ca astfel de lucruri să nu mai poată fi posibile.

"Referitor la garantarea pachetelor de servicii turistice, directiva Comisiei Europene spune că pachetele de servicii turistice trebuie garantate 100%", a afirmat ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-un interviu acordat Agerpres

"Văd că acum eu sunt atacat, pe diverse căi, că nu ar trebui garantat 100%, că este o măsură abuzivă, că ar trebui stabilit un anumit plafon. Nu ştiu, de 10%, 20%", a mai spus Trif.

El a explicat ce s-ar putea întâmpla dacă s-ar aplica un prag mic.

"Omul vine îţi dă banii ţie ca agenţie, îi foloseşti în alte scopuri, uiţi să le mai achiţi o parte din servicii, scoţi banii de pe firmă, sau dacă afacerile nu îţi merg prea bine intri în insolvenţă şi le spui oamenilor că nu le mai poţi da nici un ban. Sau că vă dau 20%-30% sau mai grav, apelezi la poliţa de asigurare actuală care este de 50.000 de dolari", a arătat ministrul.

Acesta a dat și un exemplu concret.

"Cel mai bine exemplificat este incidentul cu Omnia, de anul trecut, când ţeapa pe care a dat-o acea agenţie a fost de aproape 8 milioane de lei (circa 2 milioane de dolari — n.r.), iar oamenii au fost trimişi toţi la acea poliţă de 50.000 de dolari", a spus Bogdan Trif.

"Oamenii au rămas şi fără bani şi fără excursii. Prin această directivă pe care o implementăm obligăm agenţiile de turism să garanteze 100% banii luaţi de la turişti. Cu alte cuvinte, ai luat banii omului, îi foloseşti cum este necesar, dar în caz că intri în insolvenţă, îi garantezi 100%", a completat ministrul Turismului.

408 agentii de turism și turoperatori şi-au închis porţile în 2016 si 2017, iar cazul recent al firmei Terra Tourism e un prim semnal de alarmă în 2018, se arată într-o analiză recentă, publicată de firma de consultant financiară KeysFin.

"Cele mai multe companii care si-au inchis porțile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată. În cele mai multe cazuri, planurile de business nu au ținut cont de realitățile pieței, de dinamica încasărilor și obligațiile de plată. Astfel că, supraestimându-și business-ul, mulți au intrat în blocaj financiar", au explicat analiștii companiei de consultanță.

În luna iunie, în plin sezon estival, agenţia Terra Tourism şi-a anunţat printr-un email partenerii şi clienţii că va intra în insolvență, astfel că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de aceştia, şi le-a recomandat să se adreseze asiguratorului City Insurance.

82
Tagurile:
garantare, țepe, pachete de servicii, Agenții de turism, România
Tematic
Poate agenția de turism să-ți mărească prețul după semnarea contractului?
Român din Petersburg: „Promovarea turismului românesc în Rusia este un demers diplomatic!"
Activiștii bat alarma: Ucraina se transformă într-un „paradis al turismului sexual”
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

114
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

114
Tagurile:
Horea

Загрузка...
Martisoare handmade

Legenda Mărțișorului: 1 martie - tradiții și obiceiuri

184
(reînnoit 17:30 28.02.2021)
Românii încep sărbătorirea primăverii o dată cu prima zi a lunii martie care, potrivit vechiului calendar, este și prima zi a anului. Iată Legenda Mărțișorului.

În prima zi a lunii martie se sărbătorea Matronalia, în cadrul căreia aveau loc serbările lui Marte, zeu al primăverii, al forțelor naturii și al agriculturii.

Prima zi a lui martie este și momentul în care toți oamenii încep să caute prin zăpada rămasă primele fire de ghiocel, floare ce reprezintă venirea primăverii în adevăratul sens al cuvântului.

Victoria reînvierii și a regenerării naturii este invocată prin Mărțișorul pe care fiecare român îl dăruiește tuturor celor dragi, o mică atenție prin care le spunem semenilor că sperăm ca primăvara să le aducă fericire din plin și noroc pe cât de mult posibil, informează calendarulortodox.ro.

Tradiția Mărișorului este puternic înrădăcinată în cultura română, atât în ROmânia, cât și în Republica Moldova, dar și în alte spații din Balcani. În prima zi a primăverii se obișnuiește ca toate persoanele să ofere și să primească acele mici simboluri ale primăverii – mărțișoarele.

Legenda Mărțișorului

Potrivit unei legende, povestea Mărțișorului este că, într-o zi, soarele a coborât într-un sat, la o horă. El a luat chipul unui fecior. Un zmeu, care îl urmărea, l-a răpit dintre oameni, iar, mai apoi, l-a închis într-o temniță.

Întristarea a cuprins tot pământul. Nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu. Într-o zi, însă, un tânăr a decis să plece să salveze soarele. Mulți oameni l-au condus, oferindu-i tânărului puterile lor pentru a-i fi de folos în luptă, sperând că acesta ar putea să îl învingă pe zmeu și să elibereze soarele.

Drumul tânărului a durat 3 anotimpuri. Într-un final, a găsit palatul zmeului și au început lupta. Tânărul învinge zmeul și eliberează soarele, care se ridică pe cer. Din păcate, viteazul nu mai apucă să vadă nimic, pentru că sângele îi țâșnea din răni și se prelingea pe zăpadă.

Când s-a topit neaua, ghioceii au început să apară. De atunci, tinerii obișnuiesc să împletească doi ciucurași, unul alb și unul roșu, pe care le oferă fetelor care le sunt dragi sau celor apropiați.

Tradiții și obiceiuri

Roșul înseamnă dragoste, iar albul, sănătate și puritate. 

Scopul legării sau punerii mărțișorului este de a avea noroc în decursul anului, de a fi sănătos și curat ca argintul o dată cu venirea primăverii.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur. Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii, informează traditii-superstitii.ro.

De asemenea, în alte zone se obișnuiește ca mamele tinere să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, când va fi agățat de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase ca florile de cireș.

184
Tagurile:
8 martie, 1 martie, martie, Legendă, Mărțișor

Загрузка...