Ioan Aurel Pop

Veste minunată de Paști: un Mare Patriot a fost ales în fruntea științei și culturii

1032
(reînnoit 22:02 05.04.2018)
"Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace".

BUCUREȘTI, 5 apr — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, în sfânta zi a Joii Mari, au avut loc alegeri pentru cea mai importantă funcție a culturii și științei românești — președintele Academiei Române.

Scrutinul, organizat în cadrul Adunării Generale, a avut loc conform obiceiului, o dată la patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie.

Academicienii l-au ales pe Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, care a obținut în turul final 86 de voturi. Tot în final, Victor Voicu, secretar general al Academiei Române (Secţia de ştiinţe medicale) a obținut 58 de voturi.

Un alt candidat a fost Bogdan Simionescu, vicepreşedinte actual al Academiei, de la filiala Iaşi.

Cu modestie, noul președinte a declarat că alegerile reprezintă doar un "moment important al vieţii normale" a Academiei.

Ioan-Aurel Pop s-a născut pe 1 ianuarie 1955, este căsătorit și are o fiică. Este istoric, specialist în istorie medivală. Premiat cu Ordinul Meritul Cultural în România și Ordinul de Onoare al Republicii Moldova.

În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române numai 46 de ani, fiind, cu acea ocazie, cel mai tânăr membru al înaltului for. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei.

Este a publicat peste de 70 de cărți, proprii și în colaborare, în mai multe țări, sute de articole și studii de referință la ora actuală.

Eruditul român este adeptul unei politici de cumpănire, nefiind un partizan al exagerărilor istorice, dar manifestându-se în repetate rânduri ca un patriot de maximă intensitate. Este unul dintre cei care susțin noua descoperire istorică despre intenția curților europene ca Ștefan cel Mare să devină rege al Daciei.

Românul istoric al lui Ioan Aurel Pop este un element de stabilitate, un assimilator firesc al culturilor care au ajuns pe teritoriul nostrum, un păstrător al origilor rurale, pentru care creștinismul ortodox a venit în mod firesc.

Despre societatea de azi, Ioan Aurel Pop se distinge de intelectualii ce se autodefinesc ca elită, depărtându-se de tradiții și sacru. Iată un exemplu de gândire:

"Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația "Google", generația "Facebook", generația "SMS" sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, adar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică".

Dar, despre marele patriot și om de cultură vom mai scrie. Personal, mă bucure că azi, 5 aprilie 2018, am putut să dau această veste.

Iată un minunat exemplu de înțelegerii a latinității și slavonismului care definesc civilizația română.

1032
Tagurile:
Academia Română, Ioan Aurel Pop, România
Tematic
Academia Română condamnă “iliberalismului” și criticile față de UE și NATO
Cozmin Gușă, parte în "Războiul informațional" al Academiei Române
Academia colaborează cu "consilierul pe extindere" al lui Sorin Vântu
Dan Dungaciu, de la "Mișcarea" la Academie, dar permanent printre Servicii
Academician român: „România este curtea din spate a Europei"
Academia Română - atacată virulent de Sabin Gherman
Academicianul Eugen Simion: "O schizofrenie - românii se detestă"
Cunoscut academician român: cred într-o Europă a naţiunilor
Școală

Titularizare 2020: Lista documentelor necesare înscrierii, apare o problemă

266
Profesorii își pot depune, începând de mâine, dosarele pentru înscrierea la concursul național de titularizare. Ce trebuie să conțină dosarul.

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Concursul național de titularizare 2020 începe, în sfârșit, să intre în linie dreaptă. Mâine, candidații își pot depune dosarele de înscriere.

Aceștia trebuie să știe că actele pe care le anexează la dosar se pot certifica pentru conformitate cu originalul și la depunerea dosarului. În această situație, candidatul trebuie să prezinte documentul original și o copie a acestuia.

