Strângere de mâna

Veste extraordinară pentru toți angajații din România. Veți putea să…

203
(reînnoit 19:46 04.07.2018)
Angajații din firmele private și instituțiile de stat vor putea să se organizeze în sindicate mai ușor decât o pot face în prezent.

BUCUREȘTI, 4 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Pentru a înființa un sindicat este nevoie, în acest moment, de minimum 15 membri, dar un proiect de act normativ reduce numărul la 3.

"Persoanele încadrate cu contract individual de muncă, funcţionarii publici şi funcţionarii publici cu statut special în condiţiile legii, membrii cooperatori şi agricultorii încadraţi în muncă au dreptul, fără nicio îngrădire sau autorizare prealabilă, să constituie şi/sau să adere la un sindicat. Pentru constituirea unui sindicat este necesar un număr de cel puţin 3 angajaţi din aceeaşi unitate", se arată într-o propunere de lege inițiată de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și Confederaţiile Patronale şi Sindicale Reprezentative la Nivel Naţional.

Totodată, porivit proiectului de act normativ, reprezentanții angajaților vor avea dreptul să participe la ședințele organizate de conducerea firmei sau instituției de stat, atunci când sunt luate în dezbatere aspect care le afectează interesul

"Angajatorul invită sindicatul reprezentativ la nivel de unitate să participe la lucrările consiliului de administraţie sau a altui organ asimilat acestuia, inclusiv în cazul administraţiei publice, numai la discutarea problemelor de interes profesional și social cu impact asupra angajaţilor", prevede proiectul.

ngajații din firmele private și instituțiile de stat vor putea să se organizeze în sindicate mai ușor decât o pot face în prezent
ngajații din firmele private și instituțiile de stat vor putea să se organizeze în sindicate mai ușor decât o pot face în prezent

Hotărârile consiliului de administraţie sau ale altor organe asimilate acestora, privitoare la probleme care fac obiectul informării și consultării angajaților conform legii, vor fi comunicate în scris reprezentanților acestora, în termen de două zile lucrătoare de la data desfăşurării şedinţei.

"În momentul de faţă numărul membrilor de sindicat la nivel naţional, din declaraţiile liderilor, este cam de 2 milioane, însă în opinia mea cifra este umflată. Din aceştia cred ca 55-60% reprezintă membrii de sindicat din instituţiile statului (bugetari şi funcţionari publici)", spunea Dragoş Frumosu, preşedintele Confederaţiei Generale a Muncii-Uniunea Generala a Sindicatelor din România (CGM-UGSR), într-un interviu acordat publicației Jurnalul Național

Populația civilă ocupată medie depășește 8 milioane de persoane. Așadar, mișcarea sindicală este foarte slab reprezentată, mai ales în mediul privat.

203
Tagurile:
firme private, sindicate, România
Tematic
Tudorel Toader pune la punct sindicaliştii de la penitenciare: „Nu confundaţi..."
„Când vor ieşi şi managerii din poliţie alături de sindicalişti la negocieri?”
Scandalul zilei! Sindicatele din învăţământ, atac la Executiv din cauza banilor!
Întâlnire de gradul zero cu efect zero între ministrul Sănătăţii şi sindicalişti
Ministerul Muncii dă replica sindicaliştilor: „îi scot în stradă aiurea”
Miercuri, întâlnire de gradul zero între Sorina Pintea şi sindicalişti!
Domnule Hăncescu, „sindicalim" şi noi ceva sau doar ne prefacem?
Jignitor! Profesorii, batjocoriţi atât de Guvern, cât şi de propriul sindicat
Sorina Pintea promite, sindicaliştii nu renunţă. Tensiuni uriaşe în Sănătate
Ministrul Muncii, război pe faţă cu profesorii sindicalişti. Urmează sancţiuni

Загрузка...