Accident de circulaţie lânga Budapesta

Sfâşietor! Paisprezece copii au rămas orfani după accidentul din Ungaria

706
Şase dintre aceşti minori sunt fraţi, iar primarul a vorbit despre toate victimele accidentului.

BUCUREŞTI, 24 mai — Sputnik, Georgiana Arsene. Accidentul produs, zilele trecute, în apropiere de Budapesta, în care şi-au găsit sfârşitul nouă români, continuă să scoată la iveală amănunte cu adevărat cutremurătoare.

Şi aceasta pentru că moartea lor a lăsat în urmă copii ai nimănui, lacrimi, lipsuri şi foarte multă durere.

Vorbim despre paisprezece copii care au rămas orfani după accident. Patru dintre victime erau din comuna Bălăuşeri şi aveau în total nouă copii, iar alţi ceilalţi erau din comuna Mică şi aveau cinci copii.

Doi dintre decedaţi, Florian Linca şi soţia sa, aveau trei copii. O a treia persoană decedată, Carol Lunca, era fratele lui Florian Lunca.

Tot din comuna Mica era şi şoferul microbuzului care a produs accidentul, Petru Zălar, ce era căsătorit şi avea doi copii, informează libertatea.ro

Alte patru victime erau din satul Agrişeni, comuna Bălăuşeri. Două persoane, soţ şi soţie care se întorceau acasă la cei şase copii ai lor. Alte două victime sunt doi bărbaţi, unul din ei având trei copii, a spus primarul comunei.

Reamintim că accidentul s-a produs după ce microbuzul s-a lovit de un camion. În momentul impactului, şoferul microbuzului transmitea live pe Facebook.

706
Tematic
Şoferul microbuzului în care au murit 9 români era Live pe Facebook
IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Știrea nopții: Incident la un depozit de armament de lângă Capitală

63
(reînnoit 07:14 02.07.2020)
Incendiul a izbucnit de la depozitul de armament ușor de infanterie al unității – una dintre cele mai utilizate – atât pentru transporturile militare, dar și umanitare.

BUCUREȘTI, 2 iul - Sputnik, Evan Răutu. La depozitul de armament al Bazei 90 Transport Aerian din Otopeni a izbucnit un incendiu, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Incendiul a fost observat în jurul orei 21,30, cei din serviciul de pază din cadrul Bazei 90 sesizând o degajare de fum care provenea depozitul de armament uşor de infanterie al unităţii.

MApN transmite că au fost aplicate de urgenţă ”procedurile prevăzute pentru astfel de situaţii, intervenindu-se, în primă instanţă, cu detaşamentul de stingere a incendiilor din cadrul Bazei 90 Transport Aerian”.

De asemenea, a fost solicitată intervenţia forţelor ISU Bucureşti-Ilfov. În urma intervenției precise, incendiul a fost lichidat în circa o oră, în jurul orei 22,20, fără a fi înregistrate victime.

În plus, personalul Bazei 90 Transport Aerian ”acţionează pentru evacuarea completă a tuturor materialelor depozitate în clădire şi relocarea lor într-o altă incintă”, precizează MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

”Cauzele producerii incendiului sunt cercetate de o comisie numită de comandantul unităţii”, arată MApN

De remarcat că Baza 90 Transport Aerian Otopeni este una dintre cele mai utilizate pentru transporturile militare, inclusiv internaționale, dar și în scopuri umanitare.

”A fost cea mai utilizată bază pentru transportul răniților de la Colectiv, dar și pentru aducerea în țară a echipamentelor sanitare necesare în pandemia de coronavirus”, arată EvZ.

Baza 90 Transport Aerian execută misiuni de transport aerian în folosul Forţelor Aeriene şi al celorlalte elemente din Sistemul Naţional de Apărare, ”atât în spaţiul aerian naţional cât şi în zone de criză sau conflict, în cadrul unor misiuni sub mandat ONU, OSCE sau NATO” și tot de acolo avioanele decolează, ”în cazuri de urgență sau umanitare, pentru transportarea răniților sau bolnavilor care necesită deplasare pe calea aerului”, scrie sursa citată.