Lista documentelor necesare la dosarul de înscriere la concursul de titularizare 2020:

1. cererea de înscriere la Titularizare

2. copia „conform cu originalul” a adeverinţei de la instituţia de învăţământ superior/postliceal/mediu din care să rezulte că au susţinut examenul de licenţă/absolvire/bacalaureat, media de absolvire a facultăţii/şcolii postliceale/liceului pedagogic, specializarea dobândită, media anilor de studii şi/sau faptul că pe parcursul efectuării studiilor s-a frecventat şi promovat modulul pedagogic;

3. copii de pe certificatele de naștere și căsătorie (pentru solicitanții care si-au schimbat numele) – conform cu originalul

4. copii de pe fila din buletinul de identitate sau cartea de identitate cu domiciliul – conform cu originalul.

5. avizul/adeverința medical(ă) din care să rezulte că sunt apt(ă) pentru a preda în învățământ, în original – de la medicul de familie/medicina muncii – Art. 65 alin. (4) (fotocopie pentru depunerea online);

6. declarația pe proprie răspundere. În acest formular candidatul declară că nu desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, că nu a fost îndepărtat din învăţământ pentru motive disciplinare sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală şi nu i s-a interzis dreptul de a fi încadrat într-o funcţie didactică printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.

7. cazier judiciar, în original sau fotocopie (la depunerea online), de la Poliție

8. certificat/adeverința de integritate comportamentală (fotocopie pentru depunerea online)- tot de la Poliție

9. Fișă de înscriere la concursul de Titularizare 

Edupedu.ro precizează că nu există încă un model publicat de Ministerul Educației și Cercetării, însă, imediat ce îl vor primi, inspectoratele școlare îl vor urca pe site.

O veste bună este aceea că documentele nu trebuie legalizate la notariat.

Înscrierile au loc în perioada 9-16 iulie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

266
Tagurile:
Titularizare 2020

Загрузка...
Gabriela Firea

Curaj total: Firea face praf Grupul de Comunicare! ”Cineva vrea țină lumea sub teroare”

854
”Acel Grup de Comunicare Strategică livrează cifre care cred că aduc foarte multă panică -sunt inexacte, ca să nu spun un cuvânt foarte urât”.

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fapt inedit în politica mare – pentru prima dată, un lider al unui partid parlamentar are curajul să atace în față, radical, Grupul de Comunicare Strategică.

”Sunt uimită de anumite cifre pe care le livrează acel Grup de Comunicare - cifre care cred că aduc foarte multă panică”, a spus Firea, subliniind că ”sunt inexacte, ca să nu spun un cuvânt foarte urât”.

Primarul general a dat ca exemplu afirmația de vinerea trecută, când ”s-a spus că, în București, mai sunt doar șase ventilatoare mecanice libere”.

”Este o cifră greșită, ca să nu spun falsă și mincinoasă, în sensul că doar spitalele Primăriei Capitalei dețin aproape 100 de ventilatoare mecanice mobile și am achiziționat în această perioadă încă 25, care au și venit în Capitală”, a declarat Gabriela Firea, la Antena 3.

Firea face cea mai curajoasă afirmație, contrazicând fățiș GCS: ”Prin urmare, le transmit cetățenilor că nu e criză, nici de locuri la ATI, nici de ventilatoare mecanice, nici de medici, nici de locuri în spitale”.

De asemenea, primarul general a arătat că ”Victor Babeș”, spital fanion în lupta cu Covid-19, ”are 450 de locuri și 250 de persoane internate” și, atenție, ”se fac, în această perioadă, mai multe externări decât internări”.

”Spitalul Victor Babeș nu este plin la ATI - sunt, am înțeles, cinci persoane, iar la Colentina este un spital pavilionar cu 860 de paturi unde sunt 100 de pacienți”, spune Firea, punctând direct: ”Deci unde este criza de paturi?!”.

Gabriela Firea a criticat din nou Guvernul pentru că ”a blocat procedura de testare a populaţiei iniţiată de Primăria Capitalei” și a condamnat faptul că nu s-a redeschis încă Spitalul Colentina pentru bolnavii cronici.

