Telefon mobil

Cum ne „ascultă" telefoanele inteligente - dovezile şi descoperirile unui jurnalist

413
(reînnoit 09:30 06.06.2018)
Un jurnalist a făcut descoperiri interesante, pe care le prezintă, spunând că „telefoanele ne ascultă şi tot ce spunem în apropierea telefoanelor noastre ar putea fi folosit împotriva noastră".

BUCUREŞTI, 6 iun — Sputnik, Doina Crainic. Sam Nichols, un jurnalist de la publicaţia Vice, a prezentat dovezi ca telefoanele mobile ne înregistrează şi ne ascultă chiar și atunci când nu bănuim asta.

Jurnalistul a observat un lucru ciudat: după ce a vorbit cu un prieten despre o călătorie în Japonia, cei doi au început să primească anunțuri pe Facebook despre Tokyo, ceea ce le-a părut la început drept o „coincidență înspăimântătoare".

„Este vorba doar de paranoia sau telefoanele noastre inteligente chiar ne ascultă?", s-a întrebat acesta. Tânărul a decis să dea răspunsul la această întrebare scriind un articol.

El l-a citat şi pe Dr. Peter Henway, consilier senior de securitate la firma de securitate cibernetică Asterix și fost lector și cercetător la Universitatea Edith Cowan. Acesta i-a confirmat bănuielile.

Henway a subliniat de la bun început că, pentru ca telefonul mobil să înceapă sa asculte şi să înregistreze într-adevăr o conversație, trebuie să existe un cuvânt declanșator, de exemplu atunci când spui „hey Siri" sau „okay Google". În absența acestui declanșator, datele pe care le furnizați sunt procesate numai în telefonul dvs., a adăugat acesta.

Deși acest lucru nu pare a fi alarmant, toate aplicațiile terțe pe care le aveți instalate pe telefon, cum ar fi Facebook, au încă acces la aceste date.

El a explicat că aplicațiile precum Facebook sau Instagram pot avea mii de „declanșatoare". O conversație obişnuită cu un prieten despre o nouă pereche de blugi ar putea fi suficientă pentru a-l activa. Cuvântul folosit este „ar putea", deoarece companii precum Facebook neagă vehement ascultarea conversațiilor.

„De fapt, nu există niciun motiv să credem că nu fac asta. E un lucru care intră în logica marketingului, iar acordurile lor de utilizare finală și legea permit acest lucru, astfel, consider că ei procedează astfel, dar nu există o modalitate de a fi siguri de asta", a adăugat Peter Henway.

Sam Nichols a decis să facă un experiment. De două ori pe zi, timp de cinci zile, a rostit mai multe propoziții care puteau servi teoretic ca declanșatoare: de exemplu, a spus că are nevoie de cămăși ieftine pentru birou sau că se gândea să reia cursurile la facultate. Apoi a analizat cu atenție postările sponsorizate de pe Facebook.

„Schimbările [în postări] au apărut practic peste noapte. Dintr-odată, mi se prezentau informaţii despre cursuri la jumătatea semestrului la diferite universități și despre oferte de haine ieftine de la anumite branduri. După o conversație privată cu un prieten, în care i-am spus că rămăsesem fără spaţiu pentru date, mi-a apărut un anunț despre oferte ieftine de spaţiu de 20 GB. Și deși toate erau oferte bune, a fost pentru mine un fapt revelator și cu totul terifiant", a scris jurnalistul.

Peter Henway a mai spus că, având în vedere că majoritatea companiilor de tehnologie se află în SUA, este posibil ca unor agenţii guvernamentale precum NSA sau, probabil, CIA să li se ofere acces la informațiile pe care le deţin aceste companii, indiferent dacă acest lucru este legal sau nu în țara dvs.

„Da, telefoanele noastre ne ascultă și tot ceea ce spunem în apropierea telefoanelor ar putea fi folosit împotriva noastră. Dar, cel puțin în opinia lui Peter, nu este un lucru de care majoritatea oamenilor ar trebui să se teamă", a concluzionat jurnalistul.

Mai mulți utilizatori de Internet au relatat în repetate rânduri că au fost „victime" ale unor astfel de practici: ei susțin că, chiar şi atunci când nu au menţionat un subiect într-o conversație telefonică, un obiect cu privire la care îşi exprimaseră preferinţa era apoi afișat și propus în anunțuri pe rețelele de socializare. Astfel, experiența avută de jurnalist confirmă faptul că suntem ascultaţi permanent, scrie Sputnik France.

În acest sens, pentru a vă putea proteja mai bine datele personale, puteţi consulta acest ghid oferit de Sputnik despre cum puteţi limita accesul dezvoltatorilor de aplicaţii la informaţiile personale de pe Facebook.

