Seismograf

Cutremur de noapte în Vrancea: Activitate sporită a treia zi consecutiv

297
Zona seismică Vrancea, în special județul Buzău, este zguduită a treia zi consecutiv de cutremure

BUCUREȘTI, 29 ian — Sputnik. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat duminică seara, ora 23:22:09, un nou cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Magnitudinea acestuia a fost de 3,3 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 104 kilometri, pe coordonatele latitudine 45.5148 și longitudine 26.5248.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu(27km), Buzău(49km), Covasna(51km), Mizil(52km), Întorsura Buzăului(57km).

În aceeași zi, tot în județul Buzău, la ora 10:09:42 (ora Romaniei) s-a produs un alt cutremur, de această dată cu magnitudinea 2.7 pe scara Richter, la adâncimea de 124.6km.

Cutremurul a fost fixat în apropierea orașelor Nehoiu(2km), Întorsura Buzăului(38km), Vălenii de Munte(39km), Covasna(43km), Slănic(45km).

Este a treia zi consecutiv de cutremure în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Pe 26 ianuarie au fost două cutremure, de 3 și, respectiv, 3,1 grade pe Richter. Pe 27 ianuarie s-a produs un cutremur cu magnitudine mai mare, de 3,5 grade, la o adâncime de 91,2 kilometri.

Cutremure în Vrancea, captură ecran
© Photo : infp.ro
Cutremure în Vrancea, captură ecran

 

 

297
Tagurile:
Richter, grade, magnitudine, Seism, Cutremure, județul Buzău, Vrancea, România
Tematic
Două cutremure în zona Vrancei și Galați, azi dimineața
ALERTĂ: Cutremur în România. Cel mai puternic din acest an

Doliu în arta mondială! Un geniu al muzicii și filmului a decedat!

67
(reînnoit 10:55 06.07.2020)
A fost nominalizat de șase ori la premiile Oscar – câștigându-l în 2007 și 2016 -  a câștigat trei premii Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA și multe alte premii de cinema europene și mondiale

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii – și, probabil, cel mai mare din istoria muzicii de film,  italianul Ennio Morricone a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, la Roma.

Agenția Russia Today arată că, săptămâna trecută, marele artist a suferit un accident, o fractură de femur.

Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, în ”cetatea eternă”, Un prodigioasa carieră  a compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale, primind,  în 2007, premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film.

De altfel, a fost nominalizat de șase ori la premiile Oscar – câștigându-l în 2016, pentru filmul lui Quentin Tarantino ”The Hateful Opt”. Cu acea ocazie a devenit cea mai în vârstă persoană care a câștigat un Oscar.

Ennio Morricone a câștigat trei premii Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA și multe alte premii de cinema europene și mondiale de-a lungul carierei sale.

Marele compozitor italian va avea loc o înmormântare privată ”în spiritul sentimentul de smerenie care i-a inspirat întotdeauna activitatea și vieța”, a anunțat luni prietenul și avocatul familiei Morricone, Giorgio Assumma.

Compozitorii italieni Nino Rota, Ennio Morricone și mai tânărul Savio Riccardi au ridicat muzica de film la nivelul de artă, de capitol separat în cadrul artei sunetelor.

În plan mondial, românii au dat două nume uriașe în muzica de film – Eugen Doga, compozitorul moldovean care a marcat marea artă sovietică și rusă, și Vladimir Cosma, considerat un geniu al muzicii de film franceze. Pe plan intern, muzica lui Adrian Enescu reprezintă o pagină de excepție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67

Загрузка...
Traian Băsescu

SRS: ”Băsescu venea la mine la 4-5 dimineața cu sticla de whisky băută pe trei sferturi”

334
Iată cine a ajuns să gestioneze destinele României – și să o implice într-o politică externă agresivă la adresa Rusiei și Chinei - și  cine a creat condițiile apariției ”Statului paralel”

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Sorin Roșca Stănescu, fost patron de trust de presă și om politic, este de mult timp locuitor al zonei rezidențiale de la Snagov. Totodată, el a fost unul dintre prietenii lui Traian Băsescu, în perioada dinaintea mandatelor prezidențiale.

Ce legătură este între aceste aspecte – SR Stănescu a povestit într-un interviu ”special”, dat de pe șalupa sa lui Mihai Gâdea, într-un interesant ocol periplu prin fața vilelor din Snagov.  

”Traian Băsescu a fost cel mai fascinat de Snagov - i-a plăcut”, povestește Sorin Roșca Stănescu. ”Nu știu dacă-i iubea pe bogați, eventual îi invidia”.

Pe de altă parte Băsescu, ”prin natura meseriei lui, era apropiat de apă și cred că din acest motiv era pasionat de Snagov”.

”Cât mai eram prieteni și de-abia ajunsese președinte, tot îmi propunea să vină la Snagov să ne plimbăm cu șalupa, dar eu nu acceptam să-l primesc decât singur, iar el insista să vină cu SPP-iștii”, povestește Sorin Roșca Stănescu.

