Pasagerii români care au fost blocați în aeroportul din Lisabona

Diaspora: tablou sfâşietor la aeroport. Despărţiri, lacrimi, copii rămaşi singuri

215
(reînnoit 15:52 07.02.2018)
Un român care a plecat în Italia ca turist descrie ceea ce a văzut în aeroportul Otopeni, în timp ce aştepta îmbarcarea în cursa către ţara în care sunt cele mai numeroase comunităţi de români. Cursa era plină ochi de români care mergeau la muncă. Un tablou sfâşietor, ce reflectă dramele unei diaspore triste.

BUCUREŞTI, 7 feb — Sputnik, Doina Crainic. Către Italia decolează zilnic peste 10 curse de la aeroportul Otopeni, multe dintre acestea pline ochi de români nevoiţi să-şi părăsească ţara şi familiile pentru a pleca la muncă în străinătate. În ţară nu au ce să facă şi nimănui dintre cei care ne conduc nu pare să-i pese de situaţia lor. 

Un român care aştepa în aeroport pentru a se îmbarca în una dintre aceste curse evocă un tablou dureros: toţi românii, cu durere pe chip, mulţi cu ochii în lacrimi, stăteau pe tablete şi telefoane, vorbind cu cei de acasă, schimbând ultimele cuvinte înainte de călătoria care urma să-i despartă pentru mult timp de familie şi ţară. 

Un tată îndurerat vorbea pe Skype, de pe tabletă, cu familia. Copiii îl întrebau când vine, iar el le tot promitea că se întoarce acasă de Paşti, apoi le spunea că îi iubeşte şi iar îşi stergea lacrimile, povesteşte Liviu Popescu pe ramnicuvalceaweek.ro. O mamă îşi sfătuia fetiţa să-şi facă temele, chiar dacă e în vacanţă, şi să asculte de bunica. 

„Un alt tip îi spunea nevestei ca săptămâna viitoare îi va trimite 200 de euro să plătească banca. Toţi erau prinşi într-un joc dramatic al vieţii. M-am prăbuşit pe scaun. Eram într-un avion al oamenilor noştri, care, aşa cum spunea bunica mea, au plecat în străineţuri, pentru un rost. Cu accent de Moldova, de Oltenia sau de ardeleni cuminţi. O diasporă tristă. Oameni care-şi văd copiii de 2-3 ori pe an. Care s-au dus pentru mia aia de euro în lume şi care, atunci când iau o pâine, se gândesc că trebuie să trimită jumătate sau mai mult din bani acasă, în micile oraşe falimentare ale României, în satele noastre depopulate", scrie românul. 

O tânără plângând vorbea la telefon cu părinţii ei, care se puteau vedea pe ecran şi care o îndemnau să aibă grijă, fiindcă „uite ce ştiri sunt la TV cu româncele din Italia". 

Astfel pleacă zilnic cursele cu români, cu un sfert de România, iar acasă rămâne un alt sfert îndurerat. Românii reuşesc să vină acasă de cel mult 2-3 ori pe an, iar copiii cresc fără unul sau chiar fără ambii părinţi, fără afecţiunea lor. 

„Vom avea, în viitor, o generaţie atrofiată, una care a crescut fără căldura familiei", este concluzia autorului. 

Câţiva români au lăsat comentarii dureroase la subsolul articolului. 

„Am ajuns mai rău ca țările sărace, doar lacrimi, suferință și dorul de casă, de familie, copii, părinți, prieteni. Am ajuns la mâna altora care nu mai știu ce să facă cu banii, iar alții nu au de o pâine. Asta e conducerea, asta e Romania de azi. Cea de ieri era mai bună, aveai un loc de muncă în ţara ta, erai cu familia", a comentat un român. 

Un altul propune ca românii să investească singuri în educaţia proprie şi să lupte să-şi ţină mereu familia aproape de ei, fiindcă „de acolo ne vine forța". 

Iar altul avertizează că există deja mulţi adulţi care au crescut fără părinţi şi se vede că acest lucru a avut un efect negativ asupra lor, asupra dezvoltării lor ca oameni. „Banii nu vor putea înlocui niciodată prezenţa parintelui", mai spune acesta.

„Românul se sacrifică el pentru a avea un trai mai bun cei de acasă, dar sacrifică și pe urmașii lui fără să vrea… Copiii rămân marcați pe viaţă!", atrage atenţia un alt comentator.

215
Tagurile:
Muncă, români, emigranți, skype, diaspora, Otopeni, Italia
Tematic
ONU avertizează: „Milioane de români vor dispărea"
Accident - Sibiu

Foto: Accident grav pe autostrada A1

64
(reînnoit 14:13 21.10.2020)
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat închiderea Autostrăzii A1 pe calea 2 Sibiu – Deva, din cauza unui accident de circulație grav.

BUCUREȘTI, 21 oct - Sputnik. Circulația rutieră este închisă pe calea 2 a autostrăzii A1, Sibiu – Deva, sensul de mers către Sibiu, la km 322 +900, din cauza unui grav accident de circulație, a anunțat CNAIR e pagina sa de Facebook.

Circulația va fi reluată în jurul orei 18:00, se arată în anunț, circulația fiind deviată în prezent pe DN7, Orăștie – Sebeș.

