Seismograf

După o pauză de cutremure, Vrancea se mișcă din nou

1449
(reînnoit 07:00 14.08.2017)
Mișcări seismice care țin trează atenția asupra "focarului" cutremurelor din România

BUCUREȘTI, 14 aug — Sputnik. Desigur, e exagerat spus "pauză" — e vorba de o perioadă de pauză de cutremure de peste 2 grade magnitudine. Dar, este semnificativ faptul că asistăm la o succesiune — câteva zile cu un cutremur pe zi, apoi o intensificare a activității mai multe cutremure și apoi un cutremur de magnitudine mai mare.

Ieri au avut două cutremure în zona seismică Vrancea. Primul a fost înregistrat la ora 02:03:46 cutremur, a avut o magnitudine de 2.6 grade pe scara Richter, epicentrul fiind la 96 de kilometri adâncime. Localizarea geografică îl situează în judetul Vrancea, în apropiere de localitatea Nereju.

Epicentrul cutremurului
© Photo : Captură ecran
Epicentrul cutremurului

Al doilea cutremur a avut loc după circa o oră, la 03:22:18 în judetul Buzau, la limita juețului spre Covasna, în apropiere de Gura Siriului. Magnitudinea a fost de 2.1 grade pe scara Richter, adâncimea la care s-a produs fiinde de 117.8 kilometri. De menționat că amândouă cutremurele se situează în limitele normale ale activității seismice a zonei.

E văzut dacă în perioada următoare, deci spre mijlocul săptămânii, se va înregistra acea aglomerare de mișcări seismice de peste 2.5 grade care să pună problema unui seism mai mare.

Săptămâna trecută Vrancea a fost activă, a doua săptămână consecutiv, cu seisme magnitudinea cărora a depășit valorile de 4 grade pe Richter.

Cutremur în Vrancea, captură ecran
© Photo : infp.ro
Cutremur în Vrancea, captură ecran
1449
Tagurile:
mișcare, pauză, cutremur, Vrancea
Tematic
AVERTIZARE: Vrancea poate produce un cutremur de 8,1 grade
Cutremur în Vrancea, al treilea pe ziua de azi, a patra zi consecutiv
Cutremur de suprafață de intensitate crescută, dar și seism de adâncime
Cutremur ucigaș în China - peste 100 de morți, turiști dispăruți
Cutremur puternic în Vrancea
Alimente sănătoase

Studiu: lipsa acestui acid gras din organism duce la scleroză multiplă

44
(reînnoit 19:23 21.01.2021)
Oamenii de știință americani au observat o legătură între lipsa unui anumit acid gras din organism și apariția sclerozei multiple, o boală incurabilă care afectează sistemului nervos.

BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.

© Sputnik / Антон Денисов

Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.

O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.

Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.

Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.

44
Tagurile:
Studiu
Tematic
Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar
Păcăleala acestor alimente „sănătoase” - nutriționist rus
Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

Загрузка...
Emir Kusturica

Kusturica se va vaccina cu Sputnik V

53
(reînnoit 15:13 21.01.2021)
Regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica se va vaccina împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
Пресс-служба Президента РФ

Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.

“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.

53
Tagurile:
Serbia, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
OMS, despre examinarea prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"
UE ar putea aproba vaccinul rusesc Sputnik V din februarie
Ungaria devine prima țară UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik V
Merkel a oferit sprijin lui Putin pentru aprobarea vaccinului Sputnik V în UE
Rusia poartă discuții cu Germania pentru aprobarea Sputnik V în UE

Загрузка...