Miez de zi

Avertismentul unui specialist: somnul în timpul zilei, periculos pentru sănătate

417
(reînnoit 10:58 05.01.2018)
A dormi în timpul zilei poate fi un risc pentru sănătatea ta, avertizează un profesor de la Universitatea California din Berkeley. Pe de altă parte, de ce este total nerecomandabil faptul de a te priva de somnul de noapte

BUCUREŞTI, 5 ian — Sputnik, Doina Crainic. Specialistul american Matthew Walker, profesor la Universitatea California din Berkeley, arată, într-un video publicat de Business Insider, că somnul din timpul zilei are o influența negativă asupra sănătății.

Potrivit profesorului, un pui de somn în timpul zilei poate fi o sabie cu două tăișuri: pe de o parte, poate fi benefic pentru organism și mai ales pentru creier. Dar, pe de altă parte, în timpul zilei, omul „acumulează o stare de somnolență". Și dacă adormiți mai mult de 40 sau 50 de minute, este tulburat ciclul somnului, iar persoana care face astfel poate avea probleme cu adormirea noaptea, ceea ce poate afecta ciclul complet de somn.

În plus, potrivit cercetătorului, somnul în timpul zilei nu ajută la recuperarea unor nopţi nedormite, nefiind un somn de calitate.

„Somnul nu este ca o bancă. Nu poți acumula o datorie și apoi să speri că o poţi «rambursa» mai târziu. Prin urmare, somnul este ceva de genul «totul sau nimic». Nu poți să dormi puțin în timpul săptămânii, apoi să încerci să dormi mai mult la sfârșit de săptămână", spune Walker.

Dacă un om se privează de somn într-o noapte, pierzând astfel cele opt ore de somn, chiar dacă îşi va acorda tot timpul pentru a recupera, în următoarele trei nopți, noaptea nedormită, el va dormi mai mult, dar nu va recâştiga niciodată orele de somn pierdute.

Spre deosebire de sistemul de acumulare a grăsimilor, care permite oamenilor să supraviețuiască în perioadele de foamete, nu există un sistem similar în cazul somnului. Ființa umană este singura specie care se lipsește în mod intenționat de somn fără niciun motiv clar, subliniază specialistul.

Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
© Sputnik / Nicolai Kibich
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
417
Tagurile:
beneficii, ziua, somn, pericol
Tematic
Studiu: Somnul în avion ne poate afecta sănătatea
Studiu: Cea mai periculoasă poziţie de somn în cazul femeilor însărcinate
Sfaturi pentru un somn sănătos: cum luptăm cu insomnia
 Johnson & Johnson Janssen Covid-19 vaccine

Vaccinul Johnson oprit în SUA încă o săptămână

24
(reînnoit 18:57 15.04.2021)
Administrarea vaccinului Johnson & Johnson a fost oprită pentru cel puţin încă o săptămână în Statele Unite

BRUXELLES, 15 apr – Sputnik. Un grup de experţi care s-a reunit ieri în SUA a susţinut că are nevoie de mai mult timp pentru a evalua posibilele legături dintre administrarea vaccinului Johnson & Johnson şi formarea unor cheaguri de sânge grave. Din acest motiv, folosirea vaccinului a fost oprită pentru cel puțin încă o săptămână.

Un grup de experţi s-a reunit la solicitarea Centrelor americane de combatere şi prevenire a bolilor (cea mai importantă agenţie americană de sănătate publică) după ce au fost descoperite şase cazuri de femei care au dezvoltat cazuri grave de cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite după injectarea acestui vaccin. Una dintre acestea, în vârstă de 45 de ani, a decedat. Un al şaptelea caz, cel al unei femei în vârstă de 28 de ani, a fost menţionat în timpul întâlnirii experților de ieri.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost deja administrat la 7.5 milioane de persoane în SUA.

"Nu vreau ca nimeni să sugereze că este ceva fundamental în neregulă cu acest vaccin", a declarat preşedinta comisiei, Beth Bell, precizând că doreşte să poată înţelege şi apăra decizia luată "pe baza unei cantităţi rezonabile de date".

Nu a fost stabilită data următoarei şedinţei a grupului de experţi, dar se aşteaptă ca aceasta să aibă loc într-un interval de şapte până la zece zile.