Gravitatea situației a determinat autoritățile să declanșeze Planul Roșu de Intervenție.

În coliziune au fost implicate un microbuz care transporta 15 persoane și un autoturism. În urma accidentului, o persoană a rămas încarcerată și o alta și-a pierdut viața. VIctima care rămăsese încarcerată a fost extrasă între timp și i se acordă îngrijiri medicale. Accidentul s-a produs în zona localității Tărtăria, județul Alba.

Având în vedere numărul mare de victime, la locul intervenției acționează un elicopter și 15 echipaje medicale. Se deplasează și punctul medical avansat din cadrul ISU Hunedoara.

64
Tagurile:
Sibiu, Accident
Tematic
Orban, în fața demiterii ministrului Bode după accident
Accident rutier grav – 11 victime, nebunia de pe șoselele noastre crește!
Deputatul Constantin Codreanu, implicat într-un accident și rănit!

Загрузка...
Poluare

Bucureștiul, pe primul loc în UE la costurile poluării

19
(reînnoit 14:01 21.10.2020)
Capitala României este pe primul loc în Uniunea Europeană la costurile pe care le presupune poluarea.

BRUXELLES, 21 oct - Sputnik. Un raport publicat astăzi evaluează costurile morţii premature, îngrijirii şi pierderii zilelor lucrătoare în 432 de oraşe europene, ajungând la concluzia că poluarea aerului costă 166 de miliarde de euro pe an în Europa.

La nivelul UE, Bucureștiul ocupă un prim loc rușinos în acest sens, cu costuri de 6.3 miliarde de euro, fiind urmată de Berlin, cu 5.2 miliarde de euro şi Varşovia (4.2 miliarde de euro).

În schimb, Londra ocupă primul loc (11.4 miliarde de euro) la nivelul continentului european.

Acest raport, realizat de firma de cercetare şi consultanţă CE Delft cu sediul la Bruxelles pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), a analizat situaţia din 432 de oraşe din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, dar şi din Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia.

Studiul compară cei trei poluanţi principali ai aerului – particule, dioxid de azot şi ozon -, precum şi costurile sociale ale acestora, adică costurile directe legate de îngrijiri şi indirecte, precum reducerea speranţei de viaţă sau boli precum bronşita cronică severă.

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

19
Tagurile:
Bucuresti, Poluare
Tematic
NUCLEARA: ”Cadou” din Anglia pentru România: 17 containere cu deșeuri tratate chimic!
Deșeuri toxice din Austria și Germania, la frontiera cu România
Consumăm deșeuri alimentare din SUA la ritm accelerat. Afacere colosală
Imagini apocaliptice din Argeș: Un râu inundat cu deșeuri - Video
România importă deșeuri deși este invadată de gunoaie

Загрузка...
Ludovic Orban

Premierul Orban vrea alegeri cu orice preț

0
Premierul Ludovic Orban încearcă să convingă populația că alegerile nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a pandemiei.

BUCUREȘTI, 21 oct - Sputnik. Premierul Ludovic Orban spune că alegerile nu prezintă risc suplimentar de răspândire a Covid 19. El a arătat că autorităţile au prevăzut modalităţi clare de desfăşurare a campaniei electorale şi pentru organizarea zilei votului.

"Din punctul nostru de vedere, alegerile nu prezintă un risc suplimentar de răspândire a virusului. Noi am prevăzut modalităţi clare de desfăşurare a campaniei, de asemenea, pentru organizarea zilei votului. Şi, atât timp cât candidaţii respectă aceste măsuri, echipele de campanie respectă aceste măsuri, riscul de răspândire a virusului nu creşte odată cu alegerile”, a declarat Orban astăzi cu ocazia vizitei în județul Argeș.

Ca argument suplimentar, Orban a arătat că în toate ţările în care erau prevăzute alegeri, acestea s-au organizat, și a dat exemplul alegerilor prezidenţiale din Polonia, a celor parlamentare din Croaţia și chiar a apropiatelor alegeri prezidențiale din Statele Unite.

”Gândiţi-vă că Statele Unite au un nivel de răspândire a virusului mult mai are decât nivelul de răspândire din România", a justificat Ludovic Orban, la Pitești, determinarea Guvernului de a organiza alegeri.

Pentru a liniști populația, el a insistat pe respectarea regulilor de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

"Repet, respectarea regulilor pe care le-am stabilit pentru derularea campaniei electorale, de la obligativitatea portului măştii pentru toţi candidaţii şi echipele de campanie, indiferent de indicele de răspândire a virusului, deci asta e în toată ţara, până la limitarea adunărilor publice, am limitat la 20 de persoane în spaţii închise şi la maxim 50 de persoane în spaţii deschise, cu toate regulile de distanţare, de asemenea, regulile privitoare la interacţiunea cu cetăţeanul, inclusiv regulile în care se distribuie materialele electorale, respectare acestor reguli nu permit creşterea riscului de răspândire a virusului", a mai spus Orban.

0
Tagurile:
Ludovic Orban, alegeri
Tematic
Alegeri locale 2020, rezultatele finale OFICIALE București
Pleșoianu le dă cu legea în cap: ALEGERI, NU pe 6 decembrie!
Iohannis, declarații despre pandemie și alegeri

Загрузка...