Creier uman

Microchip-brain de dimensiunea unei unghii care va înlocui supercomputerele

183
(reînnoit 19:48 25.01.2018)
Inginerii din Boston lucrează la crearea unui cip care ar putea transmite informații cu o viteză la fel de mare precum cea a creierului uman. Acest lucru ar putea conduce la miniaturizarea tehnologiei supercomputerelor

BUCUREŞTI, 25 ian — Sputnik, Doina Crainic. Prin proiectarea neuronilor şi sinapselor artificiale, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) speră să reproducă puterea de calcul a unui creier uman, potrivit rt.com.

Aproximativ 100 de trilioane de sinapse — canale de transmisie neuronală — permit ca semnalele chimice să circule în creier, determinând funcții motorii, precum mișcarea voluntară.

Prin crearea de sinapse artificiale, oamenii de ştiinţă de la MIT cred că ar putea controla puterea unui curent electric aşa cum acesta se produce între neuronii creierului uman.

Proiectul este explicat în detaliu într-un studiu publicat în revista Nature, studiu condus de Jeehwan Kim, de la Laboratorul de Cercetare în domeniul electronicii de la MIT.

Piața muncii
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Proiectul ar putea conduce la concentrarea capacităţilor unui supercomputer în mici cipuri digitale neuromorfe, potrivit MIT. Totuşi, cercetătorii au dificultăţi în legătură cu gasirea materialului conductor adecvat pentru o sinapsă sintetică.

Echipa intenţionează să creeze un cip neuromorfic care să poată efectua sarcini precum recunoașterea scrierii de mână, nu în simulare, ci în realitate. Kim spune că proiectul privind crearea de sinapse artificiale va permite ca dispozitive de reţele neuronale mult mai mici, portabile, să poată efectua calcule complexe care în prezent sunt posibile numai pe supercomputere mari.

„În cele din urmă, vrem [să creăm] un chip de dimensiunea unei unghii care să înlocuiască un supercomputer mare", a declarat Jeehwan Kim pentru news.mit.edu.

183
Tagurile:
computer minuscul, sinapse artificiale, microcip, MIT, SUA
Tematic
Primul cyborg vine în România. Are cip şi o antenă implantate în craniu (VIDEO)
(VIDEO) Facebook anunţă noua tehnologie: scrierea cu gândul şi auzul prin piele
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

57
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

57
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

56
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

56
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...