Pașaport român

O schimbare radicală: cine ar mai putea dobândi cetățenia română

464
(reînnoit 11:59 30.10.2017)
Cetățenia română ar putea fi dobândită și de etnicii români din teritoriile care nu au aparținut statului român, potrivit unui proiect de lege propus de un deputat PNL

BUCUREȘTI, 30 oct — Sputnik. Deputatul PNL Daniel Gheorghe a propus un proiect de lege care prevede acordarea cetățeniei române tuturor etnicilor români din afara granițelor. În prezent, de dreptul la redobândirea cetățeniei românești dispun doar descendenții cetățenilor României Mari, din Ucraina și Republica Moldova.

"Etnicii români aflați în statele din jur, dintre care mulți și-au păstrat identitatea românească cu mari sacrificii, nu au dreptul să redobândească cetățenia română pentru că părinții și bunicii lor nu au fost cetățeni români, ei fiind născuți în teritorii care nu au aparținut României", se arată în proiect.

Potrivit documentului propus de Daniel Gheorghe, actuala lege a cetățeniei tratează românii ca pe niște străini, fără a face distincție dintre cele două categorii de cetățeni. Pe de altă parte, potrivit deputatului PNL, oferirea cetățeniei române etnicilor români va oferi posibilitatea de a redresa situația demografică din țară.

În proiect se mai spune că, „Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanelor de origine română și celor aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceștia sunt apelați — armâni, armânji, aromâni, basarabeni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini durnăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, români (rumâni) timoceni, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armânji, precum și toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus — denumite români de pretutindeni".

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.21/1991 a cetăţeniei române a fost depusă la Senat și este susținută de parlamentari PNL și ai minorităților.

464
Tagurile:
Cetățenia română, deputat, Proiect de lege, PNL, Daniel Gheorghe, România
Тема:
Cetățenia română (28)
Tematic
Cetățenia română: Modificări legate de pașapoartele minorilor
Pentru românii din diaspora: cum pot obţine cetățenia spaniolă prin rezidenţă
Cetățenia română a moldovenilor supraîncălzește creierii în Parlamentul României
Cât vor plăti moldovenii pentru renunţarea la cetățenia română
Veste bună pentru moldovenii care își doresc cetățenia română
Ucrainenii din București solicită cetățenia română la Direcția Pașapoarte

Загрузка...