medic

„În calitate de medic simt jignită am fost tratată ca şi infractor!”

167
(reînnoit 22:16 03.01.2018)
Un medic de familie acuză erori ale Sistemului Unic Informatic şi susţine că veteranii de război ar putea rămâne fără tratament

BUCUREŞTI, 3 ian — Sputnik, Georgiana Arsene. Un medic de familie din Bucureşti a trimis o scrisoare deschisă primului ministru al României ca reacţie la faptul că, în data de 20 decembrie 2017, i-a reţinut suma de 840,96 lei din factura cabinetului. Dr Dana Victoria Zoiţanu susţine că reprezentanţii Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti (CASMB) nu au ţinut cont şi nici nu au dat un răspuns contestaţiei formulată de aceasta, la care a anexat documente justificative.

Scrisoarea a fost publicată pe Blogurile Medicilor de Familie.

Despre ce este vorba? Medicul a primit o notificare — în data de 13 decembrie — referitoare la Decizia nr. 10/24.07.2015 a Curţii de Conturi a României, rezultată în urma misiunii de audit financiar efectuat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Notificarea este datată de CASMB 28.11.2017, dar ea a fost informată de existenţa actului în 8 decembrie şi a intrat în posesia documentului cinci zile mai târziu. Documentul specifică faptul că medicul figurează cu debite la CASMB pentru neîndeplinirea prevederilor contractuale. Este vorba despre prescrierea unor reţete în anul 2014, motiv pentru care urmau să îi fie reţinute aceste debite, cu dobânzi şi penalităţi calculate din 2014 până în 2017, adică exact cei 840, 96 lei.

Pacientul a minţit în declaraţie

În aceste condiţii, dr. Zoiţanu spune că a verificat în evidenţele cabinetului din 2014 şi a constatat că este vorba despre 11 reţete eliberate pentru doi pacienţi cu boli cronice. „Un pacient are pensie în valoare de mai puţin de 700 RON şi a dat declaraţie pe proprie răspundere că nu are alte venituri, conform legislaţiei în vigoare în 2014". Până aici, nici o problemă, numai că medicul este informat de CASMB, printr-o notificare, că acel pacient ar figura în evidenţele ANAF şi cu alte venituri, din dobânzi. Având numai declaraţai pe proprie răspundere a pacientului, medicul nu avea alte informaţii legate de starea financiară a acestuia. „Cu bună credinţă nu am solicitat pacientului altceva decât prevedea legislaţia în vigoare — talonul de pensie şi declaraţia pe propria răspundere" notează medicul în scrisoarea adresată lui Mihai Tudose.

Acuzată că a dat reţete unui veteran de război

„A doua impunere se referă la reţetele acordate lunar unui pacient veteran de război, în vârstă de 90 de ani, în prezent. (…) acest pacient este chiar tatăl meu! (…) documentaţia şi dovada categoriei de asigurat — legitimaţia emisă în anul 2004! — a fost înregistrată la CASMB şi apoi validată de casa de asigurări de mai multe ori în ultimii ani, când informaţia dispărea din evidenţele electronice ale CASMB şi chiar CNAS — vestitul SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat — n.r.)".

În aceste condiţii, CASMB putea verifica simplu calitatea de asigurat a veteranilor solicitând informaţii de la Asoiaţia Naţională a Veteranilor de Război.

„În calitate de medic care am prescris aceste reţete pacienţilor mei atunci când au avut nevoie de tratament mă simt jignită că am fost catalogată drept infractor. Cu ce am greşit?" se întreabă dr Zoițanu.

Întrebarea privind dovezile vinovăţiei sale nu sunt singurele care rămân fără răspuns. Şi aceasta deoarece nu se ştie cum vor fi trataţi, în continuare, veteranii de război.

Anomalia a pornit de la faptul că, în contractul încheiat între medicii de familie şi Casa de Asigurări de Sănătate nu se specifică cine se face vinovat pentru erorile date de Sistemul Informatic. În acest sens, dr. Zoițanu crede că ar fi benefic ca în contract să se specifice precis cine se face responsabil.

„În acest context mă adresez dumneavoastră să interveniţi pentru ca aceste schimbări ale contractului să se producă şi, de asemenea, astfel de situaţii în care ne sunt imputate sume pentru reţetele emise în urmă cu 3 ani să nu mai fie posibile. Am fost informaţi de casele de asigurări că vor mai urma şi alte astfel de notificări şi imputări pentru sume din ce în ce mai mari. (…) colegelor mele din Bucureşti cu mai mulţi pacienţi veterani sau cu pensii mici li s-au reţinut şi 2000 şi 4000 RON!".

Urmarea este că situaţia medicală a veteranilor devine incertă. Medicii de familie nu ştiu cum să procedeze pentru a prescrie tratament acestei categorii a populaţiei. Iar această stare de fapt este prezentă în toată ţara, nu doar la nivelul capitalei. „Cum le prescriem tratamentul? De ce nu au verificat CNAS şi CASMB informaţiile înainte să arunce măcar o umbră de acuzaţie asupra veteranilor care sunt demni de tot respectul nostru?" îşi încheie medicul Zoiţanu scrisoarea adresată primului ministru al României.

167
Tagurile:
sănătate, Rețetă, Medici, România
Tematic
Moldova: Prețurile la 360 de medicamente au fost modificate
Important pentru părinţi: cum combatem corect febra la copii. Sfatul medicului
De ce medicii insistă asupra vaccinării
Medicamentul care va dispare din farmacii. Luați-l cât mai aveți timp
Medic: Cum se atrofiază creierul unui copil care stă prea mult timp la computer
Avertisment: Apocalipsa post-antibiotică şi sfârşitul medicinii moderne
Vindecarea totala a orbirii. Noua tehnologie care revoluționează medicina
Avertizarea medicilor: Ce boli grave rişti dacă sari peste micul dejun

Загрузка...