Lire strline

Românii din Marea Britanie: Ce se întâmplă după ieşirea UK din Uniunea vamală

6102
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea vamală a UE a devenit noua chestiune care intensifică divergenţele cu privire la Brexit în această ţară, în care lucrează peste 230.000 de români

BUCUREŞTI, 6 feb — Sputnik, Doina Crainic. Rămânerea în Uniunea vamală ar garanta comerțul fără taxe vamale, de care beneficiază în prezent Regatul Unit, dar atât conservatorii, cât și laburiştii au respins această posibilitate, scrie independent.co.uk.

Pe de altă parte, ieşirea din Uniunea vamală ar garanta capacitatea de a încheia noi acorduri de liber schimb cu alte ţări.

La rândul său, UE a dat clar de înţeles că altceva în afară de o implicare deplină în Uniunea vamală înseamnă bariere mai mari în calea comerțului. Potrivit publicaţiei britanice, efectul cel mai clar al părăsirii Uniunii vamale este, cel mai probabil, majorarea taxelor, ceea ce va conduce la creșterea prețurilor. În practică, aceasta înseamnă că, în cazul în care Regatul Unit restrânge libera circulație a persoanelor, introducând controale privind imigraţia, nu va mai avea acces complet gratuit la piața unică. Astfel, costurile încheierii afacerilor se vor majora, fiind transferate, în cele din urmă, asupra consumatorilor.

Țări precum Elveția și Norvegia beneficiază de acces fără taxe chiar dacă nu fac parte din Uniunea vamală, dar ambele ţări acceptă libera circulație şi contribuie la bugetul UE.

Marea Britanie ar putea negocia un acord de liber schimb cu UE, așa cum a făcut recent Canada, de exemplu. Aceasta ar însemna că Regatul Unit ar putea avea acces la piața unică pentru a-și vinde produsele, dar nu ar face parte din aceasta — adică ar putea să nu accepte libera circulație a persoanelor. Însă negocierea unui astfel de acord poate dura mulți ani. Acordul comercial dintre UE şi Canada a fost negociat timp de șapte ani.

Poziţii ale politicienilor britanici

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului Theresa May a declarat că poziția guvernului a fost stabilită într-un document de parteneriat viitor privind uniunea vamală.

„Vom părăsi UE și Uniunea vamală și politica guvernului nu presupune să fim membri ai Uniunii vamale sau ai unei uniuni vamale. Acest document stabileşte două opțiuni posibile și este vorba de un acord vamal simplificat și de un nou parteneriat vamal cu UE, a spus purtătorul de cuvând al Theresei May.

Jacob Rees-Mogg, deputat conservator, a declarat că, „părăsind Uniunea Europeană, trebuie să ne eliberăm de sistemul de tarife vamale externe comune, care protejează producători continentali ineficienți, în dezavantajul celor mai săraci consumatori din Regatul Unit".

De asemenea, Matthew Elliott, fost director executiv al campaniei „Vote Leave" („Votaţi pentru ieşirea din UE"), consideră că Regatul Unit nu va putea negocia acorduri comerciale dacă rămâne în Uniunea vamală sau chiar dacă formează „o uniune vamală" cu UE.

„Când 17,4 milioane de persoane au votat pentru ieşire, în 2016, ei au votat pentru părăsirea Uniunii vamale a UE, deoarece o mare parte a votului a fost pentru preluarea controlului asupra politicilor comerciale", a declarat Matthew Elliott.

Acesta a mai spus că, fiind vorba de o economie orientată spre servicii, programul tarifar al UE nu este potrivit pentru economia britanică, deoarece politica comercială a UE este orientată către țările care se bazează mai mult pe agricultură și producție. Prin urmare, consumatorii britanici „pierd, plătind efectiv taxe mai mari pentru bunurile pe care le cumpără", potrivit lui Elliott.

Chuka Umunna, deputat din Partidul Laburist, a declarat că a solicitat insistent ca laburiştii să adopte o poziţie mai clară împotriva „catastrofei" create de conservatori, angajându-se să menţină Regatul Unit în piața unică, „pentru a proteja muncitorii, consumatorii și mediul", și în Uniunea vamală după Brexit.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al liderului laburist Jeremy Corbyn, a transmis că Partidul doreşte un acord final prin care avantajele date de uniunea vamală să fie menţinute.

„Vrem un acord final prin care să fie păstrate beneficiile aduse de Uniunea vamală. Opțiunile pentru atragerea avantajelor oferite de Uniunea vamală nu ar trebui desconsiderate", a afirmat acesta.

6102
Tagurile:
Consecințe, ieșire, Uniunea vamală, UE, Marea Britanie
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Tematic
Brexit: Drepturilor cetățenilor UE în perioada de tranziție nu vor fi aceleași
Politica imigraţiei post-Brexit: pentru care cetăţeni europeni se vor cere vize
Ameninţare mai mare la adresa UE decât Brexit: Ce se întâmplă în Europa de Est
Brexit: a fost anunțată data finală a perioadei de tranziţie
Brexit. Veste bună pentru românii din UK privind taxele pentru permise de şedere
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Bugetarii în pericol: sporurile vor fi reduse

11
Florin Cîțu a anunțat că adoptă memorandumul privind reducerea sporurilor bugetarilor chiar în ședința de Guvern de azi.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a anunțat pe ordinea de zi din ședința de Guvern de astăzi se va afla și memorandumul privind tăierea sporurilor bugetarilor. Astfel, la punctul 7, Cîțu vorbește de un memorandum cu tema ”Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

De asemenea, în ședința de astăzi urmează a fi analizate și propunerea ca personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii că persoane fizice, acte care vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. De asemenea, Guvernul vrea să clarifice situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer, mai anunță Cîțu, care mai spune că în ședința de azi intră și adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G..

11
Tagurile:
Florin Cîţu, bugetari
Tematic
Lovitură pentru bugetari: premierul Orban, anunț despre șomajul tehnic
Salarii majorare pentru o categorie de bugetari: primesc sute de lei în plus
Profesorii, vizați-oficial de BNR: bani puțini pentru bugetari

Загрузка...
Secția terapie intensivă a unui spital din București

Coronavirus în România, 15 aprilie: cifrele momentului

20
Reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică informează care este situația infectărilor cu noul coronavirus pe teritoriul României până astăzi, 15 aprilie 2021.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Autoritățile precizează că, Până astăzi, 15 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.020.301 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 925.395 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.852 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 25.800 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore, de ieri dimineață de la ora 10.00 și până astăzi, la aceeași oră, au fost raportate 195 de decese - 109 bărbați și 86 femei, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt,  Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 10 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 44 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 70 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 49 decese la categoria de peste 80 de ani.

Majoritatea deceselor înregistrate – 183 - sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.050. Dintre acestea, 1.518 sunt internate la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.061.866 de teste RT-PCR și 749.153 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.132 teste RT-PCR (16.640 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.492 la cerere) și 11.385 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 56.925 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.605 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 46.380 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 128 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.333 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 552 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Polițiștii și jandarmii au aplicat, ieri, 14 aprilie 2021, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 4.721 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 913.590 de lei.

Prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Autoritățile reamintesc cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Referitor la situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.501 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.773 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.118 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 46 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 2 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 3 în Singapore, 3 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația și Finlanda. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 189 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Reprezentanții GCS subliniază că aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În intervalul 1 aprilie – 8 aprilie 2021, au fost raportate 27.513.674 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.  

Datele publicate de către Johns Hopkins CSSE, care vizează numărul cetățenilor vindecați,   continuă să fie actualizate zilnic.

20
Tagurile:
România, coronavirus
Tematic
România a depășit un milion de cazuri de Covid 19
Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn
Orașele UE, lovite în weekend de noi proteste împotriva restricțiilor COVID-19

Загрузка...