Dinu Săraru

Dinu Săraru, maestrul freamătului, căutătorul clipei

97
(reînnoit 22:09 31.01.2018)
Dinu Săraru trebuie să știe tot, nu pentru vreun interes mare sau mic, ci pentru că asta e viața lui - să afle, să cunoască!

BUCUREȘTI, 31 ian — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Scriitorul există dincolo de persoană, prin cărțile sale. Subscriu, cu câteva excepții, probabil din subiectivism. I-am cunoscut îndeaproape pe câțiva, le-am fost ucenic, prieten, supărat pe ei, și iar de la capăt, într-un carusel al sorții.

Pe Dinu Săraru nu pot să-l văd doar prin rândurile cărții, pentru că îl aud, îl aud lângă mine. Și nu oricum, ci punând, cu aparent lipsită de scop curiozitate, o întrebare. Apoi încă una, și încă una, și încă o sută! Nimeni nu știe să descoasă, să afle atât de mult de la interlocutor ca Dinu Săraru.

E și un dar, însă în primul rând e interesul lui sincer, real, pentru tot! Dinu Săraru trebui să știe tot, nu pentru vreun interes mare sau mic, ci pentru că asta e viața lui — să afle, să cunoască!

Fizic sau dincolo de înțelegere, oficial sau ezoteric, religios sau politic, totul face parte din clipa lui Dinu Săraru. Iar această clipă nu e ca a placizilor săi contemporani — toți putem purta acest epitet în comparație cu el! — ci e una cu o vibrație specială, un freamăt multiplu.

În viață, Dinu Săraru a fost șef de multe ori, un conducător cu perfomanțe, exigent mai ales într-o privință, dar în cea mai dificilă: să faci ceea ceea ce trebuie. Dumnezeule, ce greu e să fii tânăr, plin de orgoliul romantic al propriei valori — și să dai peste unul ca Dinu Săraru, te aștepți să fie bătrân și supus rigorilor vârstei — și când colo e mai aprig, mai dornic de a pătrunde tot, cum scriam mai sus, de a fla tot!

La Slătioara, Corneliu Vadim Tudor , Dinu Săraru si Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului
© Photo : Facebook EU Marius
La Slătioara, Corneliu Vadim Tudor , Dinu Săraru si Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului

Ce presă frumoasă nu am făcut cu Dinu Sărăru, din vina mea, ce învățătură de minte am tras de la Dinu Săraru, pentru ca, ulterior, să scriu atâta presă frumoasă! Nu, a fi orgolios nu e un păcat pe care să-l repoșeze Dinu Săraru, pentru că el este un orgolios, dar are și un argument pentru asta — există, există cu adevărat!

Mi-aduc aminte de o replică, când îmi părea rău să-l fi supărat, mi-a răspuns, în viteza Sărindarului, printre atâtea umbre ale ziariștilor frenetici, "ca să mă supăr pe tine, trebuie mai întâi să exiști!". Nici în culmile existenței mele nu am uitat replica asta, clipa aceea.

Sunt oameni pe care nu pot să-i uit, îmi pare rău, aș vrea să traiască în mintea mea prin operă, dar, nu, Dinu Săraru trăiește în mine ca om — spirit al veșnicei căutări.

Dinu Săraru a împlinit 86 de ani, Dinu Săraru este același venerabil, mai dornic de a căuta decât ucenicul.

Viața lui e o permanentă, fremătătoare căutare a clipei. Acesta e Dinu Săraru, ca viață.

Ca operă, e al timpului fără sfârșit.

97
Tagurile:
omagiu, aniversare, Dinu Săraru, România
Miron Cozma

Miron Cozma, fulminant: ”Cîţule! Dacă vrei o mineriadă, pot o fac oricând!”

56
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului îl previne pe premierul Florin Cîțu să nu se joace cu drepturile minerilor, că poate reveni în fruntea lor cu o nouă mineriadă – ”Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine!”

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Cel mai puternic și temut lider sindical de după 1990, Miron Cozma a avut o intervenție fulminantă la România TV, punându-i în vedere premierului Cîțu că poate aduna în stradă 11.000 de mineri!

”Îi spun inclusiv premierului Cîţu: citeşte istoria evenimentelor cu mineri!”, a declarat Cozma. ”În 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata în stradă. În 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri”.

Ori, spune Cozma, la ora asta sunt 4.000 de mineri din Valea Jiului şi cu 7.000 din Gorj – ”Sunt 11.000, Cîţule!”.

”Dacă vrei o mineriadă, pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti pe mine - nici tu, nici alţii!”, a declarat Miron Cozma.

Inginerul Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a făcut aceste declarații pe fondul problemelor din minerit, acutizate la minele de subteran.

În cursul protestelor recente, a fost scandat numele celebrului și controversatului lider al mineriadelor care au schimbat guverne și au produs victime în Capitală.  Acum, Cozma insistă pentru rezolvarea problemelor minerilor, mai ales în contextul în care de la UE vin vești proaste pentru mineri.

***

Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.

În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția  Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.

O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

56
Tagurile:
Florin Cîţu, mineriadă

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

168
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

168
Tagurile:
Horea

Загрузка...
Clotilde Armand

Miron Cozma face din nou ordine în București începe incendiar cu Clotilde Armand!

0
(reînnoit 07:51 01.03.2021)
„Luceafărul huilei” revine în prim plan, de data asta cu un atac dur la controversata primăriță de la Sectorul 1, Clotilde Armand!

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Controversata Clotilde Armand primește un periculos ”mărțișor” din partea lui Miron Cozma, celebrul lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma cere ferm ministrului de Interne să înceapă o anchetă care să vizeze averea Clotildei Armand, referindu-se la ea ca la o ”hoață”.

”În privinţa acestei hoaţe, îl atenţionez pe ministrul de Interne: dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a declarat Cozma la RTV.

Miron Cozma o acuză pe Clotilde Armand că deține ”14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile”.

”Asta în timp ce Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină”, a declarat liderul mineriadelor.

Într-adevăr, declarația de avere a franțuzoaicei este impresionantă, cuprinzând mai multe imobile – printre care case, apartamente și terenuri cu diverse destinații.

***

Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.

În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția  Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.

O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.

0
Tagurile:
Clotilde Armand

Загрузка...