Furtună, poză simbol

Avertisment meteo: Vor urma fenomene extreme. La ce fel de vară ne aşteptăm

2187
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie nu au veşti prea bune cu privire la vremea care se anunţă. La ce trebuie să ne aşteptăm.

BUCUREŞTI, 13 apr — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit directorului general al ANM, Elena Mateescu, în lunile de vară vom avea parte tot mai des de fenomene extreme, constând în perioade de caniculă şi secetă prelungită, urmate de episoade scurte de precipitaţii abundente care pot genera, la nivel local, viituri rapide.

Scenariile climatice indică o diminuare a cantităţilor de precipitaţii în viitor mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%, iar zonele cele mai vulnerabile la secetă vor fi sudul, sud-estul, estul şi vestul României, dar şi Câmpia Transilvaniei, a declarat Elena Mateescu pentru Agerpres.

Meteorologul s-a referit şi la scenariile climatice din viitor, astfel că, în perioada 2021-2050 sau spre sfârşitul secolului, în contextul schimbărilor climatice, este posibilă creşterea temperaturilor, generate de gazele cu efect de seră, şi accentuarea valurilor de căldură.

Elena Mateescu avertizează că, în viitor, întreg sistemul climatic ar putea fi „caracterizat de palete de tipare de vreme extremă considerate astăzi, dar care în viitor să fie considerată vreme normală".

2187
Tagurile:
vară, prognoza, Meteo
Tematic
Parlamentul European a votat renunțarea la ora „de vară” și „de iarnă”
România este amenințată de viruși tropicali în această vară, savanții dau alarma

Загрузка...