Cranii deformate ale femeilor hune găsite într-un sit arheologic din Bavaria din secolul V-VI

Descoperire arheologică: urme ale femeilor din Dacia, într-un sat din Bavaria?

451
(reînnoit 15:32 14.03.2018)
Rămășițele unor femei care ar putea fi originare din actualul teritoriu al României, Bulgariei sau Greciei de Nord au fost găsite într-un sit arheologic din Germania din secolul V-VI.

BUCUREȘTI, 14 mar — Sputnik, Octavian Racu. Un grup de savanți, care au găsit rămășițele unor populații străine într-un sat medieval din Germania care datează din secolul V-VI, au ajuns la concluzia că printre acești migranți existau nu doar bărbați, ci și femei, se arată în rezultatele studiului publicat pe Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA.

"În majoritatea cazurilor, distanțele mari erau străbătute de bărbați. Aceștia explorau noi teritoriu, cucereau puterea, înființau noi state. Femeile, dimpotrivă, migrau la o distanță mică, cum ar fi în cazul unor căsătorii", povestește Jean-Jacques Hublin, colaborator al Institutului de Antropologie Evolutivă "Max Planck" din Leipzig.

Craniile găsite arată că femeile ar fi ajuns în Germania de pe actualul teritoriu al României, Bulgariei sau Greciei de nord. Savanții au studiat peste 40 de rămășite a oamenilor înhumați între secolul V și VI în Bavaria, în apropiere de Dunăre și Isar.

Arheologii se așteptau să găsească niște urme ale contactelor populației locale cu soldații romani, fapt care putea fi reflectat în genom. Cu toate acestea, au găsit oameni cu piele deschisă la culoare și păr blond.

Analiza genomului a arătat că femeile aveau părul roșcat și piele smolită. Arheologii presupun că femeile erau niște imigranți și vorbeau o altă limbă. Se pare că acestea erau de origine hună, fapt sugerat de forma craniilor, care erau alungite într-un mod neobișnuit.

Pentru a obține o astfel de formă, capul fetelor era strâns cu o fașă chiar după naștere, pentru ca osul craniului să obțină o formă prelungită. Acest lucru ne vorbește de faptul că aceste femei aveau un statut înalt în societate, au explicat cercetătorii.

În pofida faptului că femeile erau de origine străină și se deosebeau de localnici prin aspectul său fizic, ele au reușit să se integreze perfect în societatea din Bavaria: purtau aceleași haine cu băștinașii și erau înhumate cu aceleași obiecte mortuare.

Un mister rămâne ce i-a determinat pe femei, aparent lipsite de bărbați, să se deplaseze de sine stătător la o distanță atât de mare pentru a contacta cu populația locală din actualul teritoriu al Germaniei. Se pare că liderii triburilor hunilor își trimiteau femeile pentru mariaj în Bavaria în speranța încheierii unor alianțe militare. Arheologii planifică să continuă săpăturile pentru reconstituirea întregului tablou al perioadei istorice.

În anul 1965, cercetătorii români au descoperit pe malul drept al râului Călmăţui morminte din secolul V, în care se aflau rămășițele unei femei cu craniu deformat, alungit. Potrivit istoricilor, obiceiul deformării craniilor exista la triburile hunilor, preluat de la triburile sarmatice, ca semn a unei origini nobile.

451
Tagurile:
huni, cranii, arheologi, femei, descoperire, Jean-Jacques Hublin, Dunărea, Dacia, Bavaria, Germania
Tematic
Arheologii au făcut o descoperire biblică majoră
Unde este patria viticulturii și a vinificației: arheologii au un răspuns
Arheologii au anunțat că mormântul lui Hristos s-a păstrat nedeteriorat
(VIDEO) Arheologii au deschis mormântul lui Iisus Hristos
Социальные сети

Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

92
(reînnoit 16:48 24.01.2021)
Există multe cazuri în care persoanele sunt ofensate, jignite, amenințate și insultate pe rețelele de socializare.
Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.

Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.

"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.

Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.

"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
92
Tagurile:
Onoare, demnitate
Tematic
Zaharova: Rețelele de socializare vor fi supuse unei restructurări
Bunurile afișate pe rețelele de socializare, monitorizate de Fisc - Detalii
SputnikPro a dezvăluit secretele succesului clipurilor video pe rețelele sociale

Загрузка...
Mamaia

Se mărește plaja de la Marea Neagră

114
(reînnoit 16:48 24.01.2021)
Plaja din mai multe stațiuni românești de la Marea Neagră este în proces de lărgire în cadrul unui proiect de peste 800 de milioane de euro.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat pe pagina sa de facebook că cel mai important proiect din ultimii 50 ani, cu o valoare de peste 800 de milioane de euro, se desfășoară pe întreg litoralul românesc, de la nord la sud (11 zone), timp de trei ani.

Instituți prezintă imagini cu plaja lărgită de la Mamaia, observând că în felul acesta se mărește și teritoriul României prin acest proiect de importanță națională.

Doar la Mamaia se vor obține astfel aproximativ 53 ha de plaja nouă, pe lungime de 6.950 ml , fiind folosiți la înnisipare circa 4,5 milioane de mc de nisip.

De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat că pasarela de promenadă din zona debarcader Cazino – Mamaia va fi conservată  odată cu lucrările de lărgire a plajei din Mamaia, până când autoritățile abilitate vor găsi o soluție în privința reabilitării acesteia.

Astfel, prin proiectul de lărgirea a plajelor desfășurat de către  ABADL, pasarela va fi protejată și îngrădită temporar până când se vor face demersurile necesare de către Ministerul Culturii, care dorește reabilitarea sa.

Instituția precizează că, în prezent, pasarela de promenada din zona debarcader Cazino – Mamaia nu îi aparține, deținătorul legal al acestei construcții este LITORAL S.A, care se află în curs de lichidare, astfel că nu poate include reabilitare unor obiective turistice, culturale, având în vedere că proiectul are ca scop reducerea eroziunii costiere pe litoralul românesc prin acest proiect cu finanțare europeană.

114
Tagurile:
Marea Neagră, Mamaia
Tematic
Furtună violentă la Mamaia: Imagini înfiorătoare surprinse de turiști
Cine poate merge la plajă în iunie. Condiții care trebuie îndeplinite
1.500 de români întorși din Italia vor fi puși în carantină în hotelurile din Mamaia

Загрузка...
Medicina

UE se laudă va obliga furnizorii livreze vaccinul anti-Covid 19 la timp

0
(reînnoit 17:25 24.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.

Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.

Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.

Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
0
Tagurile:
UE, COVID-19
Tematic
Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaz
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Noul vaccin rusesc și ce înseamnă ”100% eficacitate”

Загрузка...