Creier

Expert: "Creierele conectate la computere vor ucide libertatea interioară"

235
Oamenii își pierd libertățile, identitatea de sine și liberul arbitru, a declarat filozoful sloven Slavoj Zizek pentru RT, observând că un experiment biohacking recent realizat de o echipă de la Universitatea din Washington este doar un alt semn al zorilor unei epoci post-umane.

BUCURESTI, 15 aug — Sputnik. O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Washington a reușit cu succes să conecteze creierul uman la un calculator, folosind stive personalizate sintetizate de ADN, scrie RT.

Studiul urmează sa fie prezentat joi la Simpozionul de Securitate 2017 USENIX. Cercetătorii au spus ca este posibil ca un cod molecular sa preia mecanismele prin exploatarea slăbiciunilor de software de secvențiere genetica.

"Am proiectat și am creat o componentă sintetică a ADN-ului care conține cod informatic intenționat codificat în bazele componentei ADN", au declarat cercetătorii de la școala de informatică și inginerie Paul G Allen de la Universitatea din Washington.

"Când această secțiune fizică a fost secvențiată și prelucrată de programul vulnerabil, el a dat controlul de la distanță al calculatorului care efectua prelucrarea. Asta înseamnă că am reușit să exploatăm de la distanță și să obținem controlul deplin asupra unui computer folosind ADN-ul sintetic."

În timp ce cercetătorii condusi de Tadayoshi Kohno și Luis Ceze admit că, în acest moment, amenințarea este doar teoretică, filosoful Slavoj Zizek a remarcat partea sinistră a acestui experiment.

"Faptul că este posibil să pătrundem, să încurcăm un calculator printr-un ADN, înseamnă că identitatea noastră, determinată de ADN, nu este altceva decât o altă formulă pe computer", a spus Zizek.

"Nu mi-ar fi frică de acest experiment [special], asta nu este neapărat un lucru rău", a spus Zizek, subliniind că există mult mai multe realizări științifice perturbatoare.

Potrivit lui Zizec, omul isi pierde autonomia. El a avertizat că, în curând, computerele vor putea să controleze mintea umană, inducând în eroare individul să creadă că ei încă mai controlează gândurile și realitatea. În cadrul acestui aranjament, susține Zizek, oamenii își vor pierde autonomia și vor deveni indisociabili față de mașini.

"Dacă creierele noastre vor fi legate direct de computere, ne vom pierde libertatea interioară. Chiar și în cel mai rău caz al nazismului… cei de la putere nu puteau controla ceea ce gândiți. Puteți avea gândurile voastre interioare. Acum, cu o legătură directă între creierul nostru și rețeaua digitală, ne pierdem libertatea interioară", a spus filosoful.

Pentru a evita preluarea de către mașini a identității umane, Zizek susține că toate cercetările în domeniul Inteligenței Artificiale trebuie să fie făcute publice, astfel încât oamenii să poată decide cu privire la discursul învățării mecanice.

În ansamblu, filosoful susține că omenirea a intrat într-o epocă a dominației tehnologice.

"Biologia ca știință este complet integrată într-un proiect de dominare tehnologică, manipulare și așa mai departe. Și această utilizare tehnologică este înscrisă în modul în care biologia funcționează astăzi. Viața însăși devine doar un proces tehnologic", a spus Zizek.

Dar există încă o problemă profundă filosofică, care are în prezent implicații practice în creștere, a spus Zizek.

235
Tagurile:
libertate interioară, Creier, expert, Russian Today, Slavoj Zizek
Tematic
Studiu: exercițiile fizice pot preveni îmbătrânirea creierului cu 10 ani
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

19
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00

BUCUREȘTI,  21 iun – Sputnik. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

19
Tagurile:
Televiziune

Загрузка...
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

15
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

15
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...