Ciocolată

Studiu: ciocolata ar putea dispărea peste 40 de ani

109
(reînnoit 22:38 17.05.2018)
Plantațiile de cacao, cultură din boabele căreia este fabricat dulciul mult îndrăgit, peste 3 decenii și ceva vor fi într-un mare pericol din cauza temperaturilor ridicate și secetei

BUCUREȘTI, 2 ian — Sputnik. Cercetătorii de la Universitatea din California studiază probabilitatea utilizării tehnologiilor de modulare a genelor CRISPR pentru crearea culturilor rezistente la noile condiții climaterice, se spune într-un articol publicat în The Independent.

Profesorul Myeong-Je Cho, directorul secției genomului plantelor, lucrează la crearea unui soi de cacao capabil să supraviețuiască într-o climă foarte uscată și călduroasă, care va domina peste câteva decenii pe planetă. Potrivit savantului, acest lucru va fi posibil cu ajutorul noii tehnologii, care, prin modificarea artificială a ADN-ului, ar putea spori profitabilitatea cultivării cacao.

Boabele de cacao se cultivă doar pe o fâșie îngustă a unei suprafețe împădurite, aflată aproximativ la 20 de grade latitudine, la nord și sud de ecuator, unde temperatura și umiditatea vor rămâne neschimbate în decursul anului. Acum, peste jumătate din materia primă provine doar din două țări, aflate în Vestul Africii — Coasta de Fildeș și Ghana.

Savanții subliniază că în următoarele decenii aceste regiuni vor deveni nepotrivite pentru cultivarea boabelor de cacao. Potrivit datelor Direcției Naționale a Studiilor Oceanice și Atmosferice din SUA, spre anul 2050 temperaturile tot mai înalte vor împinge regiunile de creștere a acestei culturi la peste 1000 de metri în sus, pe terenuri montane, multe dintre acestea fiind în prezentspații naturale protejate.

109
Tagurile:
ciocolata, studiu, cercetători, savanți, Myeong-Je Cho, Ghana, Coasta de Fildeș, California
Tematic
Atenţie la dulciurile pe care le consumaţi de Anul Nou

Загрузка...