413
Tagurile:
securizare, acces date, ascultare convorbiri, telefon inteligent
Tematic
NSA a colectat peste 151 de milioane de înregistrări telefonice în 2016
Noi dezvăluiri Wikileaks: ce face CIA cu telefonul tău
În vânzare au apărut telefoane cu viruși preinstalați
Natalia Toma

Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

80
(reînnoit 12:24 06.03.2021)
Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Ce trucuri psihologice sunt folosite de abuzatori și cine sunt copiii care cad în plasa răufăcătorilor?
Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.

De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.

Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

80
Tagurile:
Copii, pericol
Tematic
Acest produs comun este cea mai frecventă cauză de deces la copii din cauza alergiilor
Avertizare în Marea Britanie: boală rară post-covid la copii
Alocații copii 2021: când vor fi majorate, anunțul autorităților

Загрузка...
Весна в дендрарии: цветы распустились раньше времени.

Vremea în următoarele zile cum va fi de 8 martie, veşti nu prea bune

137
După câteva zile cu vreme deosebit de caldă, se va înregistra o scădere bruscă a temperaturilor în 6 martie. Cum se anunţă, potrivit meteorologilor, vremea de 8 martie - Ziua Internațională a Femeii.

BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. Pe 6 martie vremea se va răci brusc în Banat și Crișana, maximele scăzând până la 6 – 7 grade în intervalul 6 – 8 martie, iar între 7 și 10 martie minimele se vor încadra între -5/-2 grade, potrivit unica.ro.

Primăvara în Moldova
© Sputnik / Cezar Salagor

Totuşi, meteorologii spun că după 9 martie valorile termice se vor apropia de normalul perioadei. Maximele se vor situa între 10 și 11 grade, iar minimele între -1 și 2 grade.

În Transilvania, media temperaturilor se va situa între 3 și 5 grade. Minimele vor avea valori cuprinse între -4/-2 grade, cu excepția perioadei 7 – 10 martie, când vor scădea până la medii ce -8/-5 grade. După data de 9 martie, maximele ar putea ajunge la o medie de 7 – 8 grade. Şi în Maramureș se va răci brusc, astfel că media maximelor va scădea până la 3 – 4 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -2 și 1 grad. În nopțile din perioada 7 – 10 martie, valorile termice nocturne vor coborî și mai mult și se vor încadra între -6 și -4 grade.

De asemenea, în Moldova și Dobrogea se va răci mai accentuat, astfel, în perioada 5 – 7 martie, maximele se vor încadra între 3 și 5 grade, iar minimele între -4 și 0 grade. Ulterior, valorile termice vor crește treptat, până la maxime de 8 – 11 grade și minime de -2/3 grade, în perioada 12 – 14 martie.

În Muntenia, maximele vor avea în medie 6 grade, iar minimele -3 grade. Din 8 martie, valorile termice vor începe să crească treptat și vor ajunge la medii maxime de 9 – 11 grade. Minimele se vor situa în jurul a 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere în intervalele 6-8 martie și 12-14 martie.

În Oltenia, răcirea prognozată pentru intervalul 5-7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade și a minimelor de circa -3 grade. Din data de 8 martie, vremea se va mai încălzi și maximele vor urca până la 9 – 11 grade în jurul datei de 14 martie. Minimele se vor încadra în jurul valorii de 0 grade. Șanse pentru precipitații vor fi în intervalele 6-8 martie și 11-14 martie.

Vremea la munte

La munte, maximele vor avea în medie -2 grade, iar minimele vor coborî până la -9/-7 grade. Din 8 martie, vremea va deveni apropiată de normalul termic al acestei perioade. Maximele vor crește spre 0 – 2 grade, iar minimele vor fi de -6/-4 grade.

137
Tagurile:
8 martie, Frig, Meteo

Загрузка...

Prototipul navei SpaceX Mars a explodat după prima aterizare cu succes

0
(reînnoit 17:15 06.03.2021)
O nouă rachetă SpaceX Mars a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Un nou prototip al rachetei SpaceX Mars a explodat pe platforma de lansare, la puțin timp după ce racheta reușise să aterizeze la punct fix pe verticală în urma unui zbor test. Explozia s-a produs la doar câteva minute după ce misiunea fusese declarată un succes. Aceasta este a treia explozie a unei rachete pe care Elon Musk, proprietarul SpaceX, a conceput-o pentru a transporta un echipaj uman pe planeta Marte.

Racheta a efectuat un zbor test fără probleme până la o înălțime de 10 kilometri deasupra Texasului. Racheta a coborât apoi pe orizontală și reușit în final să aterizeze pe verticală la punct fix, pe platforma de lansare.

Totul părea în regulă, ceea ce l-a făcut pe comentatorul programului SpaceX să declare: „A treia oară e cu noroc, așa cum se spune”.

La puțin timp, însă, totul a sărit în aer. Forța exploziei a propulsat prototipul SpaceX la câțiva metri înălțime. Racheta a făcut o tumbă în aer și a căzut pe sol într-o mare de flăcări.

0
Tagurile:
SpaceX

Загрузка...