Indonesian Special Forces soldiers, also known as Kopassus, take position during a joint anti-terrorism exercise with Australia's elite unit SAS at the Bali International Airport, in Kuta, Indonesia on Tuesday, Sept. 28, 2010

Român, arestat pentru terorism - aducea un sirian din Anglia atace "mascații"

305
(reînnoit 09:10 17.09.2017)
Un caz de o gravitate ieșită din comun a fost documentat de SRI - un nemțean condamnat pentru tentativă de omor dorea să se răzbune și să facă atentate cu bombă

BUCUREȘTI, 14 sept — Sputnik. După șapte ore de deliberări, aseară, la o oră târzie, Curtea de Apel Iași a dispus arestarea preventivă a lui Cristian Bîrzu un nemțean urmărit de SRI, fiind suspectat de aparteneță la o rețea de terorism, precum și a altor trei persoane acuzate de falsificarea unor documente de identitate.

Cristian Bîrzu, un moldovean din Roman, județul Neamț, s-a convertit la Islam după ce a executat o pedeapsă cu închisoare în Germania și în România și a fost "identificat cu indicatori de radicalizare", potrivit DIICOT și IGPR, transmite Agerpres.

"În fapt s-a reținut că, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în România, și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău", transmite DIICOT.

Cristian Bîrzu a fost condamnat în februarie 2015 de către Tribunalul Neamț la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, după ce, în 2013, a înjunghiat un bărbat în zona gâtului.

"În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulți deținuți de religie musulmană, unii dintre aceștia radicalizați, raliindu-se la ideologia acestora și declarându-și susținerea față de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase", scriu procurorii DIICOT.

Moldoveanul a vrut să plece în Germania de unde, "cu sprijinul unor membri ai comunității musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria", arată procurorii.

Polițiștii BCCO și procurorii DIICOT au efectuat percheziții la domiciliile lui Bîrzu și a celorlalți suspecți din dosar, ridicând, printre altele, obiecte de cult islamice, acte de identitate și de altă natură falsificate.

Potrivit procurorilor, Bîrzu a obținut acte false de la membrii grupării, cunoscută pentru activitatea de falsificare a documentelor de identitate, în scopul de a ieși ilegal din România "în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la închisoare", dar a și făcut un act fals pentru un sirian stabilit în Marea Britanie.

"În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii, căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a făcut un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie", scriu anchetatorii în dosarul porzentat în instanță.

305
Tagurile:
român, terorism
Tematic
Ultima oră: Facebook acordă SRI acces la utilizatorii români
SRI în alertă. Două licee stau să explodeze
Accident

Vedetă TV de prim rang, ACCIDENT auto nu va mai apărea pe ecran un timp!

367
(reînnoit 21:07 01.06.2020)
Un cunoscut jurnalist și realizator TV a fost implicat într-un accident și de află la recuperare - nu va mai apărea o vreme

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Evan Răutu. O știre de ultimă oră afectează fanii cunoscutei televiziuni naționale DIGI24: cunoscutul realizator Cosmin Prelipceanu a fost implicat într-un accident, care îl scoate de pe ecran o perioadă. 

”Da, am avut un accident în weekend, doctori buni au avut grijă de mine, dar recuperarea continuă”, a confirmat Prelipceanu, care spune că ”Vor fi zile bune cât nu voi fi la televizor”.

Vedeta DIGI14 a mulțumit tuturora ”pentru gânduri” iar, în privința revenirii,  Cosmin Prelipceanu a spus doar ”Când mă lasă doctorul, mă întorc” – consemnează DC News

367
Tagurile:
Accident

Загрузка...
Elevi

Elevii nu vor uniforme. Cer ca banii fie folosiți pentru device-uri

47
Proiectul de lege înregistrat săptămâna trecută la Senat referitor la introducerea obligativității purtării uniformelor școlare nemulțumește elevii, care sunt de părere că banii pot fi folosiți mai bine în beneficul lor, prin achiziționarea de device-uri.

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Senatorul PMP Lucian Iliescu a inițiat un proiect de lege care prevede că, pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare – al căror model va fi ales de fiecare unitate de învățământ – se acordă o sumă de 350 de lei/anul școlar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru.

Consiliul Național al Elevilor contestă ”ferm” această propunere și avertizează că este esențial să nu se piardă din vedere impactul bugetar pe care l-ar avea această măsură.

Și aceasta pentru că, la momentul de față, potrivit CNE, în sistemul de învățământ din România sunt înmatriculați aproximativ 2,8 milioane de elevi, iar asigurarea unui bon valoric pentru fiecare dintre ei ar general un impact bugetar nesustenabil.

Mai mult, elevii amintesc că, la momentul de față, există aproximativ nouă sute de mii de școlari care nu au acces la internet, motiv pentru care ei consideră că există măsuri prioritare pentru asigurarea accesului la educație al tuturor elevilor.

Președintele CNE, Antonia Pup, este de părere că, în asemenea contexte de criză, ne dăm seama că problema echității în sistemul de învățământ nu poate fi rezolvată prin uniforme școlare, ci prin acțiuni de impact și servicii sociale calitative.

”Cei 350 de lei pot fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente pentru accesarea școlii online, motiv pentru care solicităm retragerea acestei inițiative legislative lipsite de fundament”, a explicat Pup, potrivit edupedu.ro.
47
Tematic
Anisie: ”Elevul să fie susținut emoțional de către profesor”
Elevii, atac la MEC. Acuză că instituția nu le dă răspunsuri accesibile
Expert educațional ”o desființează” pe Anisie: de ce nu se poate reduce numărul elevilor

Загрузка...
Donald Trump et Vladimir Poutine

Dialog pe cele mai importante teme între Putin și Trump - inclusiv în domeniul militar

0
Președinții Putin și Trump au discutat despre necesitatea intensificării dialogului ruso-american cu privire la stabilitatea strategică și crearea încrederii între Moscova și Washington în domeniul militar

BUCUREȘTI, 2 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA, Donald Trump, au discutat la telefon, despre posibila participare a Rusiei la summitul G7, despre reacția la Covid-19 și dialogul privind stabilitatea strategică, a anunțat Kremlinul.

”Trump l-a informat pe Putin despre ideea sa de a organiza summit-ul G7 cu o posibilă invitație a liderilor Rusiei, Australiei, Indiei și Coreei de Sud”, se arată în declarația transmisă de Russia Today

Sursa precizează că Putin nu a acceptat deocamdată invitația lui Trump – a precizat Dmitry Peskov, care a explicat că ”Moscova trebuie să afle mai multe detalii despre viitorul summit, inclusiv agenda ei și formatul participării, pentru a lua decizia finală”.

Pe lângă discuțiile despre G7, Putin și Trump au discutat despre măsurile implementate în cele două țări împotriva noului coronavirus, precum și despre situația de pe piața petrolului, fiind de acord că acordul OPEC contribuie la o restabilire treptată a cererii și la stabilizarea prețurilor.

De asemenea, președintele rus și-a felicitat omologul american pentru prima lansare spațială de pe teritoriul SUA din ultimii nouă ani – iar ambii lideri au reconfirmat dorința de a continua cooperarea reciproc avantajoasă în domeniul cercetării și explorării în spațiu.

Nu în ultimul rând, președinții Putin și Trump au discutat despre necesitatea intensificării dialogului ruso-american cu privire la stabilitatea strategică și crearea încrederii între Moscova și Washington în domeniul militar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Dialog, Vladimir Putin, Donald Trump, Rusia, SUA

Загрузка...