foudre

Secretele pe care companiile aeriene preferă nu le dezvăluie

157
(reînnoit 23:02 02.12.2017)
De ce cei doi piloți au platouri cu mâncare diferite? Ce se va întâmpla dacă fulgerul lovește aeronava la mijlocul zborului? Există locuri unde vă puteți simți în siguranță? Răspunsurile la aceste întrebări frecvente v-ar putea lăsa perplecși

BUCUREȘTI, 3 dec — Sputnik. Astăzi, avionul rămâne un mijloc de transport confortabil și rapid, pe care milioane de oameni îl aleg în fiecare an. S-ar putea să credem că le cunoaștem ca pe buzunarul nostru, totuși, aceste aparate de zbor nu încetează să ne surprindă.

Fulgerul nu sperie niciun avion

Fiecare avion este lovit de fulger în plin zbor cel puțin o dată pe an sau la fiecare 1500 de ore de zbor, chiar dacă piloții încearcă să evite norii de furtună. Dar dispozitivele moderne sunt complet pregătite pentru acest tip de eveniment.

Astfel, sunt asigurate protecții pentru a preveni o pană severă. Punctul slab este rezerva de kerosen. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nici un accident cauzat de fulger nu s-a mai produs din 1963.

Există locuri sigure în avion?

Administrația Federală a Aviației (FAA), agenția guvernamentală responsabilă de reglementările și controalele privind aviația civilă din Statele Unite, declară că nu există nici un loc sigur în aeronavă.

Cu toate acestea, unele studii spun contrariul. De exemplu, rata mortalității în caz de accidente în rândul pasagerilor din spatele avionului este de 32%, din mijlocul aeronavei această cifră este de 39%, iar a celor din față este de 38%.

De ce lumina este stinsă la aterizare?

În ciuda numeroaselor zvonuri despre acest lucru, lumina în aeronavă la aterizare este stinsă, astfel încât ochii călătorilor se pot obișnui cu întunericul în caz de evacuare de urgență.

Având în vedere că o evacuare trebuie să dureze maximum 90 de secunde, nu există timp de pierdut pentru adaptare.

Camerele secrete ale echipajului în unele avioane

În timpul zborurilor pe distanțe lungi, unii membri ai echipajului lucrează până la 16 ore pe zi. Deci, pentru a-și recăpăta puterile, în avioanele de tip Boeing 777 și 787 Dreamliners sunt prevăzute camerele mici.

În mod normal, aceasta este o cameră ascunsă în spatele unei scări, cu șase și 10 paturi și o baie.

De cecei doi piloți au platouri cu mâncare diferite

Răspunsul este foarte simplu. Cei doi piloți primesc diferite feluri de mâncare la bord pentru a evita otrăvirea simultană a alimentelor. Chiar înainte de zbor, mesele sunt preparate în două lanțuri separate.

De ce unele avioane lasă urme alb pe cer

Pe cer apar dungi albe datorită condensării vaporilor de apă produși la arderea combustibilului.

Atunci când vaporii transparenți de apă vin în contact cu atmosfera rară și rece, se transformă imediat în numeroase cristale microscopice de gheață. Ele difuzează lumina ca norii. Durata traseelor ​​depinde de cantitatea de soare și de umiditatea din atmosferă.

Dacă aerul este uscat și însorit, cristalele de gheață se evaporă foarte repede. În caz contrar, urmele pot rămâne câteva zeci de minute.

157
Tagurile:
Siguranță, piloți, pasageri, Companii aeriene, Avion, secrete
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, anunțul care lasă perplex România!

279
Un anunț despre situația reală a infectărilor cu Coronavirus care șochează – și care impune o dezbatere urgentă între specialiști, nu doar între autorități cu prea puțină calificare în domeniul virusologiei și bolilor infecțioase.

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Reputatul medic Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut un anunț care poate șoca multă lume – mai ales pe cei care sunt extrem de îngrijorați de urmările infectării cu SARS Cov2.

Dar, în același timp, pune o problemă de logică și de exprimare: infectat e totuna cu îmbolnăvit… sau nu?

Iată ce a declarat Alexandru Rafila: ”Raportul dintre numărul de cazuri diagnosticate și numărul de cazuri care există în realitate este, în general, de la 1 la 10 – deci, dacă o să vă uitați la numărul de cazuri din România, avem, să spunem, 200.000 sau peste, probabil că numărul de cetățeni români care s-au infectat până în acest moment se apropie de 2 milioane”.

Evident, acestea sunt forme fără ”inaparente, asimptomatice”, a subliniat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Ce rezultă de aici? Că aproape 10% din populația țării a fost infectată – dar nu a avut simptome! Deci, de fapt, nu a fost bolnavă, dar a fost infectată!

Și, din nou, experimentatul medic face o paralelă cu gripa – familie din care face parte și COVID-19.

“Se întâmplă la fel și la gripă - numărul de cazuri de gripă diagnosticate este mult mai mic decât numărul de cazuri reale de gripă și lucrul ăsta se stabilește prin studii de seroprevalență, adică studii care arată câte persoane au anticorpi din totalul populației, deci care au trecut prin boală”, spune Rafila.

Opinia lui Rafila este că vom atinge această proporție de 10% din populație – și asta chiar în următoarea lună – care începe peste două zile.

Deci 10% din populație va fi trecut prin boală, în opinia reprezentantului României la OMS – dar… nu s-a îmbolnăvit, de fapt!

În al doilea rând, cu toată carantinarea – care sunt, matematic, șansele, ca având un procent de 10% din populație infectată – să nu se infecteze întreaga populație? Da, este de înțeles ideea întârzierii infectării generale – dar se s-a luat în calcul ce înseamnă creșterea exponențială în iarnă, când afecțiunile pulmonare sunt frecvente și firești?

Deci, ideea expusă de Rafila ar merita o discuție publică – dar cu specialiști! Nu cu Orban, Manciu – nici numai cu Nelu de la Huși și cu Raed Arafat, care nu pot fi încadrați la capitolul specialiști în virusologie sau boli infecțioase. 

Ideea unei discuții deschise, propusă și de Marcel Ciolacu, este foarte potrivită în acest context. Și poate va răspunde cineva la afirmația lui Alexandru Rafila – că grupul de suport de specialitate al CNSU nu s-a mai întâlnit de multă vreme! Altfel spus, în baza căror expertize se iau deciziile de specialitate?

279
Tagurile:
Alexandru Rafila
Tematic
Legătura gravă între tații securiști ai lui Orban și Rafila!
Alexandru Rafila, agresat pe stradă, în centrul Capitalei!
PSD – anunțul zilei, Rafila iese la bătaie!

Загрузка...
Gherghe Mărmureanu

Mărmureanu, despre CUTREMUR în România după Grecia și Turcia

252
Cel mai mare seismolog român, prof. Gheorghe Mărmureanu a apreciat șansele ca România să fie lovită de un cutremur major după dezastrul din insulele grecești și Turcia.

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Opinia publică din lumea întreagă asistă acum la imaginile groazei, publicate în urma seismului produs în Marea Egee – și care a lovit câteva orașe din Turcia, în primul rând marele port Izmir.

Au colapsat clădiri, sunt multe victime – o tragedie care, așa cum e firesc, îngrozește întreaga lume – și în primul rând România, țară seismică, situată relativ aproape de zona afectată.

Mai mult, noapte trecută, zona Moldovei a fost zguduită de o serie de cutremure de suprafață – un fenomen neobișnuit.

În aceste condiții, lumea se întreabă dacă seismul din apropiere va afecta și plăcile tectonice din zona țării noastre – și ne așteptă un mare cutremur și pe noi?

Răspunsul a venit de la cel mai mare seismolog român, profesorul Gheorghe Mărmureanu, președintele Institutului de Fizica Pământului.

Сейсмограф
© Sputnik / Miroslav Rotari

Într-o declarație dată Antenei 3, Mărmureanu a susținut că nu există nicio legătură între fenomenele seismice in Grecia și Turcia și cele de la noi.

Mai mult, Mărmureanu arată că istoricul cutremurelor arată că nu a existat nicio corelare și nicio interacțiune între mișcările seismice din acea zonă și cele din România – chiar atunci când a fost vorba de cutremure mari de la noi sau din Turcia.

Concluzia care reiese din declarația lui Mărmureanu este clară – nu trebuie să ne temem că ar putea urma un seism major în România – cel puțin ca o consecință a celor din Turcia și Grecia.

252
Tagurile:
Grecia, Cutremur, Turcia

Загрузка...
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

0
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
0
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...