Conform prezentărilor din cadrul reuniunii grupului, primele şase cazuri identificate au fost toate la femei albe, fără antecedente de cheaguri de sânge, una dintre acestea urmând un tratament contraceptiv oral pe bază de estrogen/progesteron.

Deşi nu s-a demonstrat o legătură cu vaccinarea, oamenii de ştiinţă o consideră "cauza probabilă" a fenomenului.

24
Tagurile:
vaccin
Tematic
UK, anunţul lui Johnson: a doua fază a relaxării – calea către libertate, din ce dată?
Vaccinul Johnson & Johnson, suspendat la 3 clinici din SUA din cauza efectelor adverse
Vaccinul Johnson pentru penitenciarele din România a fost oprit în SUA ca fiind periculos
Vaccinul Johnson nu mai vine în Europa

Загрузка...
SRI

ACUM: Patru imobile evacuate în București, SRI intervine!

286
(reînnoit 17:31 15.04.2021)
Situație extremă în Capitală, patru imobile din cartierul Drumul Taberei sunt evacuate la această oră, Serviciul Român de Informații intervine

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Situație în premieră în România – nu mai puțin de patru imobile sunt evacuate la această oră în foarte populatul cartier Drumul Taberei.

Acțiunea are loc ca urmare a suspiciunii existenței unei bombe – iar specialiștii SRI sunt deja acolo și intervin.

Informația a fost dată printr-un apel telefonic la 112 care anunța existența unei valize suspecte. Imobilele s-a afla la intersecția străzilor Delinești și Târgu Neamț.

286
Tagurile:
SRI

Загрузка...
Paris

Un primar din Franţa, nemulţumit de gestionarea crizei, îndeamnă la „nesupunere civică”

0
(reînnoit 18:58 15.04.2021)
Primarul dintr-o regiune importantă din Franţa, nemulţumit de gestionarea crizei, îndeamnă la „nesupunere civică”. „Dacă este necesar să merg în instanță, voi merge”, a asigurat acesta.

BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. În timp ce situația sanitară din Franța rămâne îngrijorătoare la două săptămâni de la introducerea noului lockdown, gestionarea crizei de către guvern este adesea criticată de medici şi politicieni.

Invitat, pe 13 aprilie, la o emisiune la postul LCI, Xavier Lemoine, primarul municipiului Montfermeil, din Seine-Saint-Denis, regiunea Île-de-France, a afirmat că Franța „a ratat două lucruri esențiale”: „prevenirea și tratamentul timpuriu pentru a evita formele severe” de Covid-19.

„Solicit nesupunere civică, deoarece prejudiciul cauzat populației franceze este cu totul disproporționat față de efectele pe care vrem să le vedem asupra crizei sanitare”, a subliniat primarul.

​Acesta a denunțat faptul că timp de un an, autoritățile publice au menţinut tăcerea „în ceea ce privește prevenirea și tratamentul precoce al bolii”.

„Este păcat pentru că tot ceea ce experimentăm rezultă din această ocultare sistematică. Acum, dacă este necesar să merg în instanță, voi merge, pentru că toate acestea le-am trăit, le-am scris, le-am afirmat”, a adăugat Lemoine, citat de Sputnik France

La întrebarea gazdei emisiunii dacă un primar poate solicita neascultare civică, Lemoine a explicat:

„Articolul II din Declarația Drepturilor Omului prevede că atunci când opresiunea este vădit disproporționată, există necesitate și datorie”, a precizat primarul.

Raportul anual al Curții de Conturi din Franţa, făcut public la 19 martie, denunță lipsa mecanismelor de anticipare în fața epidemiei din partea statului.

Analizând „efectele concrete și managementul operațional”, Curtea de Conturi a indicat că serviciile de îngrijire erau „slab pregătite” în fața Covid-19 și necesitau „reforme structurale”.

Această lipsă de pregătire explică, de asemenea, incapacitatea serviciilor spitalicești de a gestiona afluxul masiv de pacienți din martie 2020.

În prezent, pentru a contracara răspândirea epidemiei, guvernul se bazează pe „măsuri suplimentare de blocare”. De asemenea, un obiectiv al său este campania de vaccinare accelerată.

0
Tagurile:
Franţa
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit
Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V

Загрузка...