BUCUREŞTI, 22 ian — Sputnik, Doina Crainic. Potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şoferii au de astăzi acces la un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA.
Şoferii pot căuta detalii simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului.
„Acest instrument oferă un plus de transparenţă în ceea ce priveşte detaliile contractelor şi, de asemenea, informează în permanenţă asiguraţii cu privire la clasa de B/M în care sunt încadraţi", a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.
Aplicaţia este foarte utilă, întrucât, prin sistemul bonus-malus, tariful poliţelor auto poate fi redus (bonus), dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune, sau mărit (malus), dacă asiguratul a înregistrat daune.
Potrivit noii legislaţii din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), în situaţia în care un asigurat care este persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv, de cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.
Prin interogări succesive — pentru date de referinţă diferite —, acest instrument online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării în clasele de B/M ale autovehiculelor deţinute.
BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Scurta conferință de presă susținută de Marian Mihoci, şeful Serviciului Omoruri, a scos în evidență falsul lansat de ministrul Vlad Voiculescu.
Ministrul a declarat că el a alertat poliția în legătură cu tragicul incident de la Victor Babeş. În schimb, comisarul șef Mihoci spune clar: ”M-am sesizat din oficiu - NU a existat un apel”.
”M-am sesizat din oficiu, în jurul orei 19.30, nu a existat niciun apel la 112 care să sesizeze Serviciul Omoruri despre acest lucru”, a declarat comisarul şef Mihoci, arătând că ”atunci când cadrul procesual-penal va permite, vom reveni cu declaraţii”.
Comisarul șef consideră ca primă ipoteză de lucru ”presiunea mărită în cadrul instalaţiei de oxigen”.
”Din primele date, a rezultat că ventilatoarele montate în această unitate de terapie intensivă mobilă au suferit o disfuncţionalitate, în sensul că alimentarea cu oxigen a fost întreruptă”, spune polițistul, precizând că INML a conchis, după autopsiere, că decesul a fost cauzat de ”insuficienţă respiratorie acută”.
Interesant este cum se va reflecta această difuzare de informații false în spațiul public comisă de ministrul Sănătății – și care vizează o instituție implicată în caz, Poliția?
BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Ministrul Vlad Voiculescu a avut prima conferință de presă după tragedia de la spitalul Victor Babeș.
Ministrul a încercat să lămurească chestiunile legate de prezența lui la Spital și de momentul în care a aflat de gravul incident.
Ministrul susține că a ajuns după ora 18 – și aici apare prima ciudățenie – faptul că NU poate preciza EXACT când a fost anunțat și când a ajuns la spital. Aceasta ar fi fost ușor de văzut, verificând în telefon orele la care a fost sunat sau a sunat.
Întrebare logică – ascunde ceva Voiculescu?
De asemenea, ministru a dat un răspuns uluitor la principala întrebare: când a avut loc incidentul care dus la decesul pacienților?
Ei bine, răspunsul lui Voiculescu a fost unul de… Gîgă: ”Cred că înainte de ora 18”!
Cu alte cuvinte, un interval absurd de mare – sau o bătaie de joc la adresa ziariștilor și a celor care vor să afle detalii.
Prezentă șa conferință, Monica Althamer, secretar de stat al MS, a fost întrebată de ce a durat patru ore transmiterea comunicatului Ministerului Sănătății către presă.
Cu vizibilă aroganță, Althamer a pus la punct presa: ”conform legislației în vigoare, trebuie anunțată familiile pacienților și în ceea ce privește decesul, și în ceea ce privește transferul”.
Întrebări logice – oare atât de mult a durat informarea familiilor și oare nu se putea face în paralel și comunicatul? Trebuiau să treacă mai multe ore până când opinia publică să fie informată?
În concluzie, Vlad Voiculescu susține că a făcut ”tot ce a putut” - dar, de fapt, constatăm că între autorități NU există comunicare și chiar colaborarea are probleme.
Deși cazul era extrem de grav, nu a fost comunicare între ministrul Sănătății, premier și primarul Capitalei. De asemenea, nu e clar CINE răspunde de TIR-urile ATI și cine răspunde de gestionarea lor, mai ales că firma furnizoare susține că NU au existat probleme tehnice.
Știre în curs de actualizare
Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.
Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.
Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.
"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.
"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.