Mihai ȘORA

Azi, aniversarea unui român extraordinar - de la Ana Pauker la "Rezist"

1481
(reînnoit 16:48 07.11.2017)
Românul cu una dintre cele mai speciale vieți, pline de coincidențe și evenimente extraordinare

BUCUREȘTI, 7 nov — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O viață care ar merita transpusă într-un roman… S-a născut exact cu un an înaintea lui Octombrie Roșu, chiar pe fatidica dată de 7 noiembrie. A serbat azi 101 ani de viață, fiind într-o formă de zile mari!… S-a căsătorit la 98 de ani… Iar etapele sunt la fel de interesante ca datele principale.

Mihai Șora este fiu de preot, originar din Banat. Studiază, în pas cu timpurile, filosofia cu Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu. Cu toate acestea este fascinat de Blaise Pascal iar ulterior ajunge la Jean Jacques Rousseau.

Ajunge la Paris cu o bursă, unde lucrează la o teză despre "Noțiunea de har în opera lui Blaise Pascal". Este antifascist și se refugiază în Elveția. După război revine în Franța, unde ar fi avut legături cu rezistența franceză — și unde lucrează la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris, între 1945 și 1948.

În 1948 revine în țară, după cum menționează biografii, "neînțelegând adevărata dimensiune tragică a ocupării de facto a României de către Uniunea Sovietică prin intermediul desființării partidelor politice, a democrației și a guvernării țării de către un guvern comunist aservit Kremlinului".

Realitatea e că din 1948 revine direct la Ministerul de Externe, unde lucrează ca referent în aparatul condus de nimeni alta decât "tovarășa Ana" — temuta Ana Pauker. Practic, cariera lui Șora de la Externe se și suprapune peste mandatul acesteia, Pauker fiind ministru de Externe până în 1952, iar Șora a plecat în 1951, primind o însărcinare conexă, aceea de șef de secție la Editura pentru limbi străine, unde rămâne până în 1954. Primește apoi funcția de redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, unde rămâne până în 1969.

Nicolae Ceaușescu
© Sputnik / Александр Макаров

În perioada Ceaușescu, Șora nu mai primește funcții, în schimb publică, în 1978, "Sarea pământului", carte pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor, o carte de dialoguri filosofice. "După trei decenii de tăcere impusă", scriu biografii actuali despre apariția cărții… Impusă de el însuși, probabil, fiindcă Șora nu a fost un persecutat sau un ostracizat — ba chiar a avut funcții respectabile. În 1985 scrie o nouă lucrare filosofică, "A fi, a face, a avea".

În 1990 înființează Grupul pentru Dialog Social, alături de alte personalități care au avut un istoric interesant în perioada comunistă. A fost ministru al Învățământului în 1990, dar a demisionat după mineriada din 13-15 iunie. Din 2012 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

După aventura guvernamentală din 1990, Mihai Șora s-a regăsit în scris, editura Humanitas publicându-i mai multe lucrări.

Astăzi, la extraodinara vârstă de 101 ani, Mihai Șora se simte tânăr și transmite un mesaj de curaj, pe meridianul de rezistență antiguvernamentală pe care s-a poziționat din 1990 încoace.

"Bună dimineața, copii!
Sunt pe apele Mării Egee, de unde, la prora corăbiei noastre, viteazul Ulise mă roagă să vă spun: nu lunecați, pe timp de furtuni, între vârtejuri, zgomote, furii; nici sub farmecul neostoit al sirenelor".

Mihai Șora s-a fotografiat pe malul mării cu o pancartă pe care este scris celebrul motto al lui Thomas Jefferson — "Când injustiția devine lege, rezistența devine datorie".

Îi urăm lui Mihai Șora să-și mențină spiritul și puterea, indiferent de opinii și momente el rămâne o figură importantă a prezentului — dar și o viață care, asumată sau tradusă, nu poate purta decât epitetul "extraordinară".

1481
Tagurile:
aniversare, personalitate, Mihai Șora, România
Tematic
Vladimir Soloviov: filosof rus care scria la 1899 ceea ce se întâmplă astăzi!
Politolog rus: Lucian Blaga este filosof de talie mondială
Vaccinul Sputnik V

O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V

18
(reînnoit 15:58 14.04.2021)
Președintele unei regiuni din Franța a anunțat că a făcut o precomandă pentru vaccinul rusesc Sputnik, urmând exemplul landului german Bavaria.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Președintele regiunii franceze Provența-Alpi-Coasta de Azur, Renaud Muselier, a anunțat că a făcut o precomandă pentru vaccinul rusesc Sputnik V, așteptând autorizarea preparatului de către Agenția Europeană a Medicamentelor.

“Am avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei (în Franța, Aleksei Moșkov n.r.), m-am întâlnit cu premierul landului Bavaria, care este cel mai influent în Germania. Am făcut o precomandă pentru Sputnik V, în așteptarea autorizației din partea autoritățile sanitare europene. Așa cum au făcut nemții, precum a spus doamna Merkel, așa cum a făcut premierul landului federal Bavaria, am făcut acest lucru la nivelul meu”, a declarat Muselier la postul de radio RTL.

Mai devreme, Ministerul Sănătății din Bavaria a încheiat un memorandum de intenții cu Fondul Rusesc pentru Investiții Directe cu privire la eventuala livrare a vaccinului Sputnik V în regiunea.