Concluzia Gabrielei Firea este la fel de curajoasă: ”E cineva care vrea să țină lumea sub teroare? Așa se pare!”.

”Probabil se încearcă inclusiv amânarea alegerilor locale”, opinează Firea, ca spune ”pe mine una nu m-ar deranja - când se vor organiza alegerile, sunt binevenite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

854
Tagurile:
Bolnavi, coronavirus, Gabriela Firea
Tematic
Lovitură cruntă pentru Ciolacu! A primit o palmă de la Negoiță, Firea - afectată!
După lovitura de la Negoiță, Ciolacu ia încă o palmă… dar Firea primește o veste bună!
Firea, mesaj șocant în noapte contra ”trădătorilor mieroși, lingușitori” – pe cine vizează
Veste excelentă pentru Firea: cel mai bun ex-primar din București o susține ”fără echivoc”

Загрузка...
Klaus Iohannis

Acum: ziua în care CCR îl poate face de rușine pe Iohannis!

0
Nici în cazul în care CCR admite sesizarea, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme vrea să pară… perfecțiunea întruchipată

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, Curtea Constituțională a României dezbate una dintre cel mai controversate sesizări făcute de președintele  Iohannis – cea împotriva Legii pentru declararea datei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon”.

Sesizarea a fost depusă pe… 5 mai, după ce oficialii guvernamentali nu au sărbătorit centenarul Trianonului și s-a lansat acuzația cp reprezentanțele diplomatice au primit ordin (verbal) să nu organizeze ceva în legătură cu această zi.

”Actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii”, consideră Iohannis, care că ”stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”.

Iohannis face o critică uluitoare, care denotă, pur și simplu, lipsa de respect pentru subiectele naționale:

”Dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”.

Deci, manifestarea dedicată celui mai important episod diplomatic din istoria creării României mari nu e ”determinată de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale”!

”Scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”, scrie Iohannis.

Mai mult, Iohannis consideră declararea zilei de 4 iunie ”Ziua Tratatului de la Trianon” se poate realiza ”doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”.

Deci, momentul major al recunoașterii internaționale ar trebui marcat printr-un… ”act de nivel secundar sau sub forma ”unei declaraţii cu caracter politic”.

În virtutea acestei ”gândiri”, Iohannis consideră că ”Parlamentul a intrat în aria de competenţă a autorităţii executive, singura cu atribuţii în domeniu, printr-un act de reglementare secundară, care să se subsumeze competenţei autorităţii administraţiei publice centrale”.

Sincer, primul gând care îmi vine este momentul ceremoniei publice de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”! Când, din motive strident electorale, Iohannis a impus o lege parlamentului și guvernului – deși NU respecta minime condiții ale separației puterilor în stat, ale independenței și neimpunerii deciziei parlamentare și ale surselor bugetare ale legii!

Ori, dacă atunci Iohannis făcea paradă de inițiativa sa costisitoare și imposibil de realizat, în cazul Trianon el invocă bazaconii precum cele menționate. Întreaga sesizare o puteți citi pe site-ul Președintelui României. Mai jos, o imagine de la celebra inițiativă a lui Iohannis – pe care sperăm să o realizeze acum, cu guvernul ”său”.

Până atunci să remarcăm că o decizie a CCR prin care s-ar respinge sesizarea lui Iohannis l-ar face de rușine pe Iohannis, demonstrând netemeinicia – și, implicit, reaua voință față de un act de mândrie națională.

Nici în cazul în care CCR admite sesizarea bazată pe aspecte tehnice, chichițe legislative și constituționale, Iohannis nu scapă de acuzația de rea voință față de demersul național; asta pentru că nu trăim într-o țară perfectă – ci într-una în care un președinte cu grave probleme în trecut vrea să pară… perfecțiunea întruchipată. E suficient să te uiți la guvernul său ca să vezi… lucrul bine făcut!

Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran
Ceremonie publică de promulgare a Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Iași - Târgu Mureș - „Autostrada Unirii”, captură ecran

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
CCR, Klaus Iohannis

Загрузка...