Ninsoare la Chișinău pe 21 aprilie 2017

Europa sub stăpânirea intemperiilor: ce ne așteaptă în septembrie?

411
În câteva state europene a nins, au fost înregistrate tornade și ploi torențiale; reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat ne-au explicat, în ce măsură trebuie să ne așteptăm la o vreme de iarnă în plin septembrie

CHIȘINĂU, 5 sept — Sputnik. Temperaturile scăzute în luna septembrie nu mai sunt o noutate pentru Republica Moldova. Vreme rece în prima lună a toamnei a fost înregistrată și în trecut.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la 29 septembrie 1977, la Soroca, a fost înregistrată o temperatură de —6,2 grade Celsius, iar în aceeași zi, la suprafața solului, în satul Bălțata, a fost înregistrată o temperatură de —9 grade. În anul 1977 au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi medii: +2, +4 grade.

Cele mai scăzute temperaturi în toată perioada de observare au fost înregistrate în septembrie 1996. Atunci, aerul s-a răcit la Briceni până la +10,8 grade, iar la Comrat — 13,3 grade.

În ansamblu, în septembrie temperatura medie normală este mai scăzută cu 4-5 grade decât în august, constituind +14, +17 grade,

De regulă, vremea de vara în țara noastră se menține până pe 12 — 13 grade în septembrie. Uneori prima lună de toamnă în Republica Moldova este foarte călduroasă.

Spre exemplu, pe 2 septembrie 2015 la Fălești a fost înregistrat un record de 38,6 grade Celsius. În ansamblu, cele mai călduroase luni de seprembrie a fost înregistrate în 1994 și în 2005. Atunci temperatura medie a variat în jurul a +18,4 grade, iar la Briceni a ajuns până la +20,8.

În acest an o vreme anormală pentru Republica Moldova a fost înregistrată la sfârșitul lunii aprilie. Timp de o zi, la nordul și sudul republicii a căzut o cantitate de precipitații lunară. Din cauza ninsorii din 20 și 21 aprilie grosimea zăpezii a depășit un metru.

411
Tagurile:
serviciul hidrometeorologic de stat, septembrie, Temperatura, Vremea, meteo, Republica Moldova
Тема:
Prognoza meteo (261)
Tematic
(FOTO) Ninsoare în România: Stratul de zăpadă atinge 5 centimetri
Se schimbă vremea. Cum va fi sâmbătă. Unde va fi lapoviţă şi ninsoare
COD ROŞU de ninsoare şi viscol în 6 judeţe. Temperaturi de -25 de grade
O ninsoare mai abundentă ar paraliza toată România
Ninsoare LIVE la munte. Peisaj de poveste
Lapoviță și ninsoare în următoarele zile. Pe vârful Omu deja ninge

Загрузка...