Participanții în timpul unei demonstrații pentru autonomia secuiască în fața ambasadei României din Budapesta, Ungaria, poză de arhivă

Îndemnuri de autonomie: "Secui, nu români! România nu e România" (VIDEO)

457
(reînnoit 16:30 16.03.2018)
Secesioniștii spun că Ardealul era un stat paralel în interiorul Austro-Ungariei și că toate regiunile din România trebuie să ceară autonomie.

BUCUREȘTI, 16 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Ultimele zile au fost efervescente pentru autonomistii din Ardeal.

Marșuri, demonstrații, declarații tari prilejuite de ziua de 15 martie, sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, după cum se vede într-un clip video publicat de jurnaliștii de la Recorder.

O demonstrație în acest sens a avut loc la Târgu Mureș. Au participat circa 3.000 de etnici maghiari din județele Harghita, Covasna, Mureș. Manifestanții se arătau animați de dorința de autonomie, pe motiv că numai așa s-ar putea asigura dezvoltarea Ținutului Secuiesc, dar și a altor zone.

În prezent, ziceau ei, "centralizarea excesivă ajută foarte mult corupția, Guvernul de la București mănâncă toți banii, se construiește un stadion la Craiova dar la Târgu Mureș canalizarea nu e terminată".

Pe lângă problematica economică, au fost abordate și teme absolute politice, unele luări de poziție având tendințe secesioniste evidente.

Participant la eveniment, pastoral reformat Laszlo Tokes a făcut apel la istorie, afirmând la microfon că românii "autonomizați" prin autodeterminare "s-au organizat atât de bine și au realizat un STAT PARALEL în interiorul Monarhiei Austro-Ungare".

La manifestație au participat politicieni separatiști din Catalonia și Țara Bascilor. S-a strigat "Catalonia! Catalonia!"

În marșul către Prefectura Mureș, unde au depus o petiție pentru autonomie, demonstranții au strigat: "Secui, nu români!".

Totuși unul dintre manifestanți spune că "autonomia e bună nu numai pentru noi, ci și pentru români".

Secuii ar vrea că solicitările lor de autonomie să fie preluate și de românii din alte regiuni.

Ei se întrebau — "de ce nu ies și românii cu noi pe stradă?". Și atunci ce să facem, să împărțim țara în mai multe autonomii? "Dar de ce nu?" — zice un manifestant: "Astea sunt regiuni. România nu e România. Banat, Crișana, Transilvania, Moldova, poate să ceară oricare autonomie", completează el.

457
Tagurile:
Secuime, Miting, Autonomie
Tematic
Tupeu incredibil - Autonomia secuilor, chiar de Revoluția română!
Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
Inițiativă ajunsă în Monitorul Oficial: "Ținut Secuiesc" cu propriu președinte
Exclusiv: din a cui vină ambasadorul SUA a pozat cu steagul secuiesc
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

90
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

105
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...