Roni

Rogozanu: Urlă salariile mari, sunt vaiete de o nesimţitre apocaliptică

207
(reînnoit 18:33 05.02.2018)
E firesc să te înfurii că ți-a scăzut salariul de la 6.000 la 5.000 de lei când milioane de conaționali primesc mai puțin de 2.000 de lei pe lună?

BUCUREȘTI, 5 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Au stârnit indignare informațiile potrivit cărora unele salarii mari, din sectorul public sau din mediul privat, ar putea să scadă.

Editorialistul Costi Rogozanu ironizează vehemența acestor atitudini.

"Realitatea e că munca la privat a cunoscut metamorfoze incredibile în ultimul deceniu, metamorfoze cu care politicieni, bugetari, analișți nu mai au nici o treabă: nu înțeleg, nu îi interesează sau mai curând preferă orbire ideologică totală", scrie Rogozanu, pe platforma Vox Publica.

"Codul muncii a făcut praf asocierea. Sindicatele care au rezistat se confruntă cu demobilizare continuă. Bulele sunt diverse, cum spuneam, avem muncă în spațiul corporatist la limita precarului, există corporatistul care se simte la adăpost cu un salariu bun și drepturile la locul lor, există bugetarul precar, bugetarul de lux, funcționarul înalt care se crede ales direct de vreun zeu și, într-un final, o mare armată de rezervă care-și vinde munca cum poate afară sau aici, în condiții de vulnerabilitate totală", mai scrie editorialistul.

Amintind structura angajaților din România — "milioane cu salariu minim, milioane cu salariu mediu de vreo 2.000 şi jumătate lei şi o minoritate cu peste 4.000 de lei pe lună" — acesta crede că nemulțumiții care își clamează supărarea sunt rupți de realitate.

"Cine urlă acum? Nu urlă cei care au fost puși de PSD să ceară patronului să-i lase măcar cu salariul de anul trecut, deși prețurile au tot crescut la supraviețuirea de bază. Urlă salariile mari, mai ales bugetare. Nici măcar salariile medii. Grefierii fac grevă. La redacție am primit plângerea unui funcționar de la un muzeu județean că îi scade slariul de la 5.800 de lei la 4.600. Polițiștii sunt foarte supărați că salariile mari sunt lovite zdravăn", spune Costi Rogozanu.

"Ce trebuie să înţelegem e că vaietele cu salarii de peste 1.000 de euro sunt de o nesimţire apocaliptică în condiţiile în care în mediul privat predomină salarii aproape la jumătate. Ori încerci o alianţă credibilă şi normală cu acei oameni plățiţi prost, ori măcar taci din gură, oricum îţi vor rezolva cumva şefii partinici problema. Dacă un soi de bun simţ social nu-ţi spune că scăderile de la 1.500 la 1.300 de euro nu au nici o treabă cu drama României reale, m-am gândit să ţi-o spun eu înainte să ne împui capul cu ce specializat şi important eşti tu", arată comentatorul.

207
Tagurile:
salarii mari, ironie, scădere, reacții, Costi Rogozanu, România
Tematic
Deşi nu şi-au primit salariile, 360 profesori aşteaptă minuni
Programatorul IT câștigă 6 salarii minime
Școală, profesor

Asalt asupra școlii: profesorii își duc crucea mai departe

158
Din păcate, dascălii tac: știu că nu îi susține nimeni dacă ridică puțin capul din tablete, așa că preferă să rabde și să meargă mai departe.  

Premierul României, Ludovic Orban, ne-a spus, probabil după o gândire îndelungată și o cântărire a situației din țară că tabletele pe care le-au primit elevii ca să facă ore online – bine, acolo unde s-a întâmplat asta – nu sunt ale lor și că, de fapt, statul exercită un control în mod discreționar.

Acesta a cerut autorităților locale și unităților școlare să achiziționeze tablete, pentru că tabletele nu se dau definitiv familiilor.

”Se dau într-o formă de comodat. E posibil ca într-o localitate nivelul de răspândire a virusului să scadă și atunci tabletele pot fi recuperate și pot fi distribuite într-o altă localitate în care crește numărul de infectări și e necesar învățământul online”, a declarat Orban.

Cu alte cuvinte, va fi un adevărat du-te vino cu tabletele. Și dacă ele se strică, pe umerii cui pică răspunderea: pe umerii celui care a semnat inițial contractul? Cum se va face noua distribuție? Se va semna un nou contract de comodat? Dacă situația epidemiologică din localitatea de unde au plecat tabletele se agravează, iar problema se extinde la nivel național, câți copii vor fi efectiv lipsiți de dreptul de a putea învăța?

Nu cumva prin aceste acțiuni se îngrădește au chiar se elimină dreptul copiilor la educație și la instruire?

Acesta ar fi încă un asalt asupra școlii, după o serie întreagă de bâjbâieli și declarații fără acoperire ale ministrului Educației și Cercetării. Timp de câteva luni, de la debutul pandemiei de coronavirus și instituirea stării de urgență în România, Monica Anisie a vorbit despre scenarii la care se lucrează – și pe care nu le-a prezentat niciodată publicului, a dat de înțeles că, după starea de alertă se va putea reveni normal la școală – ceea ce nu s-a întâmplat etc.

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării nu a precizat cum anume se vor derula orele online la clasele primare – în special la clasa pregătitoare și la clasa întâi, acolo unde se pune problema, în special, de adaptare.

Prea multe întrebări au rămas fără răspuns, iar profesorii sunt nevoiți să se descurce așa cum pot.

Cât va mai merge ”și așa” în învățământ?

158
Tagurile:
Profesori, școală

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Orban ia în vizor directorii de școli, pe tema COVID-19

432
Premierul României a vorbit despre tendința crescătoare a numărului de infectări cu noul coronavirus, de aceea a cerut comitetelor județene pentru situații de urgență o intensificare a controalelor pentru respectarea măsurilor. 

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. România a depășit, ieri, 2000 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. În acest context, premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declarații.

Acesta a precizat că, în școli și universități, deciziile care se iau la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență trebuie să țină cont cu strictețe de reglementările legale – de hotărâri de Guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. Premierul a subliniat că deciziile nu depind ”de bunul plac al unor directori de școli”.

”Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”, a punctat Orban.

Acesta a adăugat că a solicitat comitetelor județene să ia decizii de carantinare oriunde situația se impune, fie că vorbim de localități, fie de zone.

După numai două săptămâni de școală, este greu de evaluat răspândirea virusului datorată de începerea anului școlar.

”Eu transmit mesajul asta: copilul este expus celui mai mic risc de infectare a unui copil, în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului”, a declarat Orban.

În cazul unui adolescent, însă, riscul de infectare este mai mare, acesta fiind mai liber și interacționând fără supravegherea unui adult. Referitor la numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Premierul a subliniat că, potrivit evaluărilor existente, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă.

432
Tagurile:
Ludovic Orban, COVID-19, coronavirus, școli
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Nicușor Dan

Va fi prăpăd în Capitală: anunțul lui Nicușor Dan

0
Primarul general ales al municipiului București a precizat că, atunci când va prelua funcția, va realiza un management de avarie referitor la situația rețelelor de termoficare, adică a căldurii și apei calde din Capitală.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Problema apei calde și căldurii din București se află și pe agenda primarului general ales al municipiului București, Nicușor Dan. Acesta spune că este o problemă de urgență, care vine iarna asta și a amintit că ELCEN a comunicat faptul că, din pricina faptului că nu s-au făcut reparații în cursul verii, cantitatea de apă pe care ei trebuie să o introducă în rețea este de trei ori mai mare decât în 2016 și că se apropie de limita de la care nu se mai poate.

Nicușor Dan a explicat că iarna aceasta tot ce se poate face este să aibă pregătite materiale pentru intervenții de urgență, echipe pentru intervenții de urgență și detectoare de avarii, astfel încât specialiștii să meargă direct la locul unde este avaria.  

Potrivit lui Nicușor Dan, vor fi sute de avarii.

”O să fie sute de avarii, nu putem să le evităm. Totul este să intervenim cât mai repede pe ele şi să le spunem celor afectaţi cât timp durează", a adăugat primarul general ales al municipiului București.

El a insistat pentru eficientizarea sistemului actual, în detrimentul centralelor de bloc sau de apartament, care necesită redimensionarea reţelelor de gaz şi totodată poluează, notează economica.net.

Acesta a subliniat că este vorba despre niște chestiuni logistice pentru care unica soluție rezonabilă este rezolvarea sistemului de termoficare așa cum este el.

0
Tagurile:
București, Nicușor Dan
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...