Antarctica

Descoperire uimitoare: ce se ascunde la doi kilometri sub Antarctica?

369
Specialiştii de la centrul de cercetare şi dezvoltare al NASA Jet Propulsion Laboratory dezvăluie ce se ascunde la o adâncime de 2 km sub Antarctica

BUCUREŞTI, 13 nov — Sputnik. Potrivit cercetătorilor de la Jet Propulsion Laboratory, la 2 km sub Antarctica se ascunde o cantitate enormă de magmă.

Magma se ridică încet la suprafață. De regulă, magma se apropie de suprafață numai la marginile plăcilor tectonice, potrivit Live Science. Totuşi, magma de sub stratul de gheaţă este departe de aceste regiuni de graniţă.

Iceberg
© AFP 2020 / Sarah Dawalibi

O astfel de situaţie apare şi în altă parte pe Glob, în special în Parcul Național Yellowstone și în insulele Hawaii, unde magma împinge crusta pământului, provocând încălzirea și umflarea acesteia.

Totodată, în regiunea Marie Byrd din vestul Antarcticii, oamenii de știință ai NASA au constatat o activitate deosebit de intensă. Primele indicii în legătură cu aceasta au fost observate acum 30 de ani, când oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia asupra crustei care luase forma unei cupole.

Acum, cercetătorii știu sigur că există acest strat de magmă sub ghețar, care emite aproximativ 150 milliwați de căldură geotermală pe metru pătrat. În comparaţie cu aceasta, valoarea în cazul fâşiilor tipice de pământ din America este de 40 până la 60 milliwați pe metru pătrat și de 200 milliwați în Yellowstone.

În mod evident, acest strat de magmă este legat de topirea recentă a gheții din vestul Antarcticii, atribuită schimbărilor climatice provocate de om. Dar este mult mai vechi decât perioada în care a început încălzire globală și chiar decât calota de gheață polară.

Activitatea magmei nu s-a declanşat din senin. Cercetătorii consideră că impactul activității umane asupra climei globale determină şi încălzirea magmei de sub gheață.

369
Tagurile:
efecte, subsol, magmă, Antarctica
Tematic
Pericol: primele imagini ale mega-aisbergului care s-a rupt de Antarctica
Catastrofă climatică: consecințele globale ale emisiilor de metan din Arctica
Спецпроект Обучение планшетной грамоте для людей старшего возраста в Москве

Cum facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

84
(reînnoit 17:52 23.01.2021)
Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre tehnicile eficiente de promovare a startup-rilor pe rețelele de socializare.
Cum să facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.

Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.

”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.

Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.

”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală:  introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.

Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

84
Tagurile:
Rețele de socializare, Bani

Загрузка...
Vaccinare în România, faza a II-a

Peste 800.000 de români s-au programat pentru vaccinare în etapa a II-a

59
(reînnoit 17:49 23.01.2021)
829.349 de români s-au programat pentru etapa a doua de vaccinare în perioada 15 ianuarie – 23 ianuarie.

BUCUREȘTI, 23 ian - Sputnik. Platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro  a înregistrat în perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 - 23 ianuarie, orele 09:00 programări pentru un număr de 829.349 persoane din etapa a II-a de vaccinare. Dintre aceștia, 340.885 adulți sunt adulți peste 65 ani, 184.916 persoane cu afecțiuni cronice și 303.548 angajați din domenii esențiale.

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

- individual direct în platformă - 323.779 de persoane

- prin intermediul medicilor – 150.290 de persoane

- telefonic, prin Call Center - 93.017 de persoane

- prin intermediul angajatorului - 262.263 de persoane din domenii esențiale.

De altfel, premierul Florin Cîţu a afirmat astăzi despre campania de vaccinare că aceasta merge bine și a precizat că își păstrează obiectivul ca 10,4 milioane de români să fie vaccinaţi, cu ambele doze, până la sfârşitul lunii septembrie.

"Campania de vaccinare merge bine. Toate ţările depind de numărul de doze de vaccin. Totuşi, datele arată clar că România este printre ţările care au pregătit foarte bine această campanie. Continuăm în acelaşi ritm şi păstrăm obiectivul de a vaccina 10,4 milioane de români, cu ambele doze, până la sfârşitul lui septembrie şi cel puţin 1,2 milioane români, cu ambele doze, până la 29 martie", a scris premierul astăzi pe Facebook.

Totodată, premierul a repetat importanţa respectării "peste tot şi tot timpul" a regulilor de protecţie anti-coronavirus. El a arătat că doar în acest mod s-a redus numărul de infectări.

59
Tagurile:
Vaccinare
Tematic
Liderii UE au discutat despre pașaportul de vaccinare împotriva COVID-19
Iohannis, ”implicat” în vaccinare: formalisme și truisme
Grecia începe să elibereze certificate digitale de vaccinare

Загрузка...