Conducători auto, autovehicul, circulație rutieră

Atenţie, şoferi: schimbările majore care vi se pregătesc

182
(reînnoit 15:34 26.01.2018)
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Registrul Auto Român iau măsuri care vor avea impact asupra tuturor autovehiculelor din România.

BUCUREŞTI, 26 ian — Sputnik, Doina Crainic. Proiectele iniţiate de ASF şi RAR se referă la inspecţiile tehnice de siguranţă, la înfiinţarea corpului constatatorilor de daună independenţi, precum şi la introducerea unui serviciu de informare rapidă pus la dispoziţie cumpărătorilor de maşini second hand.

Potrivit unui comunicat transmis de ASF, proiectele au fost discutate de prim-vicepreşedintele ASF, Ovidiu Wlassopol, şi de George Adrian Dincă, directorul general al RAR. 

Prima măsură are legătură cu efectuarea inspecţiilor tehnice de siguranţă în cazul vehiculele ale căror sisteme de siguranţă rutieră sunt avariate. În Strategia pentru Siguranţa Rutieră, precum şi în Planul de implementare a acesteia, este prevăzută creşterea siguranţei rutiere prin îmbunătăţirea stării tehnice a parcului auto, iar una dintre măsuri presupune introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere majore. 

Această măsură presupune ca unui autovehicul, ale cărui sisteme de securitate rutieră sunt grav avariate în urma unui accident, să i se suspende inspecţia tehnică periodică (ITP), urmând ca după efectuarea reparaţiei să i se efectueze o verificare a conformităţii stării tehnice. Această verificare va fi obligatorie doar pentru autovehiculele care au anumite tipuri de avarii ce pot pune în pericol siguranţa rutieră. Măsura va avea consecinţe asupra tuturor autovehiculelor. 

Un alt proiect se referă la constituirea corpului constatatorilor de daună independenţi. Proiectul vine în completarea Normei RCA şi va presupune liberalizarea acestei meserii, asigurându-se condiţiile de independenţă, de pregătire profesională şi răspundere a viitorilor constatatori de daună. 

De asemenea, se doreşte introducerea unui serviciu, care va fi pus la dispoziţie de către RAR, cu sprijinul ASF, constând în informarea rapidă a cumpărătorilor de autovehicule la mâna a doua. Mai exact, printr-un sms transmis către RAR, cumpărătorii vor putea afla date despre istoricul kilometrilor unui autovehicul, despre eventuale deficienţe pe care acesta le-a avut în timp, precum şi informaţii generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul.

Măsura vine în contextul în care piaţa auto second hand din România a fost în ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informaţii relevante legate de uzura sau starea tehnică a unui autovehicul.

182
Tagurile:
Strategia pentru Siguranţa Rutieră, inspecţia tehnică periodică, RAR, ASF, șoferi, automobile, România
Tematic
Șoferi beți la volan, obligați să muncească la o morgă - detalii șocante
Poliția Națională luptă cu morile de vânt și face bani pe sărmanii șoferi
Un șofer a fost amendat cu 26 de mii de euro pentru că s-a urcat beat la volan
Atenție, șoferi! Drumurile sunt acoperite cu zăpadă, cum se circulă prin țară
Cum sunt furați șoferii la stațiile PECO, scheme ilicite (VIDEO)
Mii de șoferi amendați în Chișinău și sume astronomice la buget - detalii
Atac la persoană: un leu versus un șofer. VIDEO
De astăzi, șoferii care nu vor face asta vor avea de furcă cu polițiștii
Șoferii din Chișinău în alertă - vezi ultima indicație a ministrului de Interne
Decizia bulgarilor care lovește în șoferii ce au mașini cu numere de Bulgaria
Sindicatul belgian despre șoferii de TIR români: Sunt tratați ca sclavi moderni

Загрузка...