Ciocolată

Studiu: ciocolata ar putea dispărea peste 40 de ani

111
(reînnoit 22:38 17.05.2018)
Plantațiile de cacao, cultură din boabele căreia este fabricat dulciul mult îndrăgit, peste 3 decenii și ceva vor fi într-un mare pericol din cauza temperaturilor ridicate și secetei

BUCUREȘTI, 2 ian — Sputnik. Cercetătorii de la Universitatea din California studiază probabilitatea utilizării tehnologiilor de modulare a genelor CRISPR pentru crearea culturilor rezistente la noile condiții climaterice, se spune într-un articol publicat în The Independent.

Profesorul Myeong-Je Cho, directorul secției genomului plantelor, lucrează la crearea unui soi de cacao capabil să supraviețuiască într-o climă foarte uscată și călduroasă, care va domina peste câteva decenii pe planetă. Potrivit savantului, acest lucru va fi posibil cu ajutorul noii tehnologii, care, prin modificarea artificială a ADN-ului, ar putea spori profitabilitatea cultivării cacao.

Boabele de cacao se cultivă doar pe o fâșie îngustă a unei suprafețe împădurite, aflată aproximativ la 20 de grade latitudine, la nord și sud de ecuator, unde temperatura și umiditatea vor rămâne neschimbate în decursul anului. Acum, peste jumătate din materia primă provine doar din două țări, aflate în Vestul Africii — Coasta de Fildeș și Ghana.

Savanții subliniază că în următoarele decenii aceste regiuni vor deveni nepotrivite pentru cultivarea boabelor de cacao. Potrivit datelor Direcției Naționale a Studiilor Oceanice și Atmosferice din SUA, spre anul 2050 temperaturile tot mai înalte vor împinge regiunile de creștere a acestei culturi la peste 1000 de metri în sus, pe terenuri montane, multe dintre acestea fiind în prezentspații naturale protejate.

111
Tagurile:
ciocolata, studiu, cercetători, savanți, Myeong-Je Cho, Ghana, Coasta de Fildeș, California
Tematic
Atenţie la dulciurile pe care le consumaţi de Anul Nou

Admitere liceu 2020. Mii de elevi au rămas nerepartizați

186
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Rezultatele repartizării computerizate a elevilor de clasa a opta care au obținut minim nota de trecere la Evaluarea Națională au fost făcute publice astăzi. Din păcate, nu toți elevii vor deveni liceeni…

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Liceul rămâne un vis frumos pentru 8500 de elevi care au rămas nerepartizați în această sesiune de admitere la liceu.

admitere
© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, cei mai mulți dintre aceștia sunt în București, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu și Neamț.

Motivul apariției acestei situații poate fi determinat de faptul că respectivii candidați nu au completat un număr suficient de opțiuni pe fișele de înscriere.

Și aceasta pentru că 1.882 dintre cei rămaşi nerepartizaţi au medii între 7 şi 9.56.

Mai mult, pe lista candidaților nerepartizați este chiar un elev c media zece la absolvirea claselor V-VIII, iar a cărui medie generală la admitere este 9.56. Elevul este din Giurgiu.

Copilul a candidat la licee din București, însă nu a fost repartizat.

Cel de-al doilea de pe listă este tot din Giurgiu, cu media generală 9,54, informează edupedu.ro.

Din fericire, nu e totul pierdut, deoarece pentru acești elevi mai urmează o a doua sesiune de admitere prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. La nivel național mai sunt 3400 de locuri rămase neocupate.

Calendarul complet pentru a doua etapă de admitere poate fi consultat aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
Liceu, Elevi
Tematic
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

COVID-19: Accesul românilor, interzis şi restricţionat în 19 ţări europene –lista completă

18769
(reînnoit 16:19 10.07.2020)
România a ajuns pe locul întâi în Europa la creşterea numărului de noi cazuri, atingând joi un nou record de confirmări zilnice: 614 de cazuri confirmate în 24 de ore. În acest context, mai multe state au interzis accesul românilor pe teritoriul lor.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Mai multe ţări europene fie au interzis accesul românilor pe teritoriul lor, fie au impus diferite restricţii, după cum urmează:

În Austria, începând din 9 iulie, ora 00:00, toți cetățenii care călătoresc din România vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria, potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, citate de gazetaromaneasca.com.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, s-a anunţat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, iar în cazul unui test negativ nu va fi necesară măsura autoizolării.

În Bosnia și Herțegovina, cetățenii români pot tranzita ţara în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

În Cipru, românii trebuie să prezinte, la intrarea în ţară, dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

În Danemarca, începând cu 27 iunie 2020, s-a permis intrarea pe teritoriul său și turiștilor rezidenți în statele membre ale UE, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). Această listă este actualizată săptămânal, în fiecare zi de joi. În prezent, România se regăsește pe lista deschisă.

În Estonia, cetățenii români care intră în această ţară sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, țara noastră având o rată a infectărilor care este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori.

În Finlanda, românii pot intra doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

În Grecia, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura în cazul turiștilor care sunt testați pentru COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv.

De asemenea, potrivit aceleiași surse oficiale, începând cu 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore, cum era valabil inițial. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt precizate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

În ceea ce priveşte Irlanda, până pe 20 iulie, autoritățile irlandeze impun pentru toți cetățenii care sosesc în Irlanda obligativitatea de a completa un formular de localizare. După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

În Islanda, înncepând din 15 iunie, călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale, vor putea opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. În perioada 15 – 30 iunie, testarea a fost gratuită, iar din data de 1 iulie fiecare testare va costa 15.000 ISK (aprox. 100 EUR). Pasagerii în tranzit, persoanele care dețin un certificat eliberat de autoritățile medicale islandeze conform căruia au avut deja o infecție cu COVID-19 și copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină.

În Letonia, obligația autoizolării pentru 14 zile după sosirea în această ţară se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți din România.

În Lituania, se permite accesul cu recomandarea autoizolării timp de 14 zile de la intrarea în țară, pentru cetățenii sau rezidenții permanenți ai României.

Malta interzice complet accesul românilor pe teritoriul său.

Muntenegrul a impus, începând cu 6 iulie, ca toate persoanele care sosesc în această ţară din Serbia să fie plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile de la data intrării. Cetățenii români sunt sfătuiți de MAE ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

În Norvegia, începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor rezidenți în state ale spațiului Schengen și SEE, dacă situația îmbolnăvirilor se va menține la un nivel scăzut. Totodată, se va renunța la obligativitatea intrării în carantină pentru persoanele care vin din țări/regiuni cu un nivel acceptabil de infecții. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate sigure va fi elaborată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi făcută publică în data de 10 iulie. Situația îmbolnăvirilor va fi monitorizată permanent și, la fiecare 14 zile, se va face o actualizare a listei statelor/regiunilor exceptate. În prezent, accesul românilor nu este permis.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, cetățenii români care călătoresc în această ţară dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista excepțiilor, valabilă din 10 iulie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Statele de pe lista țărilor exceptate de la restricții de călătorie sunt: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam.

Olanda, începând din 9 iulie, a recomandat ferm cetățenilor care se deplasează din România în această ţară să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Republica Moldova interzice până la data de 15 iulie 2020 intrarea pe teritoriul ei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor.

În ceea ce priveşte Slovacia, cetăţenii români nu au acces pe teritoriul Republicii Slovace în scop turistic, de afaceri, personal. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maximum 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

În Slovenia, tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții). Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18769
Tagurile:
COVID-19, Români
Tematic
Când Vestul se teme de Est: directivă împotriva transportatorilor români, votată în PE
Scandalul Sparanghelul lovește și în Austria: spații de cazare imunde pentru români
Calvar pentru pasagerii români: coloană de 12 km la intrarea în Grecia

Загрузка...

SUA vor pedepsirea Rusiei și Chinei pentru tentativa de ”înfometare" a sirienilor

0
(reînnoit 19:01 10.07.2020)
Secretarul de stat american consideră că Rusia și China ar trebui pedepsite pentru că abuzează de dreptul de veto în cadrul ONU.

În ajun, țările au blocat rezoluția cu privire la ajutorul umanitar acordat Siriei. Belgia și Germania au propus lăsarea a două puncte de control de la granița Turciei și ATS, dar Moscova și Beijingul nu au fost de acord cu acest lucru.

Rusia are propriul proiect de rezoluție. Care sunt motivele ascunse ce au provocat nemulțumirea americanilor – aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Siria, Rusia, SUA, China
Tematic
Merkel cere o poziție unitară a Uniunii Europene în relația cu China
Zaharova a comentat confruntările dintre SUA şi China
China și India vor să facă pace la graniță după un scurt conflict sângeros
China lansează cea mai inteligentă mega hidrocentrală din lume - FOTO, VIDEO
China nu se lasă intimidată de Washington – ia măsuri contra presei din SUA

Загрузка...