Înființată în 1995, Baza 90 Transport Aerian ”Comandor Gheorghe Bănciulescu” a fost înzestrată în anii imediat următori cu avioane C-130 Hercules, pentru ”realizarea interoperabilităţii cu structurile NATO” și după 2004 cu elicoptere IAR-330 SOCAT, iar în 2010, a primit în dotare primele avioane C 27 J SPARTAN, scrie ”Evenimentul zilei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63

Загрузка...
Международная книжная ярмарка для детей

Medicii, sfaturile momentului: iată cum trebuie vorbit cu copiii despre coronavirus!

34
(reînnoit 19:54 01.07.2020)
Reprezentanții Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Profesor Doctor Alexandru Obregia” vin cu o serie de îndrumări pentru părinți, învățându-i pe aceștia cum trebuie să le spună micuților despre virusul ucigaș.

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Pandemia de coronavirus a schimbat viața noastră de zi cu zi. La rândul lor, copiii au simțit și ei aceste transformări, în primul rând pentru că nu au mai putut merge la școală sau la grădiniță, iar cursurile s-au făcut online.

Comunicarea este, de multe ori, exact ce au nevoie copiii atât pentru a înțelege ce se întâmplă, cât și pentru a ajunge să se simtă bine.

De aceea, este important ca părinții să discute cu copiii despre coronavirus.

Medicii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Profesor Doctor Alexandru Obregia” ne învață că, înainte de toate, trebuie să aflăm ce știu deja copiii noștri despre acest subiect. Pentru asta, vom folosi noțiuni și vom pune întrebări ținând cont de vârsta copilului.

Spre exemplu, pentru copiii mai mici: “Ai auzit adulții vorbind despre aceasta boală nouă?” sau, pentru cei mai mari: “Prietenii tăi vorbesc despre acest Coronavirus? Ce zic ei?”.

Aceste întrebări ne oferă șansa să aflăm cât de mult știe copilul deja și să verificăm dacă informațiile pe care le are sunt greșite.

”Oferă-i sprijinul și fii sincer! De cele mai multe ori, adulții se tem să exprime emoții negative, cum ar fi frica, considerând că aceasta este un semn de slăbiciune sau că acest gest nu este acceptat social. Modul în care părintele își exprimă propriile emoții negative devine un model pentru copii de a reacționa si de a-și gestiona trăirile”, spun medicii.

Aceștia ne învață că trebuie să îi oferim copilului posibilitatea să își împărtășească fricile. Și aceasta pentru că modul în care părinții reacționează la exprimarea emoțională a copiilor lor determină încurajarea sau inhibarea exprimării emoționale viitoare ale acestora. Cel mic trebuie să știe că poate veni oricând la părintele său cu noi întrebări sau poate să îi spună adultului când este îngrijorat.

Celor mici trebuie să le spunem că, în general, copiii nu se îmbolnăvesc la fel de tare ca adulții. Dacă întreabă, trebuie să îi explicăm că mortalitatea provocată de acest virus este totuși scăzută, în ciuda a ceea ce ar putea auzi. Părinții vor urmări știrile cu copiii, în așa fel încât să poată filtra ceea ce ei aud și înțeleg.

Copiilor trebuie să li se explice că este normal să fie îngrijorați din când în când, mai ales în contextul în care mijloacele media promovează o avalanșă de informații, iar copiii pot percepe viața prin filtrul pericolului și nu mai pot privi lumea în ansamblu. Părinții îi pot ajuta pe copii să facă față acestei situații și să vadă lucrurile diferit. Ajutându-i să-și recunoască aceste sentimente și amintindu-le că viața revine la normal după ce dificultățile trec, îi ajută pe copii să-și dezvolte strategii noi de adaptare și deci, reziliența, mai spun medicii.

