Cutremurul din 1977, București

Se împlinesc 41 de ani de la cutremurul ce a transformat Bucureştiul în ruine

157
(reînnoit 16:16 04.03.2018)
Ce îşi aminteşte omul de încredere al regretatului Sergiu Nicolaescu şi ce personalităţi române şi-au pierdut viaţa la 4 martie 1977.

BUCUREŞTI, 4 mar — Sputnik, Georgiana Arsene. Ziua de 4 martie 1977 a rămas în mintea şi sufletul românilor drept ziua care avea să le schimbe destinul pentru totdeauna. Şi aceasta deoarece cutremurul ce a avut loc atunci a transformat în ruine case şi blocuri întregi, care au înghiţit, între dărâmături, oameni.

La 41 de ani de la tragedie, supravieţuitorii îşi amintesc acele momente cu multă intensitate.

Cascadorul Vasile Popa a povestit, pentru Libertatea, cum a salvat oamenii de sub dărâmături.

Pentru cei care nu ştiu, Vasile Popa era cascadorul preferat al regretatului Sergiu Nicolaescu, dar şi omul său de încredere. El a răscolit în mormanul de moloz pentru a găsi supravieţuitori.

Îşi aminteşte că a fost repartizat la blocul Scala, alături de Nicolae Dide, viitor senator al României, în legislatura 1996-2000, din partea Partidului Democrat.

„A fost ceva teribil, greu de explicat în cuvinte. Făceam găuri printre dărâmături şi ne băgam în ele precum şobolanii, căutând supravieţuitori. Intram în găurile făcute chiar şi cu mâinile goale şi strigam: „Dacă e cineva în viaţă, să bată în ceva!". Imediat se făcea linişte şi stăteam cu urechile ciulite să auzim vreun semn", povesteşte cascadorul, ce a adăugat că, în felul acesta, a salvat viaţa a 24 de oameni.

În acea zi şi-au găsit sfârşitul mari personalităţi.

Îndrăgitul actor Toma Caragiu, precum şi cântăreaţa Doina Badea aveau să devină amintiri, alături de regizorul Alexandru Bocăneţ.

Regizorul venise acasă la Toma Caragiu pentru a discuta un proiect profesional.

Alături de aceştia, şi-au mai găsit sfârşitul poeta Veronica Porumbacu, împreună cu soţul său, poeta Daniela Caurea, scriitorii A.E. Baconschi, Alexandru Ivasiuc, Mihail Petroveanu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante, actriţa Eliza Petrăchescu, pianistul Tudor Dumitrescu, istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu, scenograful Liviu Popa şi fizicianul Florin Ciorăscu, informează DC News.

Cutremurul s-a produs la ora 21:22 şi a avut intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter.

157
Tagurile:
memento, aniversare, cutremurul din 1977, România
Tematic
Cutremur de 5 grade în Nordul Greciei
ALERTĂ: Cutremur în România. Cel mai puternic din acest an
Ce prevestesc cutremurele de mică intensitate din România - expert
Primul vaccin de coronavirus

Rusia a lansat producția vaccinului împotriva COVID-19

104
Rusia a lansat producția în masă a vaccinului împotriva coronavirusului, anunță ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Ministerul Sănătății al Rusiei a anunțat despre lansarea producției vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Preparatul a fost creat de specialiștii Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie “Gamalei”.

Vladimir Putin anunțase pe 11 august că Rusia a devenit prima țară din lume care a înregistrat un preparat pentru prevenirea COVID-19. Vaccinul a primit denumirea “Sputnik V”.

La crearea vaccinului un aport semnificativ l-a avut Fundația Rusă pentru investiții directe. Președintele acesteia, Kirill Dmitriev, a anunțat că în prezent fundația a primit solicitări pentru un miliard de doze din peste 20 de state. Totodată, el a menționat că Rusia a convenit asupra producției vaccinului în cinci țări. Potrivit lui, capacitățile existente vor permite producerea a peste 500 de milioane de doze pe an.

Conform informației din registrul de stat al medicamentelor, preparatul va reprezenta o soluție pentru injectare intramusculară. Vaccinarea urmează să fie efectuată în două etape: inițial – cu componenta I, iar peste trei săptămâni, cu componenta II.

104
Tagurile:
coronavirus, vaccin, Rusia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
A greșit Iohannis respingând din start vaccinul din Rusia – pentru că nu e din UE sau SUA?
Ambasada Rusiei, precizări: ce este și cum a fost creat atât de repede VACCINUL Sputnik V
Băsescu, declarație surpriză despre Vaccinul lui Putin: ”Dacă aș putea, m-aș duce la el!”

Загрузка...
Seismograf

Cutremur, azi - Vrancea s-a activat din nou!

150
(reînnoit 11:07 15.08.2020)
După o pauză de cutremure semnificative, cea mai agitată zonă din România s-a activat din nou – date transmise de INFP

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. După 4 zile în care acele seismometrelor nu au trecut de 3 grade, iată că în această dimineață un cutremur de aproape 4 grade pe scara Richter a fost înregistrat, transmite  Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la ora 05:28:53 și a avut magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 128km, epicentrul fiind localizat în județul Buzău, între localitățile Gura Teghii și Gura Siriului.

Intensitatea a fost apreciată la nivel II pe scara efectelor, Mercalli.

Cutremur - 15 august 2020
© Photo : INFP
Cutremur - 15 august 2020
150
Tagurile:
Vrancea, Cutremur
Tematic
România - zguduită de un nou cutremur
Imagine cutremurătoare: Portul Beirut înainte și după tragedie – văzut din spațiu
Scandal uriaș și trădare în Poliție – ar putea fi cutremur devastator până la vârful IGPR!

Загрузка...
Conferința de presă a candidatului Svetlana Tihanovskaia

Echipa lui Tihanovskaia a demarat formarea consiliului de preluare a puterii în Belarus

0
(reînnoit 16:03 15.08.2020)
Echipa candidatului Svetlana Tihanovskaia a lansat procesul de formare a consiliului coordonator pentru transferul puterii în Belarus.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Echipa de campanie a candidatului pentru funcția de președinte al Republicii Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a demarat procesul de formare a unui consiliu coordonator pentru transferul de putere în țară. Nu toți doritorii vor putea intra în componența de bază a acestuia, însă “toți vor putea să-și împărtășească ideile”, a anunțat sâmbătă serviciul de presă al staff-ului.

“Demarăm procesul de formare a consiliului coordonator. E un grup de lucru extins al celor mai respectabile personalități ale societății, care urmează să discute și să elaboreze mecanisme sigure și stabile pentru asigurarea transferului de putere”, se menționează în comunicat.

Se menționează că „acum sunt recepționate cererile din partea unor potențiali membri”.

„Nu există o procedură sau o formă strictă, puteți exprima doar dorința și să vă confirmați autoritatea cărui grup social, profesii sau domeniu sunteți. Vom forma în cadrul consiliu grupuri de lucru și un prezidiu pentru luarea operativă a deciziilor”, se subliniază în comunicat.

Se subliniază că „nu toți doritorii vor putea intra în componența consiliului, însă vor putea să-și împărtășească ideile”.

“Drept confirmare a autorității potențialului membru vor fi servi realizărilor, deciziile formale de înaintarea lor. Nu există niște criterii formale, criteriile de bază sunt încrederea și respectul unui cerc larg al belarușilor”, menționează echipa Svetlanei Tihanovskaia.

0
Tagurile:
Belarus, Svetlana Tihanovskaia
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania și își îndeamnă susținătorii “să aibă grijă de ei”
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus

Загрузка...