Moș Crăciun

Este bine pentru copii creadă în Moş Crăciun? Ce spun psihologii

306
Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători. Totuşi, mulţi părinţi se întreabă dacă e bine ca micuţii lor să fie făcuţi să creadă în Moș Crăciun și cum se vor confrunta cu dezamăgirea când vor afla adevărul. Cum trebuie să procedeze părinţii creştini.

BUCUREŞTI, 22 dec — Sputnik, Doina Crainic. Moș Crăciun cu elfii şi renii săi fac parte dintr-o lume fictivă, spun mulți specialiști. Potrivit acestora, Moș Crăciun reprezintă unul dintre acele rituri care îi ajută pe copii să crească, scrie Sputnik France.

La sfârșitul copilăriei, vor înceta să mai creadă în „magia lui Moș Crăciun" şi vor lua contact cu realitatea.

Astfel, potrivit Annei Bacus, psiholog și autor al cărții „Copilul tău de la trei la șase ani", „înainte de vârsta de 4-5 ani, înainte ca mintea lor să începe să reflecteze, copiii confundă realitatea cu imaginarul".

„Faptul de a crede în existența lui Moș Crăciun nu îl protejează pe copil de viața reală, ci îl menţine în lumea magică copilăriei", scrie ea.

Un alt psiholog, Nathalie Parent, subliniază acest rol al „magiei" Crăciunului în dezvoltarea imaginației copiilor.

„Este important pentru dezvoltarea copilului, pentru adaptarea sa la viață și la dificultățile pe care le cuprinde, să-i fie stimulată imaginația", explică psihologul în articolul „Moș Crăciun: importanța funcției imaginative".

În plus, aceasta este o ocazie ca părinții să transmită valorile lor mai departe, copiilor, să perpetueze tradițiile. Această transmitere a valorilor și tradițiilor prezintă mai multe beneficii, inclusiv împărtăşirea de trăiri şi bucurii și generozitatea, dezvoltarea conștiinței sociale și a sentimentului de apartenență, dezvoltarea răbdării, spun psihologii.

Totuşi, alţi psihologi spun că a-i lăsa pe copii să creadă că Mos Craciun există este doar „o minciună".

Potrivit unui studiu realizat de psihologii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, a-i minţi pe copii despre existenţa lui Moș Crăciun le-ar putea submina serios încrederea în adulţi. Ar fi chiar mai rău dacă această minciună ar fi motivată de dorința egoistă a adulților de a-și retrăi copilăria decât de a-i cufunda pe copii într-o lume a basmelor.

Părinţii se întreabă care ar fi cea mai bună modalitate prin care poate fi spus copiilor adevărul și până la ce vârstă poate copilul să creadă în Moș Crăciun. Béatrice Copper-Royer, psiholog specializat în problemele copiilor și adolescenților, spune că vârsta-limită ar trebui să fie de 8 ani.

„Ei ies din copilărie, când imaginarul este atotputernic și când cele mai extraordinare lucruri sunt posibile: pentru ei, zâne, dragoni și Moş Craciun sunt reali. Dar, după această vârstă, încep să distingă imaginarul de realitate", explică ea.

De asemenea, psihanalistul Dominique Tourrès-Gobert a spus, pentru revista Psychologies, că adevărul trebuie dezvăluit copiilor într-un mod care să nu îi rănească, întrucât ei sunt încă foarte sensibili la această vârstă. Dacă Moş Crăciun nu există, totuşi există dragostea pe care el o întruchipează şi cu care părinţii îl înconjoară pe cel mic. Părinţii trebuie să-i „însoţească" în acest drum de la iluzie către realitate.

Totuşi, pe de altă parte, nu este nevoie să îi minţim pe copii. Mulţi părinţi ortodocşi i-au învăţat pe copiii lor că Moş Crăciun este de fapt Sfântul Nicolae, care a existat real şi care este unul dintre cei mai iubiţi Sfinţi ai creştinătăţii. Sărbătoarea Sfântului Nicolae este aşteptată cu nerăbdare de foarte mulţi copii, care ştiu că Sfântul, care este şi ocrotitor al copiilor, le aduce daruri. De altfel, cum se precizează într-un articol pe doxologia.ro, „Numele de Moș Crăciun (traducerea englezescului «Santa Claus») este o versiune americană a cuvântului olandez «Sinterklaas», o formă prescurtată pentru „Sint Nikolaas" (Sfântul Nicolae)".

De asemenea, de Crăciun, este mai recomandabil să transmitem copiilor, în locul „magiei" lui Moş Crăciun, sensul autentic al sărbătorii, care este Naşterea Domnului. În acest sens, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, îi îndeamnă pe părinţi să transmită copiilor „duhul frumos, plin de lumină şi de puritate al praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos, aşa cum ni-l pune la îndemână spre trăire Sfânta noastră Biserică Ortodoxă şi aşa cum l-am trăit odinioară şi îl trăim fiecare în parte, adică prin jertfa de a merge la biserică şi de a vă împărtăşi cu Sfânta Cuminecătură, prin bucuria colindelor care Îl vestesc pe Pruncul Sfânt al Betleemului, prin dragostea întâlnirii cu membrii familiei, prin bunătatea şi milostivirea darurilor făcute copiilor dumneavoastră, dar şi celor sărmani, amărâţi şi abandonaţi, prin sinceritatea relaţiilor cu semenii dumneavoastră, prin nevinovăţia sufletului şi prin trăirea credinţei ortodoxe cu toate fibrele fiinţei".

Episcopul Huşilor mai spune că „de modul cum le transmiteți credința Bisericii noastre copiilor dumneavoastră, depinde frumusețea și curăția neamului nostru românesc".

Preasfinţitul Ignatie atrage atenţia asupra faptului că, în aceste vremuri dominate de materialism şi consumism, oamenii au uitat semnificaţia sărbătorii, iar copiii sunt lipsiţi de lumina, frumuseţea şi valorile morale pe care le-o pot sădi în suflet această sfântă sărbătoare, dacă ar ajunge să îi cunoască adevărata semnificaţie.

„Din păcate și fără a generaliza, în aceste vremuri dominate de un consumism feroce, semnificația sărbătorii Nașterii Domnului este amplu căptușită de materialism. E mult mai simplu să te zbați pentru achiziționarea unui brad sau a unei rețete culinare, specifice acestor sărbători, decât să te lași pătruns de nevinovăția Pruncului născut în ieslea Betleemului, decât să asimilezi, în tăcere și rugăciune, atât cât este cu putință omului, taina de negrăit a coborârii lui Dumnezeu-Omul printre noi oamenii", a spus Episcopul Huşilor în pastorala sa de Crăciun.

Adresându-se părinţilor, episcopul le spune cum trebuie să procedeze dacă vor să aibă copii integri şi „nemânjiţi de urâtul păcatului".

„Dacă vreți să avem copii integri și nemânjiți de urâtul păcatului și al necinstei, nu îi lăsați să fie educați de ideologiile seducătoare și teroriste ale progresiștilor liberali, adică ale celor care au drept temă centrală a propagandei lor furibunde necredința, renunțarea la tradiție, apărarea intereselor de grup, nu ale persoanei unice ca și chip a lui Dumnezeu și lupta de clasă între necredincioși și credincioși", a subliniat PS Ignatie.

306
Tagurile:
Cred, copii, cadouri, daruri, Moș Crăciun

Un simptom neobișnuit al cancerului

16
Nivelul ridicat de calciu în sânge ar putea fi un indicator al dezvoltării cancerului, spune medicul rus, Alexander Measnikov.

BUCUREȘTI, 13 aug - Sputnik. Nivelul ridicat al calciului în sânge poate poate fi un indicator al dezvoltării cancerului, spune medicul și prezentatorul TV Alexander Measnikov,  citat de RIA Novosti

"Dacă analizele arată un nivel ridicat al calciului, atunci aceasta este… fie o funcție crescută a glandelor paratiroide, fie oncologie", a spus el în emisie la canalul TV Russia 1.

Medicul a menționat că, în primul caz, această cifră este considerată moderată, cu un indicator de până la 13 mol per litru. Pentru cancer sunt caracteristice cifre mai mari.

Measnikov a recomandat ca la cea mai mică suspiciune să fie efectuat testul la hormonii paratiroidei.

"Dacă hormonii sunt în normă, atunci nu este vorba de oncologie. Poate fi o intoxicație cu vitamina D", a explicat specialistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Pericolul mortal din apa de la robinet - mii de decese cauzate de cancer în Europa
Alimentele banale care duc la cancer și boli de inimă - iată „lista neagră”
Tehnologia de cancer: Asociația Pro-Consumatori avertizează, lumea iese în stradă
Bolnavii de cancer:”Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu e prea târziu!”
Opt produse care te feresc de cancer - detalii

Загрузка...
Furtună în Chișinău

Vremea se strică în aceste regiuni alertă meteo de vijelii şi grindină

333
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo de cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru mai multe judeţe astăzi până la noapte. Zonele afectate.

BUCUREŞTI, 12 aug – Sputnik. ANM anunţă că, în intervalul 12 august, ora 12:00 – 12 august, ora 23:00, este în vigoare o avertizare meteo de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astfel, în acest interval, la munte, în jumătatea de nord a Olteniei și a Munteniei, precum și în sud-vestul Transilvaniei și al Moldovei vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...50 l/mp. Potrivit ANM, manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

Instabilitate atmosferică temporar accentuată - zone afectate
Instabilitate atmosferică temporar accentuată - zone afectate

În acelaşi interval, în Bucureşti vremea va fi călduroasă, cerul va avea înnorări trecătoare şi, mai ales spre seară și la începutul nopții, probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

333
Tagurile:
prognoza meteo

Загрузка...