Desigur, chiar și Băsescu trebuia să respecte un minim de protocol, am spune. Dar, atenție la ce urmează, pentru că îl definește în parte pe fostul președinte:

”Înainte să ajungă președinte venea la mine la 4-5 dimineața cu câte o sticlă de whiskey băută aproape pe trei sferturi și povesteam, aici pe Snagov”, a declarat Sorin Roșca Stănescu la ”Sinteza zilei”.

Desigur, chiar dacă pare can-can, este o povestioară care arată cine a ajuns să gestioneze destinele României – și să implice țara într-o politică externă agresivă la adresa Rusiei și Chinei, cu consecințe încă greu de apreciat. Dar, mai ales, cine a creat condițiile apariției ”Statului paralel” – și cine a adus la putere, ”i-a făcut oameni”, pe unii care acum dau lecții la televizor în calitatea de lideri ”liberali”.

Despre asta e vorba în povestirea lui Sorin Roșca Stănescu. Și despre asta…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

334
Tagurile:
SRS, Traian Băsescu

Загрузка...
An areal view of the Austrian petrol refinery plant OMV near Vienna

Acuze grave: OMV ”au preferat taie un combinat chimic de mărimea Doljchim”

0
Cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae face afirmații incredibile, despre o afacere de acum 10 ani – ”afacerea Doljchim”. Ce spune despre reprezentanții OMV.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. La momentul de față, în România se discută despre apariția unor noi unități chimice. Acestea vor avea ca scop valorificarea superioară a gazului.

Cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae face o serie de afirmații de o gravitate extraordinară despre o afacere de acum zece ani, ”afacerea Doljchim”, combinatul chimic din Craiova care a fost demolat la șase ani de la privatizare.

Niculae este proprietarul grupului de firme Interagro – aflate acum în insolvență – și dorește să repornească toate combinatele chimice pe care le deține. Este vorba despre șase combinate chimice.

Afaceristul precizează că a negociat foarte mult cu austriecii de la OMV cumpărarea combinatului, dar că aceștia au făcut o mișcare de ultim moment și s-au răzgândit. Mai exact, austriecii au preferat să vândă combinatul la fier vechi, cu toate că Niculae spune că le oferise un preț mai mult decât avantajos. Este vorba despre o sumă triplă pentru preluarea combinatului.

În schimb, potrivit lui Niculae, austriecii ar fi cerut vehement ca toate utilajele care ar fi putut fi folosite ulterior în alte fabrici chimice din România, ca piese de schimb, să fie tăiate.

„Au negociat cu mine un an de zile vânzarea Doljchim Craiova. Am bătut palma, la insistențele lor, pe suma pe care au vrut ei să o obțină. Asta era joi. Miercurea viitoarea trebuia să ne întâlnim, cu toți avocații, să semnăm contractele, și marți, cu o zi înainte, m-a anunțat fostul lor director general de atunci, austriacul, că ar fi bine să ne vedem câteva minute. Am bănuit că e ceva de rău. A spus că îi e rușine, că e o treabă total neprofesionistă, dar că el este un executant, și a primit dispoziție de la Viena, de la Board, să nu îmi mai vândă mie fabrica, și să o dea la fier vechi. Prețul meu era de trei ori mai mare decât prețul cu care au vândut ei la fier vechi”, spune Niculae.

Omul de afaceri susține că, în negocierile pe care le-a avut, austriecii  au fost foarte duri în legătură cu preluarea tuturor obligațiilor de mediu și de personal.

Potrivit lui Niculae, austriecii ar fi preferat să taie un combinat chimic de mărimea Doljchim decât să îl dea unui investitor român.

La o săptămână după încheierea tratativelor cu Ioan Niculae, austriecii l-au vândut pe o sumă derizorie unei firme din Călărași, la fier vechi. În jumătate de an, combinatul trebuia să dispară, fapt care s-a și întâmplat.

Dezvăluirile lui Ioan Niculae nu se opresc aici. Potrivit acestuia, cei de la OMV au dat instrucțiuni directorului general pe Doljchim de atunci ca nici un obiect, nici un utilaj mecanic, nimic să nu fie vândut ca atare.  Totul trebuia tăiat.

Mai mult, Niculae subliniază că Interagro a oferit de trei ori și ceva mai mult decât a luat OMV pe combinat de la fier vechi. Problema austriecilor, însă, nu au fost banii, iar autoritățile nu și-au pus niciodată întrebări.

”Deci au fost sute de milioane scoase prin Doljchim, nu i-a întrebat nimeni niciodată nimic”, a spus Niculae.

La finalul lui 2009, Petrom, companie privatizată de statul român cu firma austriacă OMV în 2004, a anunțat închiderea combinatului chimic Doljchim Craiova. Acest lucru făcea parte din strategia grupului de a renunța la activitățile de chimie și petrochimie.

În 2010, combinatul este închis efectiv. Atunci, compania a ieșit de pe piața îngrășămintelor chimice. Terenul a fost ecologizat ulterior.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...