Activități realizate împreună cu copiii

Părinții sunt sfătuiți să discute în continuare cu copilul despre coronavirus și să folosească aceste ocazii ca să îl ajute să învețe mai multe despre corpul lor, despre lupta sistemului imunitar cu boala.

Nu este un capăt de țară dacă părintele este nu va ști să răspundă copilului la o întrebare. Important este cum va gestiona adultul situația. El trebuie să folosească întrebarea ca pe o oportunitate de a afla împreună despre acel lucru: de aceea se vor alege surse de informare sigure, clare, științifice și se vor evita știrile prezentate într-o maniera alarmistă.

Copiii conștientizează când părinții lor se îngrijorează. De aceea, părinții trebuie să folosească o voce calmă.

”Copiii și adolescenții se îngrijorează mai des pentru cei din jur decât pentru ei înșiși! De exemplu, dacă cei mici aud că oamenii în vârstă pot face forme mai grave ale bolii, ei ar putea să-și facă griji pentru bunicii lor. Încurajați-i să îi contacteze pe cei dragi și să se asigure că sunt bine - prin apel telefonic, video, Skype, mai precizează sursa citată.

Demersurile care se fac pentru a menține siguranța și sănătatea oamenilor trebuie făcute cunoscute copiilor.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să realizeze un program zilnic/săptămânal de activități pentru familie, pentru copilul sau pe care să le poată face împreună și care să le facă plăcere. Este indicat să se caute activități potrivite vârstei copilului.

Prin desen, copilul își poate desena grijile: poate crea o poveste prin desen, în care ele dispar; poate desena atunci când este copleșit de griji, dar și atunci când este calm; poate desena ce îl ajută în general să își reducă îngrijorările, chiar și pentru o perioadă scurtă.

Scrisul este o altă formă de exprimare a emoțiilor: prin scrierea unui final fericit, - în general când suntem îngrijorați, ne imaginam că o situație va avea un final neplăcut.Copilul poate scrie o poveste în jurul îngrijorării pe care o are, astfel încât să aibă un final fericit -diferit de cel imaginat. De asemenea, poate scrie despre cum a reușit să rezolve problema și cum s-a simțit după.

În jurnal, copilul poate scrie despre îngrijorările lui ca și când le-ar povesti cuiva în care are încredere.

Formulând posibile strategii de adaptare și căutând motive de recunoștință pentru ceea ce aveți în prezent se creează un sentiment de control și siguranță, care vor duce la reducerea anxietății, mai spune sursa citată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
medici, Copii, coronavirus
Tematic
Sfatul psihologului: Activități pentru copii în perioada de vară
Ministerul Sănătății: ”Malformaţiile şi viciile genetice, a 3-a cauză de deces la copii”
Avertizare UNICEF: Covid-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în 6 luni
Întrebare justă: ”Ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”
Iohannis vrea educație sexuală pentru copii fără acordul părinților: a sesizat CCR!

Загрузка...

Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia

0
În Senatul SUA a fost înaintată propunerea de a achiziționa sistemele de rachetă S-400 pe care Turcia le-a procurat de la Federația Rusă.

Respectivul amendament la legea cu privire la asignații bugetare pentru apărarea națională a SUA pentru anul fiscal 2021 a fost înaintat de senatorul republican John Thune.

Din documentul propus reiese că sistemele rusești ar urma să fie procurate din contul bugetului Pentagonului.

Procurarea de la ruși a sistemelor S-400 de către turci a devenit motiv de conflict dintre SUA și Turcia. Livrările sistemelor de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut renunțarea la această afacere, în favoarea sistemelor americane Patriot, amenințând cu suspendarea sau anularea livrărilor către Turcia a avioanelor F-35 sau chiar cu introducerea sancțiunilor. Ankara a refuzat să cedeze și a continuat negocierile pentru achiziționarea unei partide suplimentare de S-400.

În ce măsură propunerea senatorului Thune este una realistă, aflați în materialul nostru video.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...