Justiția

Companie gigant de asigurări, probleme serioase în instanță

3216
(reînnoit 20:13 11.02.2018)
Societăţii i se solicită să facă publice inclusiv cheltuielile legate de IT, marketing sau birotică. De ce refuză societatea să dea socoteală pentru cheltuielile făcute

BUCUREŞTI, 11 feb — Sputnik, Georgiana Arsene.Un nou scandal izbucneşte în domeniul asigurărilor, societatea în cauză fiind SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.

La Tribunalul Bucureşti au fost deja înregistrate trei cereri de chemare în judecată a societăţii.

Toată povestea a pornit acum 6 ani, atunci când unul din acţionarii minoritari a cerut societăţii să îi pună la dispoziţie o serie de documente şi date, în special cu privire la activitatea de reasigurare.

În data de 12.05. 2014, a fost formulată o cerere pentru ca societatea să pună la dispoziţie toate contractele de reasigurare încheiate cu toate societăţile de reasigurare; documente din care să reiasă structura cantitativă şi calitativă a portofoliului reasigurat în raport cu fiecare dintre societăţile de reasigurare; documente din care să reiasă structura cantitativă şi calitativă a portofoliului reasigurat în raport cu fiecare dintre societăţile de reasigurare; sumele aferente fiecărui contract de reasigurare, condiţiile contractuale, dacă sunt stipulate şi alte documente — anexe, acte adiţionale, etc.; situaţia analitică — financiară şi contabilă a executării contractelor de reasigurare; analiza cantitativă şi calitativă a indicatorilor de performanţă a activităţii de reasigurare; orice alte documente privind activitatea de reasigurare pentru perioada arătată, după cum se precizează în motivele „Cererii de chemare în judecată", document care a intrat în posesia Sputnik.

Societatea, în schimb, nu a răspuns pozitiv solicitării. Mai exact, a refuzat să pună la dispoziţia solicitantului date şi informaţii.

Societatea în cauză şi-a motivat refuzul prin scuza păstrării confidenţialităţii acestor date.

Refuzul este explicit în adresa cu nr. de ieşire 454/11.06.2014.

Confidenţialitatea nu poate să lucreze împotriva acţionarilor societăţii, deoarece s-ar conduce la restrângerea accesului acţionarilor la datele financiare, contabile, comerciale sau de altă natură ale societăţii. Acest lucru ar face imposibilă „formarea convingerii rezoluţiei cu privire la participare, propuneri, dezbateri şi vot în cadrul adunărilor generale".

Acţionarul trimite o nouă solicitare pentru a obţine situaţia de reasigurare a societăţii, prin adresa nr. 2495/31.05.2017. Şi de data aceasta răspunsul este negativ.

De ce este aşa important răspunsul la solicitare? Pentru că există suspiciuni rezonabile privind un export al profitului în mod nejustificat, „prin încheierea unor contracte cu valori ce depăşesc chiar şi limitele mandatului şi pentru care este necesară aprobarea prin hotărâre A.G.A."

De-altfel, exportul profitului societăților de asigurări este o problemă de notorietate în societatea românească, problemă care a constituit preocuparea jurnaliștilor dar și unora dintre politicienii români. Nu este pentru prima dată când această chestiune este adusă în atenția publicului. În schimb este pentru prima dată cân chestiunea este dedusă judecății instanțelor românești. Desigur, o asemenea chestiune este ocolită cu discreție și cu mult talent birocratic de către organele competente ale statului: A.S.F. și A.N.A.F.

3216
Tagurile:
judecată, chemare, scandal, asigurări, SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A, România
Tematic
Războiul informațional al "analistului" care bate recordul funcțiilor cu cântec
Veste bună pentru toţi şoferii: informaţii importante privind asigurările
Asigurările RCA: veste bună pentru şoferii corecţi
Veste bună pentru şoferi în legătură cu poliţele de asigurare obligatorie
Guvernul introduce obligativitatea asigurării căruțelor

Загрузка...