Nicolae și Elena Ceaușescu

„Lui Ceauşescu i-am făcut mere umplute cu miez de nucă. L-am servit şi pe Rege"

273
Ce avea voie să mănânce Nadia Comăneci şi ce desert a primit Ceauşescu care era diabetic. Arome dulci din bucătărie şi poveşti din alte timpuri

BUCUREŞTI, 9 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. Ce poate fi mai savuros decât o cremă de ciocolată sau un măr copt cu nucă? Asocierea acestor produse dulci cu poveşti de viaţă, cu experienţe memorabile creează un cokteil irezistibil pentru oricine vrea să evadeze, preţ de câteva clipe, din cotidian…

Portalul newsbv.ro prezintă povestea maestrului bucătar Petru Ciocan, al cărui destin — şi a cărui mâncare — s-a intersectat cu personalităţi precum Nicolae Ceauşescu, Nicu Ceauşescu, Regele Mihai, Nadia Comăneci şi Ion Iliescu.

Venit din Vaslui, Petru Ciocan a început să înveţe tainele bucătăriei o dată cu înfiinţarea şcolii profesionale de turism, în anii 1974-1976, la Predeal. „Cum se spunea atunci, venisem „cu foamea în gât", dar îmi şi plăcea foarte mult să gătesc" povesteşte maestrul bucătar pentru newsbv.ro.

Împreună cu colegii săi, Petru Ciocan l-a servit chiar pe Nicolae Ceauşescu, care venea împreună cu preşedintele Republicii Zimbabwe, Canaan Banana şi lua masa la Vânătorul. Liderul comunist suferea de diabet şi, din acest motiv, desertul său trebuia pregătit cu multă grijă. „Şi Ceauşescu, şi Ion Iliescu, mai târziu, când au venit la Mioriţa, eu le-am creat meniul, inclusiv desertul. Fiind cu diabetul, lui Ceauşescu i-am făcut mere umplute cu miez de nucă, iar sosul de ciocolată l-am făcut fără zahăr, doar cu gălbenuş de ou" povesteşte maestrul.

Se pare că lui Ceauşescu i-a plăcut mult desertul pregătit, deoarece a venit ospătarul lui personal şi, arătând farfuria goală, i-a spus lui nea Petrică faptul că liderul comunist… mai doreşte o porţie.

Multe personalităţi ale vremii avea să mai cunoască maestrul bucătar şi fiecare dintre acestea i-a lăsat o amintire. „Au fost multe delegaţii de „Gradul zero", miniştri din zona CAER, dar şi din China", rememorează acesta.

Cel mai impresionat a fost, însă, de modestia Regelui Mihai. „La restaurantul Cheia, l-am servit şi pe Regele Mihai. Cu o delegaţie de vreo 20 de persoane. A fost de o modestie rară, sa pozat pe scările hotelului. Era un om fără pretenţii".

Tot meseria l-a ajutat să cunoască mulţi sportivi. La Ruia, povesteşte nea Petrică, mâncau toate loturile naţionale şi olimpice, cele de atletism, lupte, lupte libere. Din toată această mare de sportivi se identifică o fată, aflată în pragul adolescenţei, care avea să rămână etern în inimile românilor. „Nadia Comăneci a fost. Era micuţă, avea 14 ani. Venea cu Târnoveanu şi Ristea, de la Centrul Olimpic".

Îşi aminteşte că Nadia lua masa seara la Ciucaş, în compania lui Nicu Ceauşescu. Nu acesta este, însă, amănuntul cel mai important. În definitiv, despre legătura Nadiei cu Nicu Ceauşescu s-au scris sute de articole de presă şi subiectul a fost întors pe toate părţile. Pentru maestrul bucătar venise vremea să pătrundă şi alte taine ale mâncărurilor. Şi aceasta deoarece Nadia Comăneci „avea de-a face cu mulţi nutriţionişti". Iată cum a învăţat nea Petrică să facă reţete „pe numărul de calorii". „De exemplu, îmi spuneau să fac o fleică de 800 de grame pentru un halterofil, şi aşa am învăţat să transform produsul final în calorii", mărturiseşte maestrul.

La FC Braşov a cunoscut mulţi jucători cunoscuţi. Este vorba despre Iuliu Tikosi, Valer Sulea, Ioan Drăgan, Sorin Drăgan, Gabor Gerstenmajer, Iulian Chiriţă, Constantin Marcu, Nuţă, Claudiu Mureşan şi mulţi alţii. Nea Petrică spune că şefii de la club nu dădeau bani pentru hrana băieţilor. „Ştiţi ce am inventat? Am făcut un chioşc la stadion, unde vindeam carne, inclusiv ficat la grătar şi făceam bani pentru echipă", a mai povestit acesta.

273
Tagurile:
Rețete, bucate, Nadia Comăneci, Nicolae Ceaușescu, România
Deșeuri electrocasnice

Rabla pentru electrocasnice 2021: începe în curând

15
A mai rămas numai o săptămână până când va debuta Programul Rabla pentru electrocasnice. Bugetul alocat acestui program este de 75 de milioane de lei. Pentru acest an, ministrul Mediului spune că fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Românii care vor să cumpere electrocasnice noi o pot face prin programul Rabla.

În data de 14 mai 2021 va debuta programul Rabla pentru Electrocasnice. Bugetul pentru acest program este de 75 de milioane de lei.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că, în 2021, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget.

Motivul îl reprezintă faptul că, în ediția anterioară a programului, cea mai mare parte a banilor a fost folosită pentru cumpărarea de televizoare.

Demnitarul a explicat că regula de bază este subvenționarea schimbării aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă. Este vorba despre frigider, mașină de spălat, mașină de uscat rufe.

”Sunt cele 3 cu care pornim”, a subliniat Barna.

Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe - și mașinile de spălat vase intră în program, mașini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului, scrie digi24.ro.

O altă etapă a acestui program este dedicată laptopurilor, tabletelor și televizoarelor.

Demnitarul a explicat că, în principiu, la fiecare echipament se predă ceea ce se cumpără, dar că vor fi specificate la fiecare. De asemenea, vor fi și excepții, acolo unde este nevoie de ajutor. În acest sens, a vorbit despre familiile care vor să îi trimită copiii la școală și au nevoie de laptopuri și tablete.

În cadrul acestui program, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++. Condiția este să predea echipamente electronice vechi.

15
Tagurile:
Rabla

Загрузка...
Lei românești, RONI

Recalcularea pensiei de urmaș în 2021: ce acte sunt necesare

33
Dreptul la pensia de urmaș îl poate avea soțul ori copiii. Condiția pentru ca supraviețuitorii să intre în posesia banilor este ca persoana defunctă să fi fost pensionar sau să fi îndeplinit condițiile pentru a primi pensie.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Pensia de urmaș poate fi obținută de copiii și soțul supraviețuitor, însă în anumite condiții. În primul rând, copiii au dreptul la bani numai până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă îi continuă studiile, până la finalizarea acestora. Trebuie, însă, să știți că urmașii, chiar dacă își continuă studiile, dacă au împlinit 26 de ani nu mai primesc bani.

În situații de invaliditate, survenite pe timpul celor două perioade de mai sus, se acordă pensia de urmaș pe toată durata invalidității.

Pensia de urmaș se poate recalcula la cererea beneficiarului.

Pensia de urmaș se poate recalcula în anumite condiții. Este vorba despre: adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare; valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, precum și depunerea unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia, informează dcbusiness.ro.

Când pot beneficia urmașii de bani? Ei bine, drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. 

Actele necesare pentru obținerea pensiei de urmaș sunt:

  • cerere de recalculare;
  • talon de pensie;
  • actul de identitate al solicitantului: BI/CI;
  • adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Nu sunt necesare adeverințe pentru perioadele de stagiu realizate ulterior datei de 01.04.2001, aceste informații fiind în evidența CNPP, în baza declaraţiei nominale de asigurare depuse de angajator. 

În cazul în care se constată diferențe între sumele stabilite și sau plătite și cele legal cuvenite, recalcularea pensiei de urmaș se face din oficiu ori la la solicitarea pensionarului.

Aceste sume, rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează indiferent de la data de la care provine diferența, termenul de prescripție fiind eliminat complet, pentru situația în care eroarea a fost cauzată de casa de pensii.

33
Tagurile:
2021, Pensie

Загрузка...
Des soldats du feu, image d'illustration

Video: Incendiu la un bloc locativ lângă Lyon - oameni răniți

0
Unsprezece persoane au au avut de suferit în urma unui incendiu izbucnit în Sainte-Foy-lès-Lyon, într-o clădire rezidențială cu opt etaje. Originea incendiului rămâne necunoscută pentru moment.

Un incendiu major a distrus o clădire de apartamente cu opt etaje în seara zilei de 6 mai în Sainte-Foy-lès-Lyon, în suburbia Lyonului, Franța.

Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare, fațada clădirii a fost cuprinsă de flăcări în mai multe locuri.

"Incendiul a început într-un apartament de la etajul cinci și s-a extins la etajele superioare, până la al optulea", a declarat Véronique Sarselli, primarul orașului, pentru Progress, citat de Sputnik France.

„Focul a ajuns apoi pe fațada opusă și s-a răspândit în exterior”, a adăugat ea.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul. Zeci de pompieri au participat la operațiune.

Victime ale incendiului

Unsprezece persoane au fost rănite ușor, otrăvite de fum, potrivit prefectului regiunii Auvergne-Rhône-Alpes și Rhône.

Un total de 60 de rezidenți au fost evacuați și luați sub îngrijire.

LyonMag precizează că 18 familii ar trebui relocate.

0
Tagurile:
video, incendiu, Franța, Lyon

Загрузка...