fata cu iphone, poză simbol

O fată ţinând în mână un iPhone, reprezentată într-o pictură din secolul XIX?

183
Un scoţian a descoperit ceea ce consideră că este un iPhone reprezentat într-un tablou al pictorului austriac Ferdinand Georg Waldmüller, datând din 1860, tablou care a făcut vâlvă pe rețelele de socializare.

BUCUREŞTI, 14 nov — Sputnik. Peter Russel, un funcționar public pensionar din Scoţia, se afla în timpul unei vizite la muzeul Alte Pinakotek din München, când a descoperit un obiect neobișnuit în unul dintre tablourile pictorului austriac Ferdinand Waldmüller, „Die Erwartete" („Persoana aşteptată"), obiect care seamănă cu un telefon mobil modern, relatează portalul Motherboard.

În tablou este reprezentată o fată care pare a avea privirea fixată în iPhone şi pare să nu observe nimic din ce o înconjoară.

Totuşi, directorul unei galerii de artă din Austria, Gerald Weinpolter, a lămurit rapid ce este obiectul neobişnuit din tablou.

„Fata înfăţişată în tabloul lui Waldmüller nu se joacă pe un iPhone, ci merge la Biserică, ţinând în mâini o carte de rugăciuni", a explicat el.

183
Tagurile:
pictură, secol, iPhone, fată
Pietoni

România dispare este în topul ţărilor cu cea mai mare scădere a populaţiei

48
(reînnoit 19:12 14.07.2020)
Potrivit celor mai recente date statistice de la Eurostat, România se află în topul ţărilor în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte declinul demografic şi cea mai mare scădere a populaţiei.

BUCUREŞTI, 14 iul – Sputnik, Doina Crainic. În 2019, din cele 27 de state membre ale UE, nouă au înregistrat un declin al populaţiei. În acelaşi timp, în 18 state ale UE populaţia a crescut, arată datele publicate de Oficiul european de statistică Eurostat. Rata variaţiei brute a populaţiei reprezintă raportul dintre creşterea sau scăderea populaţiei pe parcursul anului şi populaţia medie, la 1.000 de locuitori.

Cel mai important declin al populaţiei s-a înregistrat în Bulgaria (minus 7‰), Letonia (minus 6,4‰), România (minus 5‰), Croaţia (minus 4,4‰) şi Italia (minus 1,9‰). Pe de altă parte, cea mai are creştere a avut loc în Malta (41,7‰), Luxemburg (19,7‰), Cipru (13,7‰), Irlanda (12,1‰) şi Suedia (9,5‰).

În România, scaderea populației a continuat și în 2020. Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, sporul natural negativ al populaţiei României s-a accentuat, în luna mai a acestui an, fiind de 1,5 ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă din 2019. La nivelul lunii mai din acest an, numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 3.561 comparativ cu aceeaşi lună din 2019, în timp ce numărul persoanelor care au decedat a fost cu 1.015 mai mic, la nivel comparativ.

Populaţia României a înregistrat un spor negativ de 1,5 ori mai mare decât cel din luna mai 2019: de -7.376 persoane faţă de -4.830 persoane.

La 1 ianuarie 2020, populaţia în cele 27 de state membre ale UE era estimată la 447,7 milioane, în scădere cu 12,8% comparativ cu situaţia de la 1 ianuarie 2019: atunci, cele 28 de ţări membre ale blocului comunitar aveau o populaţie de 513,5 milioane. Această scădere a avut loc, în principal, ca urmare a retragerii din bloc a Marii Britanii (la 1 februarie 2020), ceea ce a dus la o scădere a populaţiei UE cu 13%.

Din 2012, UE a avut un spor natural negativ, fiind înregistrate mai multe decese decât naşteri (4,7 milioane de decese şi 4,2 milioane de naşteri în 2019).

Cea mai populată ţară din UE este Germania (cu 83,2 milioane de rezidenţi, reprezentând 18,6% din totalul populaţiei UE la 1 ianuarie 2020), fiind urmată de Franţa (67,1 milioane sau 15%), Italia (60,2 milioane de sau 13,5%), Spania (47,3 milioane de sau 10,6%) şi Polonia (38 milioane sau 8,5%).

14 state membre au un procent între 1% şi 5% din populaţia UE (inclusiv România, cu 4,3%), iar opt ţări au sub 1%.

De asemenea, în 2019, s-au născut în UE 4,2 milioane de bebeluşi, cu 2,2% mai puţini decât în 2018. Cea mai ridicată natalitate se înregistra anul trecut în Irlanda (12,1 la 1.000 de rezidenţi), Franţa, Suedia, Cipru şi Grecia, iar cea mai scăzută în Italia, Spania, Grecia, Finlanda şi Portugalia. La nivelul UE, rata natalităţii era de 9,3 la 1.000 de rezidenţi.
Totodată, în 2019 s-au înregistrat în UE 4,7 milioane de decese, cu 0,9% mai puţine decât în 2019. Cea mai scăzută rată a mortalităţii se înregistra în Irlanda (6,3 la 1.000 de rezidenţi), Cipru, Luxemburg, Malta şi Suedia, iar cea mai ridicată în Bulgaria, Letonia , Lituania, România şi Ungaria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
România, Populație
Tematic
Budăi: ”În timp ce populația suferă, fantasticul Cîțu vorbește despre Epoca de Aur”
Medicii avertizează populația în legătură cu gripa: cum să ne păzim
Populația Moscovei va fi testată gratuit la prezența anticorpilor față de COVID-19
Cifră record: refugiații au ajuns la unu la sută din populația globului
Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an

Загрузка...
Nelu Tătaru

Anunțul lui Tătaru nu lasă loc de dubii: ”Se impune prelungirea stării de alertă”

127
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut astăzi la Parlament o declarație care arată clar că Guvernul va prelungi starea de alertă .

BUCUREȘTI, 14 iul - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit declarațiilor făcute astăzi la Parlament de Nelu Tătaru, se impune prelungirea stării de alertă, ministrul anunțând că a pregătit o evaluare şi o propunere în acest sens pentru premier şi preşedinte.

"Se impune prelungirea stării de alertă. Noi avem şi o evaluare făcută cu care vom merge ca şi propunere în CNSU, la premierul Ludovic Orban şi la preşedinte", a afirmat Tătaru, indicând deja ce decizie va fi luată la nivelul autorităților.

Întrebat dacă de la 15 iulie vor fi impuse noi restricţii, Tătaru a spus: "Să nu vorbim de restricţii, dar să nu se gândim nici la relaxări".

Ministrul Sănătăţii a fost prezent astăzi în Parlament pentru a participa la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantina şi izolarea.

"Este prima oară când sunt invitat, vin de câte ori este nevoie, am răspuns prompt. Sănătatea publică e mai importantă dincolo de orgolii politice. Vin să lămurim nişte aspecte şi eu sper ca la sfârşitul acestor discuţii să avem o lege", a afirmat Tătaru.

Potrivit ministrului, în acest moment, "sunt nişte pârghii care lipsesc" în lupta cu noul coronavirus, printre care a numit internarea, izolarea şi detaşarea personalului medical.

"Nu este un moment politic, este un moment medical. Este un moment în care trebuie să gestionăm viaţa românilor, sănătatea românilor, viaţa pacienţilor şi a personalului medical. În ultima perioadă sunt focare multiple în spitale tocmai pe o relaxare în tot ceea ce înseamnă populaţie, prezenţa unor pacienţi care nu au fost evaluaţi anterior", a afirmat Tătaru.

Cu privire la internarea acasă a persoanelor asimptomatice infectate cu COVID-19, Tătaru a explicat că el vede o externare a unui pacient asimptomatic după o evaluare de 3 zile în care să existe şi investigaţii suplimentare radiologice, biologice, precum şi un examen care să arate că simptomatologia nu a apărut în aceste interval sau simptomatologia care era uşoară a dispărut.

„Trei zile de asimptomatic este o recomandare ca să poată să fie externat, cu asumarea pacientului că respectă acea izolare la domiciliu, precum şi supravegherea prin DSP şi medicul de familie", a fost propunerea ministrului Sănătății.

Comisia juridică a Senatului a reluat astăzi dezbaterile asupra proiectului privind carantina şi izolarea, însă, după aproximativ o oră, senatorii jurişti au întrerupt şedinţa pentru a putea lua la cunoştinţă noile amendamente propuse la proiectul de lege.

Actuala etapă a stării de alertă se încheie în data de 16 iulie, iar pentru perioada următoare Guvernul ar urma să se reunească mâine în şedinţă de urgenţă pentru a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, au scris astăzi mai multe publicații din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
stare de alertă, Nelu Tătaru
Tematic
Revoltată, Gabi Firea îl distruge pe Nelu Tătaru: ”Ticăloșie! Diletantism! Rea-credință!”
Bomba zilei: Orban și Tătaru, în fața procurorilor DNA! Un deputat a denunțat TOTUL!
Litoral 2020: Tătaru, anunțul momentului despre noi focare de coronavirus

Загрузка...
5G.Imagine simbol

Marea Britanie interzice antenele 5G produse de Huawei

0
(reînnoit 20:02 14.07.2020)
La începutul acestui an, guvernul britanic a anunțat că va permite gigantului tehnologic chinez Huawei să construiască părți ale rețelei britanice 5G, în ciuda tensiunilor tot mai accentuate între Washington și Beijing.

BUCUREŞTI, 14 iul – Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie va interzice, de la sfârșitul anului, achiziționarea de componente 5G produse de gigantul tehnologic chinez Huawei, a anunțat marți ministrul britanic al Media şi Culturii, Oliver Dowden.

Ministrul a adăugat că această decizie se referă la menţinerea „securităţii pe termen lung a telecomunicațiilor noastre”, potrivit Sputniknews

Interdicția va întârzia lansarea rețelelor 5G în țară cu încă un an, a spus Dowden. El a mai afirmat că Marea Britanie va trebui să abordeze diferit chestiunea reţelelor pe fibră și a rețelelor mobile vechi.

Comentând cu privire la eventualele alternative la Huawei, Dowden a spus că Marea Britanie lucrează cu alianța Five Eyes și că este necesară protejarea companiilor europene Ericsson și Nokia.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm că îi protejăm pe ceilalți doi furnizori de pe această piață, Nokia și Ericsson. În al doilea rând, trebuie să introducem noi furnizori, începând cu Samsung și NEC”, a spus ministrul.

Furnizoarele de echipamente de rețea Nokia și Ericsson au spus că sunt pregătite să înlocuiască Huawei în Marea Britanie, potrivit unei declarații obținute de AFP.

„Avem capacitatea și expertiza pentru a înlocui toate echipamentele Huawei din rețelele britanice”, a declarat CEO-ul Nokia pentru Marea Britanie și Irlanda, Cormac Whelan.

„Suntem pregătiți să lucrăm cu operatorii din Marea Britanie pentru a-și îndeplini programul, fără nici o perturbare de care să sufere clienții”, a spus, într-o declarație separată, președintele Ericsson pentru Europa și America Latină, Arun Bansal.

Potrivit Reuters, premierul britanic Boris Johnson a prezidat marți ședința Consiliului de Securitate Națională, care a luat decizia de a interzice achiziționarea de componente 5G de la sfârșitul anului 2020 și de a elimina toate echipamentele Huawei existente din rețeaua 5G până în 2027.

Răspunsul Huawei

Gigantul tehnologic chinez a comentat decizia Marii Britanii numindu-o „dezamăgitoare” și spunând că amenință să arunce Marea Britanie într-un decalaj digital. Compania a cerut guvernului britanic să își reconsidere decizia.

„Este vorba despre politica comercială a SUA, nu de securitate”, a spus compania.

Totuşi, în ianuarie, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că Huawei i se va permite să construiască componente din rețeaua britanică 5G. Această decizie a stârnit indignare în administrația Trump, Washingtonul afirmând că permiterea Huawei să contribuie la rețeaua 5G din Marea Britanie ar face ca partajarea informațiilor să fie supusă unui risc. Washingtonul a insistat asupra faptului că Huawei ar putea folosi echipamentele sale pentru a spiona în favoarea Beijingului. Gigantul tehnologic a negat în repetate rânduri aceste acuzaţii.

În luna mai, SUA i-au interzis Huawei să acceseze cipuri și semiconductoare americane pe care compania îşi propusese să le folosească pentru rețelele sale 5G. Această restricție a obligat Huawei să caute alți furnizori, a căror siguranță nu a putut fi garantată de agențiile de securitate britanice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
China, Marea Britanie, Huawei
Tematic
Trump bagă 5G în Polonia cu prețul unei vizite, repetând regia cu Iohannis la Casa Albă
Alertă, risc major: Rețelele 5G aduc cancer, boli de inimă și moarte
Finlanda, pas spre implementarea 5G în urma licitației pentru spectru printre operatori
Proteste ample în întreaga lume împotriva tehnologiei 5G – când se organizează în România
SUA pusă la respect: Franța nu va exclude Huawei din viitoarea rețea 5G

Загрузка...