Dumitru Dragomir

A murit ultimul ministru MAI al lui Ceaușescu -cum l-a apărat pe Mitică Dragomir

1587
(reînnoit 21:13 12.08.2017)
Tudor Postelnicu: "La câte abuzuri faceți voi din ordin acum - voi vă aflați sub jurământ și l-ați judecat pe Ceaușescu în afara legii și l-ați omorât!"

BUCUREȘTI, 12 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum câteva ore a decedat ultimul ministru de Interne al României Socialiste, Tudor Postelnicu. Avea 86 de ani și era internat de câteva săptămâni șa Spitalul Militar "Carol Davila", cu multiple probleme de sănătate.

Tudor Postelnicu a avut o carieră prodigioasă, conducând mult timp Departamentului Securității Statului, ulterior, în ultimii doi ani ai lui Ceaușescu fiind ministru de Interne. De remarcat că lui Tudor Postelnicu nu i s-au imputat pentru această perioadă crime sau abuzuri — cazuri concrete! — în afara chestiunilor nelămurite de la Revoluție și a ciudatului caz al lui Gheorghe Ursu. Pentru acest caz, Postelnicu a fost trimis în judecată deși Ursu a fost omorât în pușcărie de un deținut de drept comun.

Nicolae Ceaușescu dând mâna cu Tudor Postelnicu
Nicolae Ceaușescu dând mâna cu Tudor Postelnicu

Vă prezentăm acum un episod petrecut după revoluție, relatat de Dumitru Dragomir. Este vorba de o întâmplare petrecută în timpul procesul pentru care era judecat Dragomir — care se confrunta cu o acuzație de a fi folosit avionul în care se afla echipa "Victoria" București pentru a tranporta marfă de contrabandă. "Victoria" era clubul Miliției Capitalei și era condusă de Dragomir, ridicat la gradul de căpitan de miliție.

Precizăm că Dragomir povestește în savuroasa lui carte autobiografică "Meciurile vieții mele", cum își permitea să profite de legăturile sale, dar și să facă diverse "șmecherii" la deplasările în străinătate — din care toată lumea ieșea mulțumită. În cazul de față, fostul ministru Tudor Postelnicu fusese adus din penitenciarul în care ispășea condamnarea pentru acuzațiile din procesele CPEx de la începutul anilor 90, pentru a da mărturie în procesul lui Dragomir. Secvența pe care o redăm se petrece după audierea lui Mitică Dragomir.

"În sala de judecată erau numai fotografi și jurnaliști, iar ca martor principal era ministrul Tudor Postelnicu, care a venit îmbrăcat în trening cu "Victoria" București pe spate! În sală era delir, ce să mai vorbim!…

(…)

Vine ministrul Postelnicu, legănându-se, de-abia mergea…

Completul de judecată era format dintr-un general și doi colonei, iar procuror era un căpitan. În fața procurorului era un pahar înalt cu apă rece. Procurorul se afla în partea dreaptă și grefiera în stânga. Ministrul Postelnicu se apropie încet de complet, ținându-se și de biroul procurorului, iar când ajunse în dreptul lui… lovi ca din întâmplare paharul cu apă care se revărsă pe documente!

- Domnule ministru, nu vă e rușine, ați răsturnat intenționat paharul cu apă peste documentele mele!

- Lasă dragă, ești tânăr și ai timp să faci altele… La câte abuzuri faceți voi din ordin acum, poți să le refaci înjurându-mă pe mine.

În sală toată lumea râdea! Postelnicu însă nu terminase lecția, ci abia acum începea:

- Dați-mi vă rog un scaun să mă așez, pentru că am picioarele tumefiate…

Intervine președintele completului și cere să i se aducă un scaun lui Postelnicu.

- Domnule Postelnicu, cum se face că noi nu înțelegem și nici nu am auzit ca ministrul de Interne al unei țări ca România să fi semnat un ordin de deplasare al unei echipe de fotbal?

- Bine, voi revoluționarii ăștia nu înțelegeți foarte multe…

În sală se aud râsete, dar și exclamații aprobatoare! Judecătorul bătu cu ciocanul, cerând liniște în sală.

- Aici nu facem politică, noi judecăm un caz, iar dumneavoastră, în calitate de martor, aveți datoria să ne răspundeți corect — mai ales că ați depus un jurământ!

- Bine, dar și voi vă aflați sub jurământ și l-ați judecat și omorât pe Ceaușescu în afara legii!

Sala iar sări în sus, iar judecătorul și procurorul se înfuriară!

- Aici nu judecăm și nici nu vorbim de cazul Ceaușescu!

- Eu credeam altfel, dar asta bănuiesc că se va întâmpla ceva mai târziu, replică ascuțit și cu subînțeles, pe tonu-i molcom și ironic, Tudor Postelnicu. Zâmbi și el uitându-se spre mine și făcându-mi cu ochiul. Acum să vă răspund la întrebare — Dragomir ăsta e ca o lipitoare, nu mai scapi de el când își pune ceva în cap! Cu acest ordin pe care l-am semnat s-a întâmplat în felul următor: a venit într-o seară la mine și m-a rugat să-i semnez eu și să-i aprob deplasarea echipei Victoria pentru că în acest fel se dă și el mare în fața lui Nuță și Bărbulescu. Bineînțeles că i l-am semnat, dar mai întâi am dat ordin și toate actele au fost controlate primind un raport de la CI-ist că totul este în legalitate.

Făcu o pauză, ca și când ar fi terminat răspunsul, dar când procurorul vru să intervină, Postelnicu începu din nou, tăindu-i special vorba:

- Pe Dragomir l-am controlat ca pe nimeni altul și niciodată nu l-am găsit cu ceva în afara legii! Acum cred că află și el cum se lucra la noi… Nu o să aveți ce să îi faceți și o să vedeți că va fi acoperit de acte mai ales că deviza lui este "cât ești în viață te acoperi de hârtii, iar după moarte te acoperi de pământ". El dacă a făcut ceva, a avut aprobarea lui Nuță și a lui Marin Bărbulescu, niciodată nu a făcut ceva fără să raporteze și să primească aprobare, asta vă garantez pentru că, repet, a fost cel mai controlat.

- Atunci nu a încălcat ordinul militar?

- Nu dragă, nu a încălcat nimic.

- Bine, sunteți liber, domnule ministru.

- Adică sunt liber să merg înapoi la pușcărie? Bine, dragă, bine, la revedere.

Această ultimă ironie stârni nu doar râsetele dar și aplauzele sălii. Nu trecuseră decât trei ani de când lumea cerea pedepsirea sau chiar executarea lui Postelnicu și a celorlalți conducători comuniști — și deja vedeau că adevărul era altul…"

Fragmentul de mai sus a fost reprodus, cu acordul autorului, din cartea "Meciurile vieții mele".Menționăm că volumul "Meciurile vieții mele", cartea autobiografică a lui Dumitru Dragomir, a apărut anul trecut și conține amintiri începând cu perioada anilor ´60 și terminând cu dezvăluiri din culisele fotbalului, afacerilor și politicii din zilele noastre.

(foto — Dumitru Dragomir în 1988, la biroul său de comandant al clubului "Victoria" București)

1587
Monica Anisie

Prin discursul de azi, Anisie nu a reușit decât arate a învățat bine lecția PNL

732
(reînnoit 20:04 25.05.2020)
În urmă cu ceva timp, ministrul Educației a vorbit despre cele 7 luni de mandat ale sale și nu a pierdut nici o ocazie să își atace predecesorii la cârma învățământului.

Va rămâne sau nu Monica Anisie la cârma MEC? Cel mai probabil că da, pentru că moțiunea simplă de astăzi nu are efecte juridice.

În schimb, eu propun să ne uităm și în alte părți. În primul rând, astăzi a fost a doua zi când ministrul Educației și Cercetării nu și-a mai prezentat agenda public, așa cum obișnuia până acum.

Apoi, pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării a fost o activitate intensă, ca și cum s-ar fi încercat îngrășarea porcului în ajun, prin informarea elevilor, părinților și dascălilor în legătură cu admiterea la liceu, examenul de bacalaureat și cel de titularizare. Asta după ce, zilele trecute, elevii au acuzat ministerul că nu le oferă informații referitoare la examene, iar ei trebuie să le ia din presă, nu de pe site-ul oficial edu.ro. Tensiuni mari sunt și în rândul profesorilor, care erau total bulversați în ceea ce privește examenele naționale de titularizare sau definitivat din 2020.

Încă de vineri după amiază au apărut zvonuri că va fi demisă. Prin Minister, dar și prin inspectoratul școlar, acest zvon a fost catalogat simplu: ”Plauzibil”.

Și atunci, se pune întrebarea dacă, nu cumva, s-a încercat, în cel de-al 12-lea ceas, atenuarea unor tensiuni, mai ales că elevii au fost încântați de ideea că Anisie ar putea să nu mai conducă MEC.

Revenind la ziua de astăzi, Anisie a ținut un discurs tipic politicianist. Nu vreau să fiu nedreaptă și să o acuz de toate hibele sistemului de învățământ. Nu ar fi corect. Este clar că nu avea cum să rezolve nici 15 din problemele sistemului de educație din România.

Spun, însă, că discursul său, în loc să se axeze mai mult pe ceea ce a realizat, pe programele și strategiile implementate în MEC, s-a transformat într-un joc de aruncare a vinei pe ceilalți, cu scopul de a arăta meritele personale.

Se vede clar că la MEC este o problemă gravă de comunicare publică. Dacă Monica Anisie nu are experiență – deși e improbabil – în ceea ce privește comunicarea, atunci consilierii ar fi trebuit să o ajute pe aceasta să își construiască un discurs pozitiv, bazat, în primul rând, pe fapte, arătând care este, cu adevărat, ”România Educată”.

Oamenii s-au săturat de vorbe și de pasat responsabilitatea. Românii vor fapte concrete, clare, care să le arate că omul sfințește locul.

În schimb, prin discursul avut astăzi, Monica Anisie nu a reușit decât să arate că a învățat bine lecția Partidului Național Liberal de a înfiera guvernările social-democrate.

”Dumneavoastră puteți să depuneți câte moțiuni doriți, dar nu îi scutiți pe propriii miniștri care au gestionat cel mai mult școala românească în acești ani”, le-a transmis Anisie inițiatorilor moțiunii, PSD și Pro România.

De ce a fost nevoie, totuși, ca Anisie să arate că este trup și suflet cu partidul, în detrimentul oricăror precizări care ar fi demonstrat că, timp de 7 luni, de când este la MEC, a implementat programe și strategii?

Probabil fiindcă politicul este unica pârghie prin care se poate menține în funcție. Și, o dată cu sine, și prietenele sale despre care Sputnik a scris deja aici…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

732
Tagurile:
PNL, Monica Anisie

Загрузка...
Raed Arafat

Raed Arafat - o replică fermă la ”controversele” înmormântării ÎPS Pimen

109
”Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publica trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretări”.

BUCUREȘTI, 25 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Discuțiile din spațiul public depășesc de multe ori limitele admise de bunul simț sau de alte criterii. Așa s-a întâmplat și în cazul funeraliilor marelui ierarh Pimen al Sucevei.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a simțit nevoia să răspundă și să pună lucrurile la punct. A făcut asta printr-o postare recentă, pe pagina sa de Facebook.

Celebrul medic se referă direct la acele ”foarte multe discuții și "persoane indignate" de "derogarea" care aș fi dat-o personal pentru funeraliile părințelului Pimen”.

”Din documentele de mai jos se poate observa că adresa data de INSP și cea dată de Centrul Național de Comandă și Coordonare sunt aproape identice și nu se referă la derogări”, scrie Arafat, precizând că în adresa INSP se spune clar ”cine ar putea da derogări, însă noi nu am dat derogări de la prevederile de distanțare și cele de sănătate publică”.

Dar, atrage atenția Arafat - și în adresa INSP și cea a CNCCI se menționează acordul pentru oricare din variantele solicitate. Iar Arafat subliniază că orice adresă oficială care derogă de la ceva ”începe cu, sau include, sintagma "prin derogare de la .... "”.

”Noi am aprobat o propunere care nu solicita derogări ci descria modul de desfășurare a activităților în aer liber precum și în interiorul bisericii Mânăstirii "Sf. Ioan cel Nou"”, scrie Arafat, completând – ”solicitarea menționează clar că în interiorul bisericii numărul va fi limitat la cinci persoane prezente concomitent”.

Ori, dacă în timpul desfășurării activităților au fost încălcate regulile stabilite în privința distanțării și a normelor de sănătate publică, ”atunci acest lucru se constată și se sancționează de autoritățile care supraveghează respectarea regulilor la fața locului”, precizează Arafat.

De precizat că, într-o adresă a DSU, transmisă tot azi, se precizează:

”Date fiind informațiile și materialele foto-video apărute în spațiul public de la slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obținut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii”.

DSU precizează că ”nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție a celor prezenți din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competențelor noastre”.

”Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publica trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretări”, scrie Raed Arafat, atașând și documentele de la DSU, INSP, precum și adresele Bisericii. ”Sper ca documentele atașate să clarifice aspectele ridicate de o parte din reprezentanții mass-media și de unele persoane pe rețelele de socializare”.

Documentele pot fi consultate în postare de mai jos.

Desigur, cel mai valabil rămâne îndemnul renunțării la atacuri și denigrări – aceasta din principiu, dar mai ales în această situație specială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Raed Arafat, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen
Tematic
Raed Arafat – precizări și date clare despre ce este permis începând de azi
Raed Arafat, mesaj superb, lecție de conștiință pentru toți medicii!
Nu asta așteptau credincioșii din partea lui Raed Arafat!

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...