Elevi la școală în timpul orelor

Părinţii, elevii şi profesorii vor vacanţe mai lungi

473
(reînnoit 17:58 27.01.2018)
Ministerul Educaţiei Naţionale are toate datele în acest sens. Ce alte informaţii a mai făcut publice.

BUCUREŞTI, 26 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. S-a încheiat perioada acordată consultării publice privind structura noului an şcolar 2018-2019, despre care Sputnik a scris aici.

Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publice rezultatele chestionarului online

Reamintim că întrebările, în număr de cinci, vizau obţinerea şi exprimarea unor opinii referitoare la durata minimă a noului an şcolar, data de începere a acestuia, durata vacanţelor de iarnă şi de primăvară/Paști, precum şi varianta păstrării sau eliminării vacanţei intersemestriale.

Elevi la școală în timpul orelor
© Sputnik / Павел Лисицын

Deşi părinţii acuză numărul prea mare de vacanţe ale elevilor, numărul celor care s-au pronunţat în favoarea unei vacanţe de vară mai lungi a fost de 76,95% din totalul participanţilor la chestionar. A nu se înţelege că numai părinţii şi-au dorit acest lucru, iar declaraţiile lor denotă ipocrizie. Nu. Chestionarul s-a adresat părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice.

Astfel, a fost indicată ziua de luni, 17 septembrie 2018 pentru începerea noului an şcolar.

În ceea ce priveşte vacanţa de iarnă, opiniile au fost, în majoritate, în favoarea unei perioade de 3 săptămâni. Şi anume, un procent de 71,81% din totalul respondenţilor.

Tot majoritari au fost şi cei care s-au orientat către o vacanţă de primăvară/Paști cuprinsă între 20 aprilie şi 5 mai 2019, iar 59,50% au considerat că vacanţa dintre semestre este obligatorie.

Referitor la durata anului şcolar, 50,85% dintre opinenţi sunt de părere că anul şcolar trebuie să aibă 34 de săptămâni.

Ministerul Educaţiei Naţionale face precizarea că rezultatele generate în urma completării acestui chestionar sunt luate în calcul în procesul de fundamentare şi aprofundare a ordinului de ministru privind structura anului şcolar.

Evident, foarte multe persoane acuză, aşa cum precizam mai sus, numărul mare de vacanţe. Totuşi, participarea la acest chestionar a fost liberă, fiecare putând să îşi exprime părerea. Aşa că orice alte luări de poziţie ulterioare denotă doar dezinteres şi dorinţă de scandal.

473
Tagurile:
Școala, elevi, vacanță, chestionar, Ministerul Educaţiei Naţionale, România
Tematic
Provocare: cât trebuie să dureze anul şcolar viitor?
A plecat în vacanţă la bunici, dar şi-a găsit sfârşitul într-o casă părăsită
Deputații moldoveni pleacă în vacanță
Atenţie: recomandările Poliţiei pentru cei care pleacă în vacanţa de 1 decembrie
Avertizare: Ce riști dacă mergi într-o vacanță în Tenerife
Vacanță și călătorii: Cel mai frumos oraș din lume bun pentru vacanță
Se apropie o nouă vacanță: 5 zile libere!
Bucurie pentru elevi: vacanţa de Paşti va fi mai mare
Ghicitul

Sfântul Andrei: tradiții și obiceiuri mai puțin știute

58
Ziua de 30 noiembrie este prilej de mare sărbătoare pentru sute de mii de români care poartă numele Sfântului Andrei. Ziua este marcată, însă, de o serie de superstiții și tradiții, însă prea puțini români știu ce trebuie făcut.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Ziua Sfântului Andrei, sărbătorită în fiecare an pe 30 noiembrie, are, pentru mulți români, și semnificații mai puțin știute.

În popor se păstrează o serie de superstiții și tradiții în legătură cu sărbătoarea Sfântului Andrei. Românii le respectă pentru a-și descoperi viitorul ori pentru a alunga spiritele rele.

Unele din superstițiile legate de această zi sunt înconjurate de domnia spiritelor și de strigoi, iar altele vorbesc despre bogăția anului și despre găsirea perechii în dragoste.

Majoritatea românilor cunosc faptul că ziua de Sfântul Andrei este legată de spiritele celor care nu mai sunt printre noi și de apariția strigoilor în preajma caselor, scrie impact.ro.

Astfel, ca să se simtă în siguranță, mulți români consumă usturoi în ziua de 30 noiembrie. Alții pun câte o bucată de usturoi la colțurile ferestrelor și ușilor.

Această zi prevestește anul care va veni. Românii pun crenguțe de copaci în apă pentru a vedea dacă înfloresc până la Crăciun. Acestea sunt un semn că va fi un an minunat.

De asemenea, ei pun grâu în farfurii și îl lasă până la Sărbătoarea Nașterii Domnului. Dacă încolțește, este semn de belșug.

O tradiție mult mai specială este cea a celor 12 cepe. Oamenii pun câte o ceapă în vase mici. Fiecare ceapă reprezintă o lună a anului. Dacă cepele se strică până la Crăciun înseamnă că acele luni vor fi ploioase. Pe de altă parte, cepele încolțite reprezintă luni cu bogăție.

Fetele nemăritate își pot afla alesul. Ele se așază în noaptea de 30 noiembrie între două oglinzi, având în mână o lumânare, și cred că astfel îl pot vedea pe cel lângă care vor îmbătrâni.

Tot în popor se crede că, dacă o fată face o turtă din aluat sărat, o coace pe cărbuni și o împarte în jumătate, păstrând una dintre bucăți sub pernă, va descoperi cine îi este sortit.

58
Tagurile:
Sfântul Andrei
Tematic
Arhiepiscopia Tomisului, decizie de Sfântul Andrei
Sfântul Andrei - ocrotitorul românilor: mesaje de felicitare
Pelerinaj Sfântul Andrei: ce au decis autoritățile

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, despre deschiderea școlilor: speranțe ruinate

88
Președintele României a vorbit despre momentul posibil al revenirii elevilor în bănci, însă veștile pe care Iohannis le-a dat românilor nu sunt deloc unele îmbucurătoare.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Reîntoarcerea copiilor la școală în România nu se va face prea curând. Aceasta este concluzia declarațiilor pe subiect făcute de președintele României Klaus Iohannis.

Președintele a explicat că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță.

“În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate și, din păcate, este necesar să se facă învățământ online”, a spus Klaus Iohannis.

Reamintim că, în România, toate școlile și grădinițele au fost închise, pentru o perioadă de 30 de zile, până pe 9 decembrie 2020, ca urmare a unei decizii prin care președintele și premierul au suspendat descentralizarea deciziei de închidere/deschidere a școlilor în timpul pandemiei COVID-19.

Abia la începutul săptămânii viitoare, părinții și elevii vor afla dacă unitățile de învățământ rămân închise sau dacă se deschid de pe 9 decembrie.

Iohannis a subliniat că numai de noi depinde o grăbire a deschiderii școlilor.

”Cu cât mai bine respectăm noi regulile, cu atât mai ușor se pot întoarce copiii la școală”, a precizat președintele.

 

88
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Ultima oră: Iohannis schimbă foaia, dă o palmă grea PNL!
Iohannis a promulgat legea: zile libere pentru părinți
Iohannis, apariție neobișnuită: nu a fost recunoscut!
Iohannis, la DSP București: anunț despre sărbători

Загрузка...
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

0
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

0
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...