Earthquake

Poate fi prezis marele cutremur în Vrancea? Locul unde se măsoară cutremurele

178
Un Observator Seismic, dotat cu aparate de ultimă generaţie care ajută la monitorizarea şi studiul cutremurelor, este amplasat în Vrancea, zona cu cea mai intensă activitate seismică din România.

BUCUREȘTI, 7 oct — Sputnik. Observatorul seismologic de la Vrâncioaia a fost deschis în 1942. De-a lungul anilor, staţia a fost dotată cu echipamente moderne care monitorizează activitatea seismică de pe întreg teritoriul României, scrie money.ro.

Chiar dacă specialiştii nu pot prezice când va lovi marele cutremur, datele înregistrate la Vrâncioaia sunt esenţiale pentru prevenirea dezastrelor ce ar putea urma după un eventual seism de mare intensitate.

Potrivit sursei citate, șapte senzori de cutremur montaţi în munte pe o suprafaţă de 25 de km pătraţi transmit în Observator chiar şi cele mai fine mişcări din adâncul pământului.

„La Bucureşti, de exemplu, dacă luăm reperul Bucureştiului, o undă secundară distrugătoare la un cutremur foarte mare din Vrancea ajunge în 20, 25 de secunde, tot sistemul de avertizare seismică creat în urma acestor analize poate duce la declaşarea unei alarme seismice, vorbim de 4-5 secunde, deci există o marjă timp în care clienții îşi pot rezolva anumite probleme, închiderea curentului electric, închiderea gazului", spune Ioan Verdeș, inginer la Observatorul Vrâncioaia, solicitat de Digi24.

Principalele obiective industriale şi civile sunt alertate prin sistemul de avertizare al staţiei în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine de peste 6,5 grade pe Richter.

De la începutul acestui an, în Vrancea s-au produs 12 cutremure cu magnitudine peste 4 grade pe scara Richter.

178
Tagurile:
Seism, Cutremur, Vrancea, România

Doliu în arta mondială! Un geniu al muzicii și filmului a decedat!

49
(reînnoit 10:55 06.07.2020)
A fost nominalizat de șase ori la premiile Oscar – câștigându-l în 2007 și 2016 -  a câștigat trei premii Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA și multe alte premii de cinema europene și mondiale

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii – și, probabil, cel mai mare din istoria muzicii de film,  italianul Ennio Morricone a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, la Roma.

Agenția Russia Today arată că, săptămâna trecută, marele artist a suferit un accident, o fractură de femur.

Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, în ”cetatea eternă”, Un prodigioasa carieră  a compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale, primind,  în 2007, premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film.

De altfel, a fost nominalizat de șase ori la premiile Oscar – câștigându-l în 2016, pentru filmul lui Quentin Tarantino ”The Hateful Opt”. Cu acea ocazie a devenit cea mai în vârstă persoană care a câștigat un Oscar.

Ennio Morricone a câștigat trei premii Grammy, trei Globuri de Aur, șase BAFTA și multe alte premii de cinema europene și mondiale de-a lungul carierei sale.

Marele compozitor italian va avea loc o înmormântare privată ”în spiritul sentimentul de smerenie care i-a inspirat întotdeauna activitatea și vieța”, a anunțat luni prietenul și avocatul familiei Morricone, Giorgio Assumma.

Compozitorii italieni Nino Rota, Ennio Morricone și mai tânărul Savio Riccardi au ridicat muzica de film la nivelul de artă, de capitol separat în cadrul artei sunetelor.

În plan mondial, românii au dat două nume uriașe în muzica de film – Eugen Doga, compozitorul moldovean care a marcat marea artă sovietică și rusă, și Vladimir Cosma, considerat un geniu al muzicii de film franceze. Pe plan intern, muzica lui Adrian Enescu reprezintă o pagină de excepție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49

Загрузка...
Traian Băsescu

SRS: ”Băsescu venea la mine la 4-5 dimineața cu sticla de whisky băută pe trei sferturi”

297
Iată cine a ajuns să gestioneze destinele României – și să o implice într-o politică externă agresivă la adresa Rusiei și Chinei - și  cine a creat condițiile apariției ”Statului paralel”

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Celebrul jurnalist Sorin Roșca Stănescu, fost patron de trust de presă și om politic, este de mult timp locuitor al zonei rezidențiale de la Snagov. Totodată, el a fost unul dintre prietenii lui Traian Băsescu, în perioada dinaintea mandatelor prezidențiale.

Ce legătură este între aceste aspecte – SR Stănescu a povestit într-un interviu ”special”, dat de pe șalupa sa lui Mihai Gâdea, într-un interesant ocol periplu prin fața vilelor din Snagov.  

”Traian Băsescu a fost cel mai fascinat de Snagov - i-a plăcut”, povestește Sorin Roșca Stănescu. ”Nu știu dacă-i iubea pe bogați, eventual îi invidia”.

Pe de altă parte Băsescu, ”prin natura meseriei lui, era apropiat de apă și cred că din acest motiv era pasionat de Snagov”.

”Cât mai eram prieteni și de-abia ajunsese președinte, tot îmi propunea să vină la Snagov să ne plimbăm cu șalupa, dar eu nu acceptam să-l primesc decât singur, iar el insista să vină cu SPP-iștii”, povestește Sorin Roșca Stănescu.

Desigur, chiar și Băsescu trebuia să respecte un minim de protocol, am spune. Dar, atenție la ce urmează, pentru că îl definește în parte pe fostul președinte:

”Înainte să ajungă președinte venea la mine la 4-5 dimineața cu câte o sticlă de whiskey băută aproape pe trei sferturi și povesteam, aici pe Snagov”, a declarat Sorin Roșca Stănescu la ”Sinteza zilei”.

Desigur, chiar dacă pare can-can, este o povestioară care arată cine a ajuns să gestioneze destinele României – și să implice țara într-o politică externă agresivă la adresa Rusiei și Chinei, cu consecințe încă greu de apreciat. Dar, mai ales, cine a creat condițiile apariției ”Statului paralel” – și cine a adus la putere, ”i-a făcut oameni”, pe unii care acum dau lecții la televizor în calitatea de lideri ”liberali”.

Despre asta e vorba în povestirea lui Sorin Roșca Stănescu. Și despre asta…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

297
Tagurile:
SRS, Traian Băsescu

Загрузка...
Declarații de presă susținute de premierul desemnat, Florin Cîțu, și de premierul interimar, Ludovic Orban, la Palatul Victoria

Bomba zilei: USR îl trimite pe Orban la DNA! ”Sunt dovezi care duc foarte aproape de el”

0
”DNA îl ia pe Orban?”. ”Veți vedea că au documentat foarte-foarte atent legăturile dintre oameni din anturajul premierului”

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Evan Răutu. Majoritatea PNL – USR, ca și alianța pentru Capitală, pare un vis care se îndepărtează!

Într-o declarație pentru RFI, deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat că va merge mâine la DNA  pentru ”a depune noi probe în dosarul Unifarm” și afirmă că ”sunt dovezi care duc foarte aproape de el”.

”Românii au înțeles foarte bine că din păcate, unii au făcut bani în pandemie”, a spus Ungureanu, precizând că sunt ”noi probe în cazul Unifarm și în cazul altor încrengături politico-interlopo-mafiote, care duc din păcate chiar în anturajul premierului”.

Deputatul USR a declarat că va aduce ”indicii foarte clare și voi cere audierea unor martori” și a făcut apel la o anchetă Rise Project.

”Veți vedea că au documentat foarte-foarte atent legăturile dintre oameni din anturajul premierului, care nu știu dacă este responsabil de numele lui care a fost folosit în anumite mesaje care sunt în spațiul public”, spune Ungureanu, subliniind că ”sunt dovezi care duc foarte aproape de domnul Orban”.

Concluzia deputatului USR Emanuel Ungureanu e clară:

”Vor trebui să-l audieze procurorii și să stabilească în ce măsură intervențiile pe care le-a făcut el pentru acel transport de măști din Turcia la vicepreședintele turc au fost, cum să spun, știind că acele firme au înțelegeri oculte și a fost o înțelegere de tip consorțiu, ca anumită firmă să câștige licitația sau a fost atras el într-o capcană de oameni în care a avut încredere”.

De ziua SUA, 4 iulie, Ungureanu a postat un text cu link-uri către anchete jurnalistice, scriind un text dur: ” STAT MAFIOTIZAT! 4 Iulie, Ziua Americii, Manolo Barosanu, Sică Mandolină și Simona Ciulavu”

”DNA îl ia pe Orban? Adrian Ionel îl va turna la DNA pe Ludovic Orban zis Șică Mandolină?” , a scris Ungureanu, punctând ”Astăzi este ziua Americii, marele nostru prieten care susține din greu lupta împotriva corupției din România”.

Emanuel Ungureanu aruncă bănuiala și spre americani: ”Ludovic Orban a fost prezent astăzi, alături de președintele României la recepția oficială de la Ambasada SUA de la București”.

”Mi-e greu să cred că oficialii americani nu știu faptul că Orban s-a implicat direct în afacerea murdară cu măști neconforme coordonată de omul de încredere al interlopilor, Adrian Ionel”, scrie Ungureanu.

Reamintim că azi, premierul Ludovic Orban este invitat la Parlament pentru a da explicații, după ce DNA a anunțat anchetarea directorului general al Unifarm.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
USR, Ludovic Orban, DNA

Загрузка...