Venituri și cheltuieli

Vrei bani? NU munca din răsputeri este secretul

95
Nivelul de educație și workaholismul contează destul de puțin atunci când vrei să câștigi mai bine, consideră un specialist in economie.

BUCUREȘTI, 20 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Cui se datorează diferențele de salarii între oameni?— este întrebarea la care încearcă să răspundă profesorul de economie Bogdan Glăvan.

Cea mai răspândită idee este că aceste diferențe sunt cauzate de efortul inegal pe care îl depunem, fiecare dintre noi. Liberalii spun asta, atunci când prețuiesc meritocrația: "e normal ca cei care muncesc mai mult și mai eficient să o ducă mai bine." Socialiștii spun asta, atunci când prețuiesc asistența socială — "unii oameni nu pot munci atât de mult încât să-și asigure un trai decent" — și atunci când îi acuză pe liberali că practică un soi de "darwinism social", ca să mă exprim elegant, scrie Glăvan, pe rețeaua de socializare Facebook. 

"De fapt, salariul nu reprezintă în principal un soi de calificativ acordat angajatului: workaholic-ul este recompensat cu un salariu mare, în timp ce lucrătorul leneș primește mai puțin. Nu. Salariul este în primul rând un semnal al nevoilor consumatorilor. Cei care câștigă mulți bani sunt cei angrenați în activități care aduc utilitate societății, adică publicului larg; cei care câștigă puțini bani sunt cei ale căror activități societatea nu le sponsorizează, n-o interesează", arată Glăvan.

El crede că educația nu reprezintă neapărat un atu decisiv în această ecuație.

"Din acest punct de vedere nivelul educației al fiecărui salariat este puțin relevant. IT-iștii nu câștigă salarii mai mari decât siderurgiștii fiindcă au petrecut mai mulți ani în școală sau se spetesc 12 ore pe zi la birou; această idee nătângă a dus printre altele, din păcate, la politica vicioasă a stimulării educației cu orice preț, considerându-se că salariul depinde în mod mecanic de educația angajatului și că, cu cât acesta va avea studii mai înalte, cu atât va fi mai bine retribuit la viitorul loc de muncă", spune profesorul de economie.

Și vine cu argumente faptice.

"Istoria a arătat deja falimentul acestei abordări și vedem azi, cu ochiul liber, cum menajerele unor apartamente închiriate pe Airbnb sau șoferii înscriși în aplicația Uber câștigă mai mulți bani decât conțopiștii cu masterate sau economiștii cu doctorate", menționează Bogdan Glăvan.
Cei mai bine plătiți angajați sunt, în ziua de azi, cei din industria IT. Care să fie explicația?

"Salariatul din IT are un salariu mare deoarece consumatorii se înghesuie să cumpere produse electronice și informatice, punând la dispoziția acestui sector un fluviu de venituri. Astfel, firmele din IT vânează viitorii angajați încă de pe băncile școlii, oferindu-le salarii tot mai mari. Aceste salarii, așa-zisa dărnicie a firmelor, reflectă de fapt cererea de consum și nevoia presantă de dezvoltare a producției", spune Glăvan.

Economistul face o comparație între IT-iști și siderurgisti din perspectiva diferențelor de venituri.

"Prin urmare, inegalitatea de venituri dintre informaticieni și siderurgiști nu este determinată primordial de diferențele dintre aceștia și nici de diferențele dintre mărinimia angajatorilor din oțelării, respectiv IT, ci de preferințele publicului. Dorința populației, exprimată zi de zi prin actele de cumpărare, este cea care sapă inegalitățile de venit; siderurgiștii înșiși, atunci când cheltuie nonșalant bani pe ultimul model de telefon sau pe o mașină cu sisteme inteligente, contribuie la formarea acestui decalaj", scrie Bogdan Glăvan.

El dezvăluie că postarea reprezintă o parte din eseul "Liberalismul care îmi place", aflat acum la editură, și care va intra în curând la tipar.

95
Tagurile:
diferențe, cauze, mărime, salarii, Bogdan Glăvan, România
Tematic
Programatorul IT câștigă 6 salarii minime
Scopurile mai puțin văzute ale creșterii salariilor
Lovitură pentru firmele mici? Cea mai mare creștere salarială din ultimii 15 ani
Rogozanu: Urlă salariile mari, sunt vaiete de o nesimţitre apocaliptică
Declarație bombă despre salariile polițiștilor: Cât vor primi în ianuarie
Actorii și funcționarii publici, răsfățați cu salariile
Ioana Mihăilă

Mihăilă: ”Pentru noi primează exactitatea datelor”

42
(reînnoit 17:27 17.05.2021)
Ministrul Sănătății a răspuns întrebărilor primite în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților referitoare la diferențele de raportări constatate între numărul de decese COVID-19 s-au încheiat.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a răspuns întrebărilor primite.

Reamintim că, în debutul dezbaterii, deputatul social-democrat Alexandru Rafila i-a adresat o serie de întrebări.

Demnitarul de la Sănătate a explicat de ce instituția pe care o conduce a tergiversat publicarea datelor.

Mihăilă spune că nu este vorba de nici o tergiversare și că, pentru publicarea datelor, a solicitat și a primit clarificări.

”Pentru că pentru noi primează exactitatea datelor și nu rapiditatea comunicării lor”, a punctat Mihăilă.

Demnitarul a subliniat că în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date diferențe care, așa cum se vede și în raport, s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante, a adăugat Mihăilă.

La întrebarea deputatului PSD Alexandru Rafila cine este responsabil pentru inadvertențe și dacă au fost aplicate sancțiuni, Mihăilă a precizat că responsabilul din cadrul Ministerului Sănătății este un comitet numit în mandatul precedent al lui Vlad Voiculescu și a dat asigurări că se vor lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora.

Ministrul Sănătății a precizat că restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei au fost luate pe baza ratei de incidență, nu a numărului de decese.

42

Загрузка...
Один день ученика в пандемии

Fifor, PSD: ”Ce mai înțeleagă părinții și profesorii?”

46
Deputatul spune că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Scandal în sitemul de învățământ din România, acolo unde ministrul Sorin Cîmpeanu face declarații peste declarații reușind numai să abramburească atât elevii, cât și părinții și profesorii.

Demnitarul a precizat că toți elevii din București, inclusiv cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a vor reveni, cel mai probabil, miercuri, 19 mai 2021, la școală, notează Sputnik.

Deputatul social democrat Mihai Fifor spune că PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise și că propunerea ministrului Educației de a lua ca referință ziua imediat următoare după trecerea în jos sau în sus a pragului de 1 la mie, pentru redeschiderea sau închiderea școlilor, aduce și mai multă impredictibilitate în sistemul de învățământ.

Acesta este motivul pentru care PSD cere guvernului să testeze și să țină școlile deschise indiferent de rata de incidență, punctând că sunt teste rapide non-invazive nazale, aprobate deja de Agenția Națională a Medicamentului, care pot fi folosite pentru testarea elevilor și profesorilor.

Fifor amintește că săptămâna trecută, vineri, la prânz, ministrul Sorin Câmpeanu spunea că ziua de vineri va rămâne ziua de referință pentru începerea sau redeschiderea școlilor.

De aceea, părinții și-au făcut planuri în funcție de anunțul demnitarului.

”Dar pe seară, totul s-a întors pe dos, anunțându-se că deciziile se vor lua de pe o zi pe alta! Ce să mai înțeleagă părinții și profesorii?

Dacă noua decizie a ministrului Câmpeanu va intra în vigoare profesorii nu vor mai ști din timp dacă a doua zi vor preda la școală sau în regim online, iar părinții vor afla de pe o zi pe alta dacă își vor duce sau nu copilul la școală”, a explicat Mihai Fifor.

Întrebarea este ce vor face părinții cu copiii, fiindcă nu pot fi duși la bunici, dar nu pot fi lăsați nici acasă, pentru că nimeni nu știe dacă ei vor merge sau nu la școală în ziua următoare.

De aceea, PSD cere imperativ Guvernului să termine cu această bătaie de joc la adresa copiilor, părinților și profesorilor, subliniind că Guvernul, în loc să rezolve problemele, le complică și mai mult.

46
Tagurile:
Părinți, Profesori, PSD

Загрузка...

Rusia: escaladarea tensiunilor între Israel și Hamas, ameninţare la securitatea regionalăg

0
(reînnoit 19:44 17.05.2021)
Posibila escaladare necontrolată a conflictului palestinian-israelian ar reprezenta un pericol semnificativ, având în vedere sistemul fragil de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. „Evident, conflictul prezintă un pericol în cazul creșterii și continuării necontrolate a acestuia, având în vedere că multe țări au relații destul de dificile ... Iar sistemul regional de securitate este destul de fragil în general”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik News. 

„Deficitul uriaș de încredere reciprocă și riscul îndelungat al conflictelor regionale cu siguranță nu contribuie la stabilizarea regională. Dar este foarte important să împiedicăm ca evenimentele să evolueze într-un scenariu foarte violent. Prin urmare, se depune un efort susţinut de către Cvartetul [pentru Orientul Mijlociu] ... pentru a împiedica noi atacuri”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, reprezentanți speciali ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu al mediatorilor internaționali - Rusia, Statele Unite, UE și ONU - au discutat despre organizarea unei întruniri privind soluționarea conflictului palestinian-israelian.

Ciocniri violente au izbucnit în perioada 7-10 mai între palestinieni și poliția israeliană, ducând la cel mai grav conflict din ultimii ani. Revoltele au început simultan în două zone ale Ierusalimului de Est: lângă Muntele Templului și în cartierul Sheikh Jarrah, unde mai multe familii arabe au fost evacuate prin decizia instanței israeliene.

Situația de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza s-a deteriorat în ultima săptămână, în contextul unor schimburi de atacuri cu rachete.

0
Tagurile:
Israel, Rusia

Загрузка...