Seismograf

Cutremure în România, Vrancea a revenit în forță

263
(reînnoit 13:00 12.12.2017)
Serie de cutremure în România, datele seismului principal depășesc limita normalului zonei

BUCUREȘTI, 12 dec — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, zi agitată în zona de foc a României. Conform datelor Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, încă de la prima oră a zilei a avut loc cel mai puternic seism al perioadei.

Mai precis, la 00:15:123.9 a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur cu magnitudinea de 3.9 — 4.0 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost situat în apropierea orașului Nehoiu, adâncimea de declanșare fiind la 128.1 kilometri.

Unda seismică s-a produs timp de 30.5 secunde, la extremitate ea atingând și Capitala României. Iată aici o hartă a distribuirii undei pe durata celor 30.5 secunde.

Harta cutremur România, captură ecran
Harta cutremur România, captură ecran

După circa 4 ore, tot în zona seismică Vrancea, s-a produs un nou cutremur, la adâncime mult mai mică, poate o consecință a cutremurului de adâncime de la miezul nopții.

Cutrenurul s-a produs la ora 04:52:17, la o adâncime de doar 22 de kilometri, având magnitudinea de 2.1 pe scara Richter. Epicentrul e situat în apropierea limitei județelor Vrancea și Buzău, la 11 Kilometri de municipiul Râmnicu Sărat.

După încă o oră, în același areal a avut loc un cutremur asemănător, la o adâncime de 30 kilometri. Cutremurul s-a produs la ora 05:45:37 și a avut 2.2 pe scara Richter. Localizarea — la cca 15 kilometri de Râmnicu Sărat.

Cutremurul principal vine după o perioadă de pauză, deci apariția unui asemenea fenomen nu este ceva care să creeze panică. Datele seismului principal depășesc limita normalului zonei (cca 3 grade pe Richter), dar având în vedere periodicitatea producerii unor asemenea "depășiri" el se încadrează în limitele statistice.

263
Tagurile:
seism, cutremur, Vrancea, România

Загрузка...