Earthquake

ACUM: Două cutremure au zguduit Vrancea

215
Două cutremure de adâncime au zguduit România în această dimineață, fiind fixate de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

BUCUREȘTI, 3 feb — Sputnik. Două cutremure, cu magnitudini de 3,4 și 2,6 grade pe scara Richter au fost înregistrate în dimineața zilei de sâmbătă în județul Buzău, România, zona seismică Vrancea.

Ambele au fost de mare adâncime. 

Primul a fost mai mare, de 3,4 grade, și s-a produs la ora 03:00:26, la adâncimea de 124.4km. Cutremurul a fost fixat în apropierea următoarelor orase: Nehoiu(14km), Covasna(44km), Întorsura Buzăului(46km), Mizil(49km), Vălenii de Munte(51km), transmite INFP.ro.

Al doilea a avut o intensitate mai mică, de 2,6 grade și s-a produs la ora 08:50:12 la adâncimea de 95.7km. Cel din urmă a fost înregistrat în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu(30km), Buzău(44km), Mizil(50km), Râmnicu Sărat(55km), Covasna(56km).

Cutremur în Vrancea
© Photo : infp.ro
Cutremur în Vrancea

 

215
Tagurile:
cutremur, INFP, România, Vrancea
Manuale

An școlar 2020-2021: probleme mari cu manualele, acuzații grave!

55
Editorii avertizează că elevii care intră în clasa a opta nu vor avea, în primele zile de școală, manuale noi. De ce s-a ajuns în această situație.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cu toate că, până la începerea noului an școlar – care oricum nu se știe în ce formă se va derula - mai e destul timp – problemele încep să se adune.

Una dintre acestea este cea referitoare la manuale, editorii atrăgând atenția că elevii de clasa a opta ar putea să înceapă anul școlar fără manuale noi.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să înceapă reevaluarea manualelor depuse la licitație după 90 de zile de la încheierea depunerii contestațiilor. Mai exact, potrivit lui Marian Șuță, directorul general al Centrului din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, licitația a fost demarată în decembrie, față de alți ani când a început cu trei luni mai devreme.

”Practic aceste 3 luni au fost anulate de o decizie a CNSC-ului venită la 90 de zile. Nu ne așteptam”, spune Șuță.

Înnoirea curriculară ajunge în anul școlar 2020-2021 să se aplice la clasa a opta. Din acest motiv, elevii vor susține examenul de Evaluare Națională 2021 cu o altă structură a subiectelor, în concordanță cu noua programă.

În data de 5 decembrie 2020 au fost lansate procedurile de licitație în vederea asigurării a 58 de titluri de manuale pentru clasa a opta în anul școlar viitor. Procedura a fost derulată tot prin Centrul Național de Evaluare și Examinare – CNEE - din subordinea sa, în calitate de autoritate contractantă, notează edupedu.ro.

Editorii au emis, șapte luni mai târziu, avertismentul că manualele nu vor ajunge pe bănci și că, acum, de vină ar fi o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Potrivit CNSC, au fost depuse 25 de contestații din partea editurilor și multe cereri de intervenție voluntară din partea MEC. Soluționarea contestațiilor a început abia în iunie, deși contestațiile fuseseră depuse în aprilie.

Aproape toate contestațiile au fost admise, așa că manualele se reevaluează.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
probleme, manuale, școală

Загрузка...
Roni

Majorarea pensiilor 2020 - ministrul Finanțelor ”se spală pe mâini”

42
Florin Cîțu intervine în scandalul generat de faptul că Guvernul Orban nu majorează pensiile cu 40 de procente și face afirmații care vor crește și mai mult tensiunile deja existente în rândul opiniei publice.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministrul Finanțelor spune că se va putea face o majorare a pensiilor cu 10 procente în contextul creșterii investițiilor.

În schimb, nici nu se pune problema unei creșteri cu 40%.

Demnitarul susține că majorarea pensiilor, așa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanțare și a subliniat că acest lucru nu are nici o legătură cu creșterea economică.

Astăzi, în România, a subliniat Cîțu, există o problemă cu criza economică. Demnitarul a luat în calcul posibilitatea ca oamenii să intre în șomaj tehnic și a subliniat că în 2020 s-au plătit 4 miliarde de lei doar pentru șomaj tehnic.

Mai mult, acesta a punctat că sunt oameni care poate nu își găsesc de lucru, că șomajul explodează în Europa, că economiile sunt la pământ și, cu toate acestea, Guvernul României face eforturi să majoreze pensiile cu zece procente.

În schimb, decizia majorării nu îi aparține lui, ci Guvernului din care face parte. El doar va fi chemat pentru a prezenta situația.

În cazul în care ar exista o decizie politică de majorare a pensiilor cu 40% Cîțu a spus că va susține că „din acel moment, România o să fie închisă pe piețele internaționale, nu o să mai putem finanța nimic (...), bugetul va exploda”, potrivit dcbusiness.ro.

Cîțu a adăugat că acest 10% în 2021 înseamnă un punct procentual la cheltuieli și că reprezintă enorm pentru un an care va fi dificil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Majorare, Pensii

Загрузка...
Victor Ciutacu

Ciutacu de pământ cu Arafat ”Te asigur ferm tu ești ultimul care decidă”

0
E greu de crezut că un cetățean originar din zona cea mai fierbinte a lumii vine în România, pune la punct serviciul de intervenție și salvare, este cuplat la stat – și NU are legătură cu serviciile!

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Raed Arafat a lansat de ideea că există ”o adevărată campanie” prin care lumea e îndemnată să nu respecte măsurile impuse în pandemie. Pe de altă parte, șeful DSU l-a atacat dur pe Victor Ciutacu pentru că reputatul jurnalist l-a criticat.

Depășește Raed Arafat măsura – și confundă funcția pe care o deține și atribuțiile aferente cu un fel de comandă militară într-o stare de asediu? E posibil, după ultima declarație, de-a dreptul șocantă: ”libertatea individuală are limitele ei”.

O enormitate, evident, pentru care un demnitar și-ar fi pierdut locul, în mod normal. Desigur, o circumstanță atenuantă ar fi probleme de interpretare a limbii române, în cazul medicului de origine siriano-palestiniană.

Pe de altă parte, apare o ciudățenie – NU au existat reacții, nici ale presei, nici ale politicienilor! Victor Ciutacu a remarcat asta: ”Doctore, când a zis Prună o chestie asemănătoare, a luat țara foc, ție ți se tolerează”.

”Tu ești tratat cordial, cu înțelegere”, scrie Ciutacu, argumentând ironic – ”Că ești băiat bun, că ai parteneriate media puternice și bine consolidate, că ai servit pe toată lumea, că ai spate solid de la băieții cu ochi albaștri”.

Are Arafat asemenea combinații? Sincer, e greu de crezut că un cetățean originar din zona cea mai fierbinte a lumii vine în România, pune la punct serviciul de intervenție și salvare, este cuplat la stat – și NU are legătură cu serviciile! Poate în visele unui copil!... De fapt, ar fi chiar nefiresc să fie altfel, dar de aici și până la atitudinea lui Arafat e distanță mare.

De aceea, Victor Ciutacu îi transmite lui Arafat un mesaj dur: ”Vreau să te asigur ferm că tu ești ultimul care să decidă până unde se întinde libertatea mea. Și că, dacă îți faci iluzii că nu e așa, o să ai o uriașă surpriză; neplăcută...”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Raed Arafat, Victor Ciutacu

Загрузка...