Bibliotecă

Se prefigurează falimentul editurilor care trăiau din cartea şcolară?

119
A fost făcut primul pas către manualul unic. De acum încolo, vom vorbi de o singură editură care va asigura acest tip de carte. Câte voturi au dat deputaţii „pentru".

BUCUREŞTI, 21 mart — Sputnik, Georgiana Arsene. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 76/2017 prin care Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni. Scopul acesteia este acela de a edita manualele şcolare obligatorii. Menţionăm faptul că este for decizional Camera Deputaţilor.

Ordonanţa a fost adoptată cu 191 voturi „pentru", 97 — „împotrivă" şi trei abţineri.

Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică — S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică". Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea, în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale, informează Hotnews.

Capitalul social al acestei societăţi este deţinut integral de statul român, fiind evaluat la 1.726.446 lei.

Întrebarea care apare, inevitabil, este ce se va întâmpla cu alte edituri care scoteau bani buni din vânzarea manualelor?

Pentru a vă face o imagine, va propun să vă gândiţi la următoarea situaţie: este aproape finalul anului şcolar. În unităţile de învăţământ, reprezentanţii de vânzări ai mai multor edituri lasă oferta de carte pentru anul viitor.

Dacă unitatea de învăţământ se pune de acord, se achiziţionează manuale de la o singură editură. Evident, în detrimentul altora. Şi situaţia se repetă în zeci şi sute de şcoli.

Mai este varianta să vină alţi agenţi ai editurilor la început de an şcolar cu oferta. Care poate fi sau nu aceptată, dar asta se întâmplă, mai mult, pentru auxiliare.

Nu vorbesc de comisioanele lăsate, care, spre stupoarea multora dintre cei care ne citesc, vor afla că sunt infime. Şi când spun infime înseamnă undeva pe la un leu, doi de manual rămaşi, de regulă, tot clasei, pentru că achiziţia nu o face cadrul didactic, ci preşedintele comitetului de părinţi al clasei.

Ideea unui manual editat şi girat, totodată, de EDP nu este un lucru rău. Lucrările aflate sub egida acestei edituri sunt calitative, bine structurate, explicite, la fel care şi ghidurile pentru cadrele didactice.

Poate vom scăpa, astfel, de o serie de derapaje întâlnite în actualele manuale şi despre care a vorbit şi Sputnik.

119
Tagurile:
Carte școlară, faliment, Edituri, România
Tematic
Tinerii și albinele vor salva biblioteca unui sat din Moldova
Un oraș din România are cea mai frumoasă bibliotecă din lume
Poliția română

Migranți sirieni de negăsit: au fugit dintr-un centru de carantină din Turnu Severin

52
(reînnoit 17:54 10.08.2020)
La fel ca și în Italia, și în România șase migranți sirieni au fugit dintr-un centru de carantină din Drobeta Turnu Severin.

BUCUREȘTI, 10 aug - Sputnik. Migranții care fug din centrele de carantină au devenit o problemă în Italia, autoritățile temându-se să nu răspândească infecția cu coronavirus. Dar o situație similară s-a petrecut și în România, la Drobeta Turnu Severin, unde șase sirieni au fugit din centru și sunt de negăsit.

Migranţii au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din Mehedinţi în data de 2 august, când încercau să intre ilegal din Serbia în România și au fost duşi într-un centru de carantină din Drobeta Turnu Severin. Ei ar fi trebuit să stea 14 zile în izolare, sub paza poliţiştilor locali, dar ulterior au fugit din centru și sunt dispăruți de trei zile, în ciuda eforturilor a zeci de poliţişti şi jandarmi care îi caută.

De menționat că niciunul din acești migranți nu a fost testat pentru SARS-CoV2.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Andreea Rădoi, declară că polițiştii locali care aveau misiunea să-i păzească sunt cercetaţi penal pentru neglijenţă în serviciu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Corina Moraru, susține că migranții au vârste între 18 și 40 de ani și că acestora li s-a făcut triajul epidemiologic.

Deoarece au venit din Serbia, cei șase sirieni trebuiau să stea în izolare 14 zile chiar dacă nu prezentau nicio fel de simptome și nu aveau febră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
carantină, sirieni
Tematic
Marea Britanie ar putea reintra în carantină - ministrul britanic al Sănătății
Firmă din Germania cu sute de angajați români, în carantină
Românii din UK: de azi intră în carantină aceste zone din Marea Britanie
Lista țărilor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină și izolare
Alertă media: primul județ care ar intra în carantină! Măsuri confirmate de Prefectură
De azi, noua listă a ”zonei galbene” - toți care vin de acolo stau 14 zile în CARANTINĂ
PSD, propunere inteligentă în cazul legii pentru ”izolare și carantină”! De nerefuzat!
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină

Загрузка...
Azotat de amoniu

La Galați au fost găsite 35 tone de azotat de amoniu, substanța care a explodat în Beirut

196
(reînnoit 16:00 10.08.2020)
35 de tone de azotat de amoniu, substanța care a provocat deflagrația de la Beirut, au fost descoperite de poliție la Galați, materialul fiind depozitat în condiții periculoase.

BUCUREȘTI, 10 aug - Sputnik. Poliția Română a anunțat că polițiștii au găsit 35 de tone de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii, în sediul unei firme din județul Galați, iar administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice.

Substanța este foarte periculoasă, ea provocând explozia tragică de la Beirut. În România, în 2004, a avut loc o explozie la Mihăilești, din 2004 din cauza unui camion care a sărit în aer și care conținea 20 de tone de azotat de amoniu. Prin comparație, explozia din Beirut a fost declanșată de depozitarea improprie a unei cantități de peste 2.700 de tone de azotat de amoniu.

Potrivit informării făcute de Poliție, pe 7 august, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Galați au efectuat un control la punctul de lucru, din localitatea Vlădești, al unei societăți comerciale unde au fost descoperite 2 kilograme de insecticid, produs clasificat „foarte toxic”, deținută ilegal și 73 litri de produse de protecția plantelor, expirate, față de care administratorul societății nu luase măsura neutralizării printr-o firmă autorizată. De asemenea, polițiștii au găsit 35.000 de kilograme de azotat de amoniu, depozitat în condiții improprii.

„Acum, administratorul societății este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de produse și substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
Beirut, Galați

Загрузка...
Proteste în Belarus

În Minsk au demarat reținerile opozanților

0
(reînnoit 18:47 10.08.2020)
În Minsk, capitala Republicii Belarus, au început reținerile opozanților. Spre stela "Minsk - un oraș erou" se îndreptă un număr mare al forțelor de ordine.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. În Minsk au început reținerile opozanților, anunță Sputnik Belarus.

Potrivit reporterului agenției, spre stela "Minsk - un oraș erou" se îndreaptă unități ai miliției și OMON. Colaboratorii forțelor de ordin verifică minuțios documentele jurnaliștilor.

Stațiile de metrou din centrul orașului sunt închise.

0
Tagurile:
Belarus
Tematic
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus - proteste și date exit-poll
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus
Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC

Загрузка...