București

Motiv de fericire trăiești în București. Mai bine decât în multe capitale

91
(reînnoit 13:34 30.05.2018)
Capitala României este unul din cele mai ieftine oraşe din lume, ocupând locul 67 din cele 77 de oraşe incluse în clasamentul celor mai mari prețuri.

BUCUREȘTI, 30 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. În rândul celor 14 metropole din Europa de Est analizate, Bucureştiul se situează pe locul 11, fiind mai ieftin să locuieşti doar în Sankt Petersburg, Zagreb şi Kiev.

Cele mai scumpe oraşe din Europa de Est sunt Ljubljana (locul 42 la nivel mondial), Tallinn (locul 44), şi Varşovia (locul 47), se arată în studiul realizat de banca elveţiană UBS, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Zurich şi Geneva rămân cele mai scumpe oraşe din lume, urmate de Oslo, Copenhaga şi New York.

Capitala Franţei se clasează abia pe locul 12. Însă, ţinând cont de chirii, Parisul urcă până pe locul 7, în faţa Londrei dar după Tokyo.

Clasamentul se schimbă în funcţie de puterea de cumpărare, pe primul loc fiind Los Angeles, urmat de Zurich, Miami, Geneva şi Luxemburg, iar Parisul se clasează pe locul 33.

Acest studiu, publicat pentru prima dată în anul 1971, urmăreşte evoluţia costului vieţii în 77 de mari oraşe ale lumii, trecând în revistă un coş de produse şi servicii comparate cu salariul mediu pentru 15 profesii reprezentantive pentru populaţia activă. Preţurile sunt convertite în dolari.

91
Tagurile:
poziție, prețuri, rating, Bucureşti
Tematic
Au crescut rău prețurile? Care este totuși cauza și cine e de vină
E oficial: Acum știm sigur că prețurile explodează
Ritm de creștere a prețurilor - cel mai mare din ultimii ani
Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
Напечатанная на 3D-принтере модель коронавируса видна перед графиком акций на этой иллюстрации

Cel mai comun simptom al coronavirusului - nici tusea, nici febra

57
(reînnoit 19:35 25.11.2020)
Datele Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, colectate între august și octombrie 2020, au dezvăluit care este cel mai frecvent simptom al Covid-19. Contrar concepţiei obişnuite, cele mai frecvente simptome nu sunt febra și tusea uscată.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik. Cele mai recente date colectate de cercetătorii de la Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că pierderea gustului și a mirosului (anosmia) a fost cel mai frecvent simptom raportat al Covid-19 în rândul celor care au fost testați pozitiv din august până în octombrie.

© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

Dintre cei de peste 35 de ani, între 20 și 40% au suferit de anosmie, comparativ cu aproximativ 15-25% care au avut febră și 13-18%, care au fost cu tuse.

Diferența a fost și mai pronunțată în rândul tinerilor, până la 60% dintre cei sub 35 de ani suferind de anosmie față de 15 până la 25% care au avut febră și mai puțin de 10% tuse

Imaginea generală reflectată de date arată că, în perioada 15 august - 26 octombrie, numărul persoanelor care au fost testate pozitiv cu simptome precum pierderea gustului şi a mirosului a crescut la toate grupele de vârstă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor pe glob se apropie de 59 de milioane și peste 1,38 milioane de oameni au murit. Țările cele mai afectate sunt Statele Unite, India și Brazilia. De asemenea, Franța, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Argentina și Columbia sunt printre zece țări cele mai afectate.

57
Tagurile:
Febră, coronavirus
Tematic
Acești oameni se adaptează mai bine la infecțiile cu coronavirus
Record absolut de cazuri noi de coronavirus
Aceste produse, periculoase pentru persoanele cu coronavirus

Загрузка...
Familie

Întorşi dintre străini acasă, au transformat în rai un colţ uitat de lume

38
(reînnoit 19:04 25.11.2020)
Alin Muşat, originar din Brăila, s-a întors în România împreună cu familia, după ce a locuit şi lucrat 15 ani la Milano. În ţară, au readus la viaţa un loc rural uitat de lume, dar care acum trezeşte sentimentul cald de „acasă”, de care multor români le este dor.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik. După ce a lucrat 15 ani la Milano ca asistent medical în cadrul unuia dintre cele mai mari grupuri de spitale private din Italia, Gruppo San Donato (GSD), Alin Muşat, originar din Brăila, s-a întors în ţară pentru a-şi deschide o afacere de suflet.

„Ne doream să facem ceva pentru noi, legat însă de tradiţie. Noi şi în timpul în care am stat în Italia, adică 15 ani, tăiam purcelul, făceam şuncă, afumam peşte, ne îmbrăcam tradiţional la petreceri”, a povestit Alin Mușat, potrivit gazetaromaneasca.com

Într-un sat din judeţul Alba, el a construit Casa Glod, un loc de „încărcat bateriile”, unde toţi oaspeţii se simt „ca acasă”. În acest loc nu exista drum de acces, apă sau curent, însă familia de români, îndrăgostiţi de acest colţ ca de rai, le-au făcut pe toate de la zero.

Până când s-au restabilit definitiv în România, Alin a a făcut săptămânal naveta Milano – Glod, o perioadă, pentru a pune la punct afacerea şi a amenaja spaţiile de cazare.

„Un cuibar unde patul miroase a ierburi şi lavandă, soba e împărăţia lemnelor care trosnesc când afară ţiuie viscolul, iar dimineaţa răsună numai a linişte”, descrie Alin atmosfera din acest „acasă”.

Mai întâi au fost strămutate trei case vechi de sute de ani şi apoi aduse în complexul de astăzi şi recondiţionate. Ele au fost amenajate astfel încât oaspeţii să se simtă ca într-o vacanţă la bunici, sau ca „acasă”. De aceea, proiectul nu a fost denumit „pensiune”, ci „casă”. Fiecare casă are o poveste, iar cea mai apreciată de turişti este Casa-Muzeu, fiind cea mai veche dintre toate. Urmează Primăria şi Şcoala în topul preferinţelor.

„Este o altă lume, o lume uitată, pe care oamenii o apreciază din ce în ce mai mult, tocmai pentru că e din ce în ce mai greu de găsit”, a mai spus Alin.

Turiştii nu găsesc aici televizor sau internet, dar se va pot bucura din plin de apă bună, aer curat, mâncare delicioasă, trasee montane, sobe ca-n poveşti, pe care se poate dormi.

El a mai spus că anul trecut au fost foarte mulţi străini, iar anul acesta foarte mulţi români. Familia a fost contactată de multe agenţii de turism interesate să încheie o colaborare. După cum povesteşte capul familiei, vara aceasta „a fost atât de ocupată, încât nici agenţiile nu au mai putut trimite oameni la noi”.

„Scopul a fost să nu facem un loc comercial, ci unul în care oamenii să vină cu drag. Pe toţi cei care vor să facă aşa ceva, îi încurajez să facă, dar fără să transforme totul în ceva comercial. Vrem să rămânem mici şi să putem oferi acea căldură pe care oamenii o găsesc când merg acasă la rudele lor”, a mai spus Alin Muşat.
38
Tagurile:
Străini, acasă

Загрузка...