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Începând cu 4 martie, vaccinul rusesc Sputnik V este supus unei proceduri de expertizare etapizată de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care autorizează vaccinurile pentru piața europeană. Mai devreme, EMA și-a exprimat speranța că evaluarea Sputnik V se va produce cât mai rapid, însă deocamdată nu se cunoaște o data exacta a aprobării vaccinului. Potrivit presei, autorizarea vaccinului ar putea avea loc în luna mai, dacă nu vor exista complicații.

Vaccinul Sputnik V a fost autorizat în 60 de țări, ai căror populație însumată constituie 1,5 miliarde de oameni. La numărul de autorizații obținute de către autoritățile de reglementare, Sputnik V ocupă locul doi în lume. Vaccinul este eficient în proporție de 91,6 la sută, potrivit datelor publicate de prestigioasa revistă științifică The Lancet.

18
Tagurile:
vaccin, Franța, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Germania este aproape de a începe negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V
Putin și Erdogan au discutat despre vaccinul Sputnik V
Autoritățile de la Madrid cer presiuni asupra EMA pentru aprobarea Sputnik V
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova
Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V
India a aprobat solicitarea pentru autorizarea Sputnik V

Загрузка...
SNPPC - Poliția de Frontieră OLT.

Celebru polițist, declarație oficială: “E un plan de distrugere a ţării bine elaborat!”

347
Incidentele tragice din spitale sunt doar episoade ”din acest plan malefic de distrugere a ţării”. Nu este afirmație vreunui ”conspiraționist” ci a unuia dintre cei mai cunoscuți polițiști români.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Dacă până acum se spunea că ziariștii și ”conspiraționiștii” vorbesc de un ”plan” de distrugere a Românieim iată că avem în față declarația oficială a unuia dintre cei mai cunoscuți polițiști, devenit deputat, Dumitru Coarnă.

Cunoscutul lider aș Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI declară ferm: ”Distrugerea sistemului public de sănătate, un plan bine pus la punct. Spitalul Foişor este doar un episod din acest plan malefic”.

Coarnă a declarat azi, în Parlament, că românii ”sunt din nou pioni pe tabla de şah a Coaliţiei”

”Când credeam că INCOMPETENȚA e boala de care suferă în mod constant Coaliţia, aflăm că principala maladie a celor care ne conduc şi cauza îmbolnăvirii societăţii româneşti este de fapt CORUPȚIA”, spune Coarnă, arătând că ”apar la lumină şi motivele reale pentru care s-a ordonat mascarada de la spitalul Foişor, respectiv evacuarea forţată cu jandarmii a bolnavilor, noaptea ca hoţii”.

Deputatul atrage atenția că în respectivul spital au fost făcute investiţii de 50 de milioane de euro de către primăria Capitalei în mandatul Firea, 2016-2020.

În aceste condiții, de ce se ia decizia scoaterii din circuitul normal a unui spital extrem de performant, ”singurul specializat doar pe ortopedie la nivel de ţară” posesor a singurei bănci funcţionale de ţesut osos din România.

Polițistul atrage atenția că acreditarea de la Foişor a expirat pe 12 aprilie 2021, ”astfel că ea nu mai poate fi reînnoită, exact ca în cazul acreditării transplantului de plămâni la spitalul Sf. Maria”.

“Care este strategia? La prima vedere crezi că asişti la o piesă de teatru dramatic, în care avem nişte politicieni care pun jos spital după spital, pentru ca pacienţii să se orienteze spre sistemul privat de sănătate”, spune polițistul deputat, subliniind că fostul ministru Voiculescu, ”este doar o marionetă în acest scenariu trist, iar USR-PLUS joacă extrem de periculos pe tabla de şah a puterii”.

Pe drept cuvânt, Dumitru Coarnă consideră că dacă ce s-a întâmplat la Foişor se petrecea pe vremea PSD-ului, ”toţi, în frunte cu premierul, ar fi plecat acasă de îndată”.

Dar, subliniază Coarnă, această guvernare vine ”după o lungă perioadă de pregătire, în care păpuşarii au tras sforile şi au subjugat justiţia prin subordonarea completă a parchetului, astfel ca cei în cauză (păpuşarii şi păpuşile) să nu poată fi traşi la răspundere indiferent de natura acţiunilor săvârşite”.

Concluzia deputatului este pe măsura ”nasului” său de polițist cu mare experiență:

“Asistăm la un plan de distrugere a ţării foarte bine elaborat! Spitalul Foişor este doar un episod din acest plan malefic, în care viaţa românilor este ultimul lucru care contează!”, a declarat deputatul Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei politice susținută astăzi, de la tribuna Camerei.

347
Tagurile:
Țară, polițist

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, acuzat în PREMIERĂ fuge de răspundere, ia o decizie de ultimă oră

0
(reînnoit 16:36 14.04.2021)
Pentru prima dată, președintele Iohannis a fost absent din spațiul public – e acuzat că fuge de implicarea în criza din sănătate și se spală pe mâini – nu numai la propriu, ci și de răspundere. În aceste condiții, Iohannis a reacționat.

Știre în curs de actualizare

0
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
SRS și Călin Georgescu trag semnalul de alarmă: România, trimisă la RĂZBOI de Iohannis?
Iosefina Pascal publică DATELE care îl aruncă în aer pe Iohannis
Teodorovici: ”Cîțu, fii bărbat! Soluția e PNL să întoarcă armele împotriva lui Iohannis”

